用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛剛收到教育處審查地址信件
樓主: Cheungwong
go

剛剛收到教育處審查地址信件 [複製鏈接]

我覺得如果教統局要查就唔會淨係睇文件咁簡單,應該會做埋家訪或者打電話去報左o既屋企電話,始終文件比較容易搞到。

回復 21# thomasha 的帖子

醒目開學勳章

希望你小朋友而家讀緊最適合佢嘅好學校。講唔講得當時係抽邊間?

借地址真係唔啱,一來違規,二來借得地址梗係去抽好學校,搞到同區小朋友想就近搵間好學校都好難。

原帖由 panbaby 於 10-12-9 16:26 發表
好多謝 traeh 天冇眼 的三個字... 不過...我都冇舉報, 因為個細佬我都親手抱過玩過...

回復 1# miffy 的帖子

There would be 2 cases :1. Random check
2. Reported & complained by somebody.

But even random check, the Education Bureau would check some suspect cases. Such as the previous address in the school's record is far away from the current address.  Why I said so, my friend was this case.  She used to live in 'Tung Chung' and moved to HK Island in K2.  Then the Education Bureau requested her to proof the current HK Island address is her current living place.

無人會等到教統局黎查先至準備文件,因為自行交表已經要交住址證明。

樓主相信已兩手準備,有足夠文件俾教統局睇。

有準備o既家長,當然會預先準備好文件,例如打厘印,水電煤轉名等。教統局梗係唔會淨係睇報自行o個份,對被查者有利o既文件,一係即刻要你俾其他證明文件 (不過被查者仍然可以有唔同方法解釋點解提供唔到),一係就係突擊做家訪。
原帖由 miffy 於 10-12-9 16:59 發表
文件好簡單?

租約要打厘印, 厘印有date, 拿拿聲走去打, 教育局唔接受。

另外如果係業主, 就算即刻買層樓, 都唔可date back。

另會叫你去宣誓, 宣誓咗如果查到是講大話, 會變刑事。 ...

但剛剛先自行放榜, 抽獎又1月先交表, EDB都唔知結果家長會大抽獎定係放棄抽獎(例如呢排有直資收左), 佢搞咁多野要confirm地址先, 好似有d嘥工夫喎~
定係純粹因登記地址o係自行交表之後再有改動, 佢想CONFIRM多一次個地址先寄抽獎表俾你呀??

醒目開學勳章

原帖由 goo_littlebb 於 10-12-9 17:35 發表
但剛剛先自行放榜, 抽獎又1月先交表, EDB都唔知結果家長會大抽獎定係放棄抽獎(例如呢排有直資收左), 佢搞咁多野要confirm地址先, 好似有d嘥工夫喎~
定係純粹因登記地址o係自行交表之後再有改動, 佢想CONFIRM多一次個 ...

我有無記錯?
好似自行時, 已經要declare 自己住係邊, 要交住址証明?
我仔女都係第一round (自行)已經收左, 我記得, 我要交住址証明架wor, 吾通我記錯?

回復 27# goo_littlebb 的帖子

自行交表交表之後, 我無改動過地址, 而且我個仔間學校重係同區

你無記錯,所有人交自行申請表o個陣要交埋住址證明。
原帖由 CrabPincers 於 10-12-9 17:39 發表

我有無記錯?
好似自行時, 已經要declare 自己住係邊, 要交住址証明?
我仔女都係第一round (自行)已經收左, 我記得, 我要交住址証明架wor, 吾通我記錯?

每年都係呢個時間抽查,因為自行分配階段完成,未成功的二萬多個申請者會假定參加統一派位,會根據自行分配申請時所遞交之地址去編排校網,一般名校網之學額都不夠用,所以會作出抽查。

回復 25# AnotherHalf 的帖子

Do you mean the Education Bureau will check the registered address in the Kindergarten?  It was so strange

忽發奇想,有冇人睇左今晚訓唔着呢?
無知是福

Deleted

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-12-9 18:13 發表
忽發奇想,有冇人睇左今晚訓唔着呢?

之前個借地址道德觀咁熱鬧, 果啲身有屎仲噓人去舉報,話教育處得鬼閒理,家陣好囉, 有抽查, 順便舉埋佢地出嚟啦! 咁勇!

醒目開學勳章

回復 2# TelleTelleMom 的帖子

冇話早唔早架, 地址係真的幾時查都唔驚, 若地址係假的就請快d楝高床板想吓点解釋. 總之善有善報, 下句請呢d騙人的家長自己講la!

最好由填表果刻就開始計 等於宣誓, 若發現係虛報就係犯邢事法!

and 最好大抽獎公佈後, 逢乙部入到的都要家訪就good嘞!

我都收到呀.. 我很定係ramdom check.. 因為根本唔會有人懷疑我唔係住呢間屋.. 反而我係諗緊..唔知如果我可以响第二日provide曬佢要求的文件再加多d佢唔要求o既..係唔係可以有一個好d的隨機number 呢?
不過.. 有得選擇的話.. 我都唔係好想真係要等到大抽獎..!! 但係又真係依家都未有著落.. 好担心..!!

醒目開學勳章

回復 1# zoeli 的帖子

你係咪名校綱呀?

回復 1# zoeli 的帖子

君子坦蕩蕩, 小人常戚戚.

可能又有random 又有人投訴兩種都有...

完全無做過的人回答是唔同和大聲些的.

有時大抽獎的機會可能會比自行高的. 點解?  自行是計分的如20分咁講, 借得地址實係嗰幾間可能20分根本無得玩.  抽獎抽獎即是有機會 %, 所以希望在人間.

回復 1# panbaby 的帖子

係大家認為的名校網..
panbaby.. 多謝安慰.. 希望我中啦.. 不過要等到六月.. 都係一件好辛苦o既事..!!
‹ 上一主題|下一主題