用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛剛收到教育處審查地址信件
樓主: Cheungwong
go

剛剛收到教育處審查地址信件 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 1# zoeli 的帖子

放心啦! 真的希望在人間!

Add Oil!

醒目開學勳章

我真是不明白  

九月是自行派位,要報地址,但這時有人誇區報名、有人本區報名,根本住邊都扯不上關係。

而一月才是大抽獎,申請表都未有,查什麼地址呢?

我識有人準備在聖誕節假期才搬屋到名校網,諗住一月報名時可用這網。咁而家查地址有用嗎?大家有咩睇法? 請賜教。

我都收到Check住址信。

三年前Net88,今年Net41。應該有啲關係。今日打電話去問,我講自己嗰地址時口窒窒,佢話:你係咪住呢到嫁?!:;pppp: 我:你除時都可以上來Check喎。

唔紀得問佢點解個信封要自己貼郵票添。

回復 1# JustAFather 的帖子

可能貼多個stamp可以個number 細d呢..!!

想問下各位,如果小朋友長期係婆婆到住同照顧,可唔可以填婆婆做監護人,報婆婆地址?定係一定要跟父母住址?

回復 45# huisylvia 的帖子

最好打去問喎。

不過要用No Caller ID方法打去,他們看得到我今天打過去的電話號碼呢。

回復 44# zoeli 的帖子

我都想係咁呀!

真係吾多 like 借地址果 d 人

抽查每年都有, 即係話每年都出幾佰封信,其實早在K2時幼稚園已經會將你個住址報上去教署, 以便攞本屬於你居住地區既小一概覽比你, 咁如果之後你搬過, 即使兩個階段既派位都未開始, 教署個記錄都只係你個舊地址,有機會出封信叫你作進一步住址證明, 一句講晒,點都唔應該用假地址, 因為教署總有方法知道你係咪作假, 你知啦,政府要check 你,有幾難呀!問題係佢想唔想咁做

以下是08年一段新聞
教育局發言人說,今年有關的住址抽查數目共430 宗,已有70 宗假地址個案被揭發,說謊家長最終「自動投降」,為子女另選學校,其中50 個家長在調查期間主動要求由原來較受歡迎的校網,調到其他校網,另外20 宗個案退出小一派位,顯示打擊有一定成效。 發言人強調,局方鼓勵市民以電話舉報懷疑假地址個案(2832 7700),08 年截至5 月,5宗虛報住址投訴經調查後均證明屬實。

醒目開學勳章

原帖由 IJai 於 10-12-10 05:40 發表
真係吾多 like 借地址果 d 人

又要馬兒好(靚校網), 又要馬兒不吃草(平樓價/租金, 空氣好, 大地方), 針無兩頭利
個人意見...........不喜勿插

原帖由 CrabPincers 於 10-12-10 12:14 發表

又要馬兒好(靚校網), 又要馬兒不吃草(平樓價/租金, 空氣好, 大地方), 針無兩頭利
個人意見...........不喜勿插

我只係從小朋友方面唸
sch 近~十分重要 lo
已經全日制又多功課
借地址 d 人係強行搶走真正住果區 d 小朋友 ge 位 lo

想問如果真係住係個度, 咁教育局係要你出示樓按等資料, 還是水/電/煤單資料?

醒目開學勳章

呢段應該高亮置頂,阻嚇計劃借地址人士。

原帖由 jollyma 於 10-12-10 11:41 發表
教育局發言人說,今年有關的住址抽查數目共430 宗,已有70 宗假地址個案被揭發,說謊家長最終「自動投降」,為子女另選學校,其中50 個家長在調查期間主動要求由原來較受歡迎的校網,調到其他校網,另外20 宗個案退出小一派位,顯示打擊有一定成效。 發言人強調,局方鼓勵市民以電話舉報懷疑假地址個案(2832 7700),08 年截至5 月,5宗虛報住址投訴經調查後均證明屬實。 ...

樓按應該未必會係一定要俾,因為可以已經供甩,水/電/煤可能要睇,但最大阻嚇性都係突擊家訪。
原帖由 8174 於 10-12-10 12:46 發表
想問如果真係住係個度, 咁教育局係要你出示樓按等資料, 還是水/電/煤單資料?

做多 d check 多 d la 5 該

回復 1# thomasha 的帖子

水/電/煤呢類utility單一早喺第一輪交自行分配form已經copy咗比EDB。如已供甩樓按,照計應有樓契喺手。喺check地址呢個階段,EDB係會要d文件証明個地址係屬於個申請人嘅居所(e.g. S&P agreement, stamped rental agreement...或其他EDB要求嘅文件)。

舊年都係12月開始check,EDB好似有專人跟每個出咗信嘅case。舊年有朋友收到信未能於第2日回覆,已收到EDB電話。另有朋友收信後打電話(with no caller ID)去信上嘅contact問清楚要提供嘅資料,點知個EDB職員問個家長貴姓之後,跟住已經問"你係咪XXX小朋友嘅家長呀?"呢2個朋友好快咁比晒d文件EDB後就OK咗喇。

醒目開學勳章

原帖由 IJai 於 10-12-10 12:27 發表

我只係從小朋友方面唸
sch 近~十分重要 lo
已經全日制又多功課
借地址 d 人係強行搶走真正住果區 d 小朋友 ge 位 lo

呢個我都係我既宗旨, 到依家呀女升中, 我都堅持一定要近屋企, 呢一點, 每個人既方向都吾同, 人各有志
但借地址呢一part 我就點都吾認同law

由於自行交表時只需要遞交其中一種住址證明,教統局調查時可能會要其他住址證明來核實。按常理,教統局應該會要求被調查者提供多一點文件作證明,因為如果在那裡住,一定會有很多文件可以證明。
原帖由 chingchingb.ma 於 10-12-10 13:33 發表
水/電/煤呢類utility單一早喺第一輪交自行分配form已經copy咗比EDB。如已供甩樓按,照計應有樓契喺手。喺check地址呢個階段,EDB係會要d文件証明個地址係屬於個申請人嘅居所(e.g. S&P agreement, stamped rental agree ...

我覺得教統局應加重借地址/買地址的罰則,據我所知他們只會取消因申請者借地址/買地址得到的學位,這樣做其實已構成虛假文書罪,可考慮列為刑事罪行,以收阻嚇作用。

回復 42# skinn 的帖子

‹ 上一主題|下一主題