用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家樂,太刻薄!員工服務態度差......
go

大家樂,太刻薄!員工服務態度差...... [複製鏈接]

大家樂,太刻薄!昨天(觀鳥節)是我們小學一 三 五年級學生的戶外學習日.我們五年級去濕地公園,裡面有一所大家樂分店,幾所學校的學生到那兒吃飯.人一定多,我有一個同學等了很久(食物),就去催.等收錢叫飯都等了幾十分鐘,等食物又等.我和幾位同學上前(counter)催一催,怎知一個侍應(分店主任)很大声罵我們:"你咁遲先比張非我,我点咁快lo比你呀?!"我只是知道有一個同學給她罵哭了.(我想:我点遲呀?我好早黎到你這間分店啦!係你地得一個收銀員服侍我地,搞到我地等一倫先有張非咋wo!) 到我催,仲有一個侍應同我講,成百幾人我点咁快比你呀?!)我想:如果吾係咁多人都咁內我退咗錢啦!!!

0    0    0    0

咁嘅服務態度真係唔得, 小朋友本來開開心心, 比佢鬧到喊真係慘.
但你覺唔得學校安排都有點失當呀? 明知入面得一間餐廳, 要應負幾百人真係會超負荷架喎, (仲有其他遊客), 可以安排同學到外面食或自備食物吧.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

一級有2xx學生, 大家樂人手不足呀, 做到癲左.  下次, 自己帶野食安全d.
原帖由 小柔2010 於 10-12-7 16:24 發表
大家樂,太刻薄!昨天(觀鳥節)是我們德望一 三 五年級學生的戶外學習日.我們五年級去濕地公園,裡面有一所大家樂分店,幾所學校的學生到那兒吃飯.人一定多,我有一個同學等了很久(食物),就去催.等收錢叫飯都等了幾十分鐘, ...
~easybring~

無食好耐,罷食還在進行中......
無知是福

原帖由 yhk329 於 10-12-7 17:18 發表

無疑這間大家樂的職員在態度上做不到劉華的呼籲
但大家試想一下,個間大家樂不是一般街舖
因平日不會有太多人入濕地公園內參觀的
所以平日的員工數目,一定不會足夠應付
突然有幾間學校好像假日咁多遊客的人潮
做到唔 ...

我樓下間大家樂都有兩個收銀員啦!
知道係咁間間大家樂都會是旦找個侍應做住第二個先架啦!

明知係觀鳥節就派多d人手啦!
咁少人手都算,仲話我地咁遲比張非佢!
做得侍應態度就吾可以咁衰格架啦!
一係就吾好去做!記住吾好去果度食呀!

是旦找個侍應做住第二個先<---未必得架, 關於錢銀既野, 要指定既人先可以掂.
明知係觀鳥節就派多d人手啦!<--- 都有道理.  其實, 學校通知左有幾多人會去, 公園唔夠醒目/靈活, 要通知大家樂加人手.  
侍應態度<--- 一樣米養百樣人
你唔好嬲啦! 包容d, 表現出lady呀!除非你有心令學校無面, 否則已經夠了.  大家都明白你的慘況.  又係幾激氣既!
原帖由 小柔2010 於 10-12-7 17:25 發表

我樓下間大家樂都有兩個收銀員啦!
知道係咁間間大家樂都會是旦找個侍應做住第二個先架啦!

明知係觀鳥節就派多d人手啦!
咁少人手都算,仲話我地咁遲比張非佢!
一係就吾好去做!記住 ...
~easybring~

原帖由 easybring 於 10-12-7 18:05 發表
是旦找個侍應做住第二個先

就算係咁鬼少人手都吾洗咁大声咁惡去罵我地咁遲比張非佢啦!
分明就係無理取鬧!
我性格係屬於怒性架!
佢直家係鬧到我個同學喊wo!!!
好采係行完出面先食咋
吾係都無心情去欣賞大自然呀!
我地食完全部都無心情係中心shopping呀
都吾知會吾會我和幾位同學咁惡對佢地兩個侍應係度減料Tim呃!

點解要QUOTE埋讀邊間學校既? 莫非呢間學校D人唔可以比人話架咩?
BTW, 你試下如果平時拍烏蠅, 久唔久先"發市", 會唔會準備咁多人手呀! 再者, 佢D食物可能都冇煮定咁多, 唔通D廚師個個係"哈利波特", 識變D野食出黎咩!
人多就預左要等架啦!如果你企係個COUNTER, 比成百人圍你, 個廚房又煮唔出D咩, 你仲有冇咁好心機安撫班客呀拿! 唔係人人都有你咁好EQ架!

好心啦, 成日咁保護D小朋友, 第時出到社會比人鬧幾鬧又唔開心, 一陣又話要自尋短見架啦! 下次唔想等, 咪去邊都自備食品飲品囉! 咁就皆大歡喜啦!

OH...以上"逆耳"說話, 不喜勿插!時運低既朋友先睇到, 時運高+聰明人係睇唔到既...

其實大家樂的員工可能係惡左D, 但有時錯不在佢地。
佢地根本冇expect過要招呼百幾人,你地黎到話佢地服務不週,我覺得你唔可以拎中環的大家樂去比較。
我反而覺得係學校問題,學校沒有調查清楚那兒的膳食,如果一早知只有一間食肆, 就應該安排學生自己帶飯盒。
我做過老師帶學生去海洋公園上海洋課,我記得學校同海洋公園傾好,叫佢地預早預俾三文治俾學生,咁學生就唔使等,即係一人一份有得食。
我認為學校去濕地公園可用相同做法。
原帖由 小柔2010 於 10-12-7 16:24 發表
大家樂,太刻薄!昨天(觀鳥節)是我們德望一 三 五年級學生的戶外學習日.我們五年級去濕地公園,裡面有一所大家樂分店,幾所學校的學生到那兒吃飯.人一定多,我有一個同學等了很久(食物),就去催.等收錢叫飯都等了幾十分鐘, ...

大家樂員工唔禮貌的確係唔啱
但學校如果無叫學生自備食物飲料, 亦都要負好大責任
如果見到全部員工都已經不停做無停手, 但都做唔切, 就不如大家都學下體諒別人
新世代真係好溫室, 話一句都哭 .....

原帖由 silvia_ng 於 10-12-8 00:04 發表
點解要QUOTE埋讀邊間學校既? 莫非呢間學校D人唔可以比人話架咩?
BTW, 你試下如果平時拍烏蠅, 久唔久先"發市", 會唔會準備咁多人手呀! 再者, 佢D食物可能都冇煮定咁多, 唔通D廚師個個係"哈利波特", 識變D野食出黎咩!
...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我都唔明, 點解小學生要全部入去大家樂食嘢,

我哋學校次次去旅行, 都叫小朋友自己準備食物的, 嗰度有啲咩設施, 一早話比家長知道, 等大家有準備, 就算帶錢家長都最多比小朋友十元二十元咁.......
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

醒目開學勳章

我諗大家都誤會左樓主係家長?
我自己看就覺得樓主係個5年級學生
"有一個同學等了很久(食物),就去催.等收錢叫飯都等了幾十分鐘,等食物又等.我和幾位同學上前(counter)催一催"
"只是知道有一個同學給她罵哭了"

如果我誤會左, 就先講聲sorry

佢直家係鬧到我個同學喊wo!!!
好一棵係溫室長大的小花
小朋友, 依家出黎做野, 有邊一份工係吾會比人鬧架?
做得待應就吾可以甘衰格? 點衰格法?
真係得一個人做野時, 幾百人係甘催, 吾知你係果個待應, 你又會有乜野反應呢?

小朋友(如果係),

叫你媽咪或老師上 BK 同 ee 們傾吓呢件事.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章 王國長老

一級德望有200幾人, 幾間學校有幾多百人?
你自己同同學都催左唔止一次, 幾百個學生你話總共催左幾多次? 我估小5學生真係唔知咩叫"搵食艱難", 人地1個人"服侍"你地幾百人都好辛苦架, 體諒下啦......
原帖由 小柔2010 於 10-12-7 04:24 PM 發表
大家樂,太刻薄!昨天(觀鳥節)是我們德望一 三 五年級學生的戶外學習日.我們五年級去濕地公園,裡面有一所大家樂分店,幾所學校的學生到那兒吃飯.人一定多,我有一個同學等了很久(食物),就去催.等收錢叫飯都等了幾十分鐘,等食物又等.我和幾位同學上前(counter)催一催,怎知一個侍應(分店主任)很大声罵我們:"你咁遲先比張非我,我点咁快lo比你呀?!"我只是知道有一個同學給她罵哭了.(我想:我点遲呀?我好早黎到你這間分店啦!係你地得一個收銀員服侍我地,搞到我地等一倫先有張非咋wo!) 到我催,仲有一個侍應同我講,成百幾人我点咁快比你呀?!)我想:如果吾係咁多人都咁內我退咗錢啦!!!

冇錯,我係小五學生.
宜家邊個係消費者邊個係收錢者呀?
其他人都吾會咁樣鬧我地架啦!
何況佢地係侍應,
催兩催就鬧到咁樣
侍應係去有禮貌咁服侍我地架!
吾係去咁惡咁大声去鬧我地架!
你想一下我地点會想到侍應會咁大声鬧我地呀?!
我樓下那間個個都好nice架!
而且老師係有叫我地自備食物架!
知道自己間分店人手得咁少就吾好話我地咁遲比張非佢啦!
知道自己底都搞吾掂就吾好鬧我地小朋友啦!
我地真係等咗好內先催架!
我地都有自備食物架!
咁一定吾夠架啦!
好正常姐!

醒目開學勳章

原帖由 小柔2010 於 10-12-8 15:34 發表
冇錯,我係小五學生.
宜家邊個係消費者邊個係收錢者呀?
其他人都吾會咁樣鬧我地架啦!
何況佢地係侍應,
催兩催就鬧到咁樣
侍應係去有禮貌咁服侍我地架!
吾係去咁惡咁大声去鬧我地架!
你想一下我地点會想到侍應會咁大声 ...

小朋友
或者你將呢件事, 同你媽咪daddy 傾下啦
我諗, 你個concept 真係有錯, 吾係消費者一定大晒架
你中左劉德華廣告毒啦
宜家邊個係消費者邊個係收錢者呀? <===收$ 果個係大家樂集團, 個待應都係打工架咋, 人地打工賺幾千元人工, 都吾係比你們甘催(我吾敢講你們語氣係點, 但我見你係樹語氣都幾認為, 自己係消費者大晒果種), 人地都會有脾氣

其他人都吾會咁樣鬧我地架啦! <====== 邊d 人? 屋企人? 其他大家樂集團既人? 定係你屋企樓下間大家樂?
如果, 你屋企間大家樂, 忽然之間, 有一段時間, 多左幾百人入去幫親, 我估, 大家的反應(出野速度等)都一樣

何況佢地係侍應, <==== 我吾知你呢句係乜野意思
係想講, 佢地係待應, 就應該保持禮貌, 定係認為佢地係低級, 應該好好serve 你們呢?
講真, 我真係覺得好'硬'耳
如果講, 大家樂的待應做錯, 佢做得最錯既, 係應響左集團既image
同樣地, 我亦覺得, 你錯在, 比人對間學校係德育上的失敗
你記住, 如果你無quote 間學校名出黎, 我吾會覺得有問題
但你依家quote 左學校名出黎, 即係你已經比左個bad image 其他人
我希望, 你吾係一個間碟, 想唱衰間學校的家長
最後, 想講, 大家樂果d 係吾係叫待應呀?
佢吾駛捧餐架wor

原帖由 CrabPincers 於 10-12-8 15:54 發表

小朋友
或者你將呢件事, 同你媽咪daddy 傾下啦
我諗, 你個concept 真係有錯, 吾係消費者一定大晒架
你中左劉德華廣告毒啦
宜家邊個係消費者邊個係收錢者呀?  ...

講得好!德望過去十幾廿年都比到好好印象我,由當年參加校際比賽見到d同學,到出來做野同事,到親戚d女,個個都好有禮貌同愛心,雖然有幾個德望friend屋企真係好有錢,但絶對唔會以為自己了不起,睇低別人,今日得見小柔妹妹言論,突然要反思,係咪我好彩,識親d德望人都係極品,所以先誤會德望德育好好,定係家下已經變左,定係個別事件?我始終相信德望係間好學校!
‹ 上一主題|下一主題