用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呼籲放位區
go

呼籲放位區

捐肝英雄許細文救同袍打動無數港人, 香港勝在有一眾無私的善心人。多間一線小學放旁在即, 預祝各位小朋友入到心儀小學。開心的同時請你幫助吓有需要的人,最大的喜悅莫過於能使更多人感受你同樣的喜悅。每放一個位給後備名單, 接收者可能又放出原有的學位而產生連銷效應,故此你放一個位係可以幫到幾個家庭!!!

某此學校的後備名單係有時限的, 例如陳守仁後備名單時效將於 31/12/2010界滿。請你盡快做決定並付諸行動。希望有更多人能同你一樣過一個快樂的聖誕及新年。行善莫遲疑, 僅代表一眾後備名單家長向你致敬及送上祝福。

附上放位信樣本以供參考。

Surrender of P1 seat for 2011/12 school year
Application / Registration number:1234567
Name of Student: Chan Siu Man

Dear Principal,

Thank you for granting our son/daughter a P1 seat for the 2011/12 school year.
After a serious consideration, we would like to give up the seat to someone in need.

Thank you for your kind attention.

Sincerely Yours,

支持支持, 即將放出音小!
感謝主

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-7 17:08 發表
對於yypapa的發表絕對支持,請各位如巳找到了自已心儀的小學,請盡快放位啦...因為有很多waiting嘅小朋友等緊嫁!由其有Deadline嘅waiting list...大家都係為人父母嘅都希望教導小朋友能向好的方面學習,所以各位爸媽現在正是你們發揮身教的機會了,做一個好榜樣給孩子看從而教導他們勿自私,自己開心嘅同時多想想其他沒有自已幸運的小朋友正在等緊你們的幫助,實在是功德無量。
多謝各位無私的家長......

appleng,
誠心多謝您 !!   
有冇其他有心人上嚟報料 ?
原帖由 appleng 於 10-12-7 17:34 發表
支持支持, 即將放出音小!

回復 2# appleng 的帖子

100% support ... already (1) give up LOGO, (2) one successful lucky draw subsidized primary and (3) release HKTL in November 2010 ... (4) will not join 1st interview on 11/Dec for Alliance primary ...

Please also refer to this thread for additional info on school places released:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2257045&extra=page%3D2
原帖由 kochiman2004 於 10-12-10 11:47 發表
100% support ... already (1) give up LOGO, (2) one successful lucky draw subsidized primary and (3) release HKTL in November 2010 ... (4) will not join 1st interview on 11/Dec for Alliance primary ... ...

Kochiman:Did you finally choose 九真? Thx.

kochiman2004 發表於 10-12-10 11:47
100% support ... already (1) give up LOGO, (2) one successful lucky draw subsidized primary and (3) release HKTL in November 2010

希望大家多多支持,  Waiting 成功的亦請多多上嚟報喜以謝各放位的善心人。

Agreed! Would those who got accepted by their favourite school kindly  release other seats asap and NOT wait until June 2011? Thanks very much.

原帖由 yypapa 於 10-12-14 13:06 發表
希望大家多多支持,  Waiting 成功的亦請多多上嚟報喜以謝各放位的善心人。

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-14 13:06 發表
Hello yypapa,
在BK上看到你的帖子,請恕在下唐突一問,你的小朋友是否仍未收到學校通知註冊呢?
另外想八掛吓你等緊call waiting的是否TSL呢?
因我也是未有收到通知,是不是沒有機會呢?因有些老牌名校巳放榜都好似冇乜動靜,請問你知唔知有冇TSL的後補生在這段時間收到call? 謝謝!
心急的媽咪敬上

十分多謝放位的各位家長,終於等到心儀學校的call.
P.S. 聽日唔去 CKY 2nd In.
各位加油 !!

Annngan,
please check pm

原帖由 Annngan 於 10-12-15 23:25 發表
[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-14 13:06 發表
在BK上看到你的帖子,請恕在下唐突一問,你的小朋友是否仍未收到學校通知註冊呢?
另外想八掛吓你等緊c ...

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-16 00:14 發表
yypapa,
恭喜晒你,真替你開心終於都等到call了。其實想問下你有冇寫信比學校求位呢?我聽到有很多家長不停地寫信去求位,唔知有冇用呢?請比D意見啦!我真係好担心因時限快到了,唉!考得咁辛苦好驚真係冇就真係死得!另外你知唔知究竟waiting list有幾長呢?係唔係真係按次序排?如不方便可以PM我!
幫幫手唔該晒。

我已放棄了培橋個位, 多一個waiting 受惠吧 ...
唔知有冇人會give up KTS 個位 呢??

13/12收到培橋call waiting, 即日註咗冊,放咗啟思個位喇!多謝放培橋位的好心人!

原帖由 yypapa 於 10-12-7 17:08 發表
捐肝英雄許細文救同袍打動無數港人, 香港勝在有一眾無私的善心人。多間一線小學放旁在即, 預祝各位小朋友入到心儀小學。開心的同時請你幫助吓有需要的人,最大的喜悅莫過於能使更多人感受你同樣的喜悅。每放一個位給 ...
~easybring~

德雅、培僑、港同。

[quote]原帖由 yypapa 於 10-12-16 00:14 發表
yypapa
please check PM
Thanks

I'm so sorry, would you mind check the PM again.
Thanks!