用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴及聖若望
go

劍鳴及聖若望 [複製鏈接]

請問各位家長, 聖若望及劍鳴都收咗, 揀邊間好D?
   5    0    0    0

一間完全半日,一間去到K2上學時間同小學一樣。
如果系全職媽咪,又有時間同小朋友做功課同溫書,KM好,中英數平均,活動都多;如果是WORKING MUMMY,聖若望下午會要求小朋友完成家課同溫書先放學,放學時間下午三點半,返到屋企仲可以去學野或者練下琴,尤其系姐姐或嫲嫲湊個啲小朋友會適合,中午系學校食飯,K2有午睡,K3要上課,唔使勞氣佢食同做功課。
學術上兩間其實好似,大家都勁谷勁深,聖若望K2已經用小一(英文小學)啲數學書(英文數),所以數學會(KM用中文數)深好多。而KM中文K3我覺得已經超過普通小學小一程度,不過教得好好,中文其實難學過英文,自己教是兩回事。英文大家差唔多,SJC英文教學方式感覺會國際化啲,小朋友理解能力好強,懂得自己睇題目做,即使出國或者讀INTERNATION都無問題。而KM英文上主流學校可以跟到小二以上程度,佢地VOCA學好多,SPELLING好多,小朋友基礎好,上英小CATCH得好輕松。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

venuscc,
多謝你的回覆!!

請問, 聖若望一月發生件事settle down未, 師資宜家點, 學校方向及理念有冇放改變?

唔好意思,呢到始終系KM嘅位置,我唔方便講太多,請收PM!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

醒目開學勳章

KM K2 都有用英文教maths, 都係用p1 的英文math workbook.  k3 下學期用p2下學期的英文math workbook

回覆:venuscc 的帖子

Venuscc, 我都好有興趣知聖若望2010年1月發生件事settle 咗未,因我囡囡收到2013/2014 K1 offer, 可否PM 我?

回復 venuscc 的帖子

Venuscc, 我都好有興趣知聖若望2010年1月發生件事settle 咗未,因我囡囡收到2013/2014 K1 offer, 可否PM 我?

回覆:venuscc 的帖子

我囡囡都收到SJC offer, 可唔可以pm 我, thanks

回覆:劍鳴及聖若望

聖若望都收了我對b,可否pm我

估唔到我兩年前個post都有人摷番出黎,
呀女K2啦,再次睇venuscc兩年前的回覆,真係講得好中肯!

估唔到我兩年前個post都有人摷番出黎,
呀女K2啦,再次睇venuscc兩年前的回覆,真係講得好中肯!

If decide to go to tradiitonal chinese primary school, KM is the only choice as SJC more focus on English and English Maths.

If decide to go to English primary school, either is OK and depends on if you are full time mum or working mum. KM need more support from parent (more homework!!).

I heard there was change of management of SJC two years ago and not sure if it is still good. But it is reasonable good 5 years ago.

‹ 上一主題|下一主題