用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛剛收到教育處審查地址信件
樓主: Cheungwong
go

剛剛收到教育處審查地址信件 [複製鏈接]

no no no, 我個仔間幼稚園的地址係同區的

除了假地址外, 好多人都會搵假監護人, 所以呢兩樣都要立例嚴格規管 !

原帖由 thomasha 於 10-12-10 13:55 發表
我覺得教統局應加重借地址/買地址的罰則,據我所知他們只會取消因申請者借地址/買地址得到的學位,這樣做其實已構成虛假文書罪,可考慮列為刑事罪行,以收阻嚇作用。 ...

I wonder if there are any requirements for guardians to be appointed by law.  Do guardians need to be appointed with a legal procedure or is the appointment based on some written document?
原帖由 overview 於 10-12-10 15:13 發表
除了假地址外, 好多人都會搵假監護人, 所以呢兩樣都要立例嚴格規管 !

回復 63# thomasha 的帖子

好似要去年文政事務處宣誓

回復 61# Cheungwong 的帖子

我個女間幼稚園, 住址, 校網 都係同區的.

我都覺得最好上門家訪, 我知道有CASE係個家長租一個小房間,但實際上沒有
在那裡住.

阻嚇下都好丫
重罰就岩 la
-.-

其實有D奇怪,第一輪都唔計地區,可能真係有人見第一輪唔中就搵屋搬呢(我自己係有噤諗㗎)。
但有另一個問題:若果

其實有D奇怪,第一輪都唔計地區,可能真係有人見第一輪唔中就搵屋搬呢(我自己係有噤諗㗎)。 但有另一個問題:若果

回復 68# rosewong 的帖子

但有另一個問題:若果用假地址被人踢爆,就會取消派位資格,噤個細路咪無書讀囉?但正苦承諾會提供十二年免費教育嗰喎!

回復 37# zoeli 的帖子

Deleted

An interesting question:

If you know a friend who uses a fake address and successfully gets a school place in your school net, will you report him/her to the EDB?   If your answer is NO, then what's the point of complaining here?

Action speaks louder than words. :)

仲有d仲攪笑,有d人問老人家(男家或女家)借地址幫佢地個孫抽學校,有的死都唔肯,有的指住個仔鬧(我都未死,咁快吼住層樓),絕對真人真事,笑死我.

所以有一日,若老人家唔肯,別怪他們,因為很正常.
無知是福

醒目開學勳章

應該係正苦會係佢真係住果個校網搵返一個位比佢架 ...

原帖由 rosewong 於 10-12-10 17:58 發表
但有另一個問題:若果用假地址被人踢爆,就會取消派位資格,噤個細路咪無書讀囉?但正苦承諾會提供十二年免費教育嗰喎!

醒目開學勳章

我有個阿女playgroup時代既mama話我知, 佢阿仔今年p1, 讀kv, 佢話真係有d同學阿媽知道人地借地址抽到而去篤佢出黎, final真係要嘔返果位出黎 ...

what a pity!

回復 71# thomasha 的帖子

Deleted

請勿對號入座,我並不是說你在投訴,亦沒有說你有朋友借地址,可能只是按錯鍵,本來不應該引用你的留言,請諒。那個問題是問所有人的,不是針對你。

我那篇文章已修正了。
原帖由 TelleTelleMom 於 10-12-11 00:06 發表
我唔係好明你想講乜,首先我無朋友借地址,只係聽講有人借同抽到;第二係我從來無係度投訴,只係講出自己嘅經驗回應 37# zoeli 交出證明同成功抽到係無關嘅。在你喜歡發言嘅同時請亦尊重其他人嘅權利。謝謝! ...

回復 73# zoesychan 的帖子

啊原來係噤!
噤正苦都算唔錯囉,犯晒規都仲同你搵埋學校。

:;pppp: 所以,小心金手指,話同你 FRIEND ,實質篤死你。好多呀媽為咗自己D仔女入倒某某區小學,乜都做得出。

醒目開學勳章

老實講, 俾我知...實篤出嚟!
等啲人咁招積....將軍澳去灣仔番學!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2256119&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題