用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 甲部3間都填跨區熱門學校?
go

甲部3間都填跨區熱門學校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

甲部3間都填跨區熱門學校, 係唔係仲難過中六合彩?是否很不明智?其實甲部第2,3選擇都唔會中?
   0    0    0    0

視乎你揀咩學校同有幾多個學額

我又覺得甲1已填熱門, 甲2,3 其實都無咩所謂. 除非甲2只係一些地區學校, 學額又多先有D機會. 當然年年唔一樣. 保險些, 若乙1唔同甲1, 不如填乙1落甲2 可能仲有一線生機. 不過都係要睇下你實際情況係邊幾間啦.

醒目開學勳章

甲2,3都填熱門呢?

原帖由 w_y 於 10-12-6 10:52 發表
我又覺得甲1已填熱門, 甲2,3 其實都無咩所謂. 除非甲2只係一些地區學校, 學額又多先有D機會. 當然年年唔一樣. 保險些, 若乙1唔同甲1, 不如填乙1落甲2 可能仲有一線生機. 不過都係要睇下你實際情況係邊幾間啦. ...

就咁睇, 甲2,3 填熱門=無填.
講誠意, 又唔係首選. 如果真係熱門, 人地真佢做甲1都唔夠位分, 點會流到去甲2,3. 當然, 如果你都想搏下, 世事無絕對, 只要你喜歡甲2,3 多過乙1, 填埋都無妨. 但我無研究過咁樣對乙1 申請有無咩影響. 官方講就係派到甲部都無你就會去乙部, 照計就係無影響.

有無人知協恩誇區有幾多個位?

10﹪of 心中學校的小一派位nos.

e.g 小一有160個位 x 50﹪ x 10% = 8 位。

原帖由 小天使kiki 於 10-12-6 22:54 發表
有無人知協恩誇區有幾多個位?

[quote]原帖由 crystalwsm 於 10-12-6 10:15 發表
重覆了

[quote]原帖由 crystalwsm 於 10-12-6 10:15 發表
Hello crystalwsm,
本人想問吓如果是41校網嘅喇沙小學,有什麼策略可分享吓呢?因為是第一次參加統一派位,聽其他家長講填統一派位表格是有策略的,請各位有經驗嘅爸媽幫忙指教一吓......
新手媽媽敬上
謝謝大家

喇沙唔洗策略啦...一定係甲一乙一. 你係咪41 呀? 唔係就搬.

no.2 & no. 3 一定唔會中,
原帖由 yeemelody 於 10-12-6 10:12 發表
甲部3間都填跨區熱門學校, 係唔係仲難過中六合彩?是否很不明智?其實甲部第2,3選擇都唔會中?

甲部3間都填跨區熱門學校  ← 要贈你兩個字, 嘥GAS!
原帖由 yeemelody 於 10-12-6 10:12 發表

咁若果我放甲一為區外熱門, 而甲二及乙一放一所區內熱門學校又會否太冒險? (若無私學在手)
請指教

在41網,LS填左甲一乙一後,我想問甲二、三應該填
1. 區內次選,如九官、基華﹖
2. 定係填區外熱門,如陳瑞祺、油天呢﹖
如果填1,甲一唔得時,會唔會BINGO左區內次選,而沒有機會去到乙一呢﹖
如果填2,是否可博叩門呢﹖

原帖由 w_y 於 10-12-7 14:20 發表
喇沙唔洗策略啦...一定係甲一乙一. 你係咪41 呀? 唔係就搬.

油天/陳瑞祺, 甲二相信都無機會. 呢2 間跨區都大把人甲一.

極不明智

策略: Play safe, 先 hold 一間心儀的私立小學 (DSS 不行), 再搬去 41 校網, 等統一派位 Big Lucky Draw 等運到

我想問下大抽獎份表應該點填好? 如果甲份部3間填曬跨網, 會唔會影響我選擇乙部份, 我見好多人甲部份只填一個, 佢地係咪早od派乙部份第一志願呢?還是大家係乙部份同時間進行??好唔明白ar.....

因為甲部中了, 就唔會落乙部
咁你最心儀都係果一間, 梗係想嚮乙部抽多一次啦
就算第二都係心儀, 但心儀得實係熱門, 熱門得實有人選做甲一, 得幾個位實派哂, 選都無用, 所以唔洗填都得
跨網係都一樣, 心儀得實係熱門, 熱門得實大把人選做甲一, 實派哂

原帖由 evacalbee 於 10-12-7 17:57 發表
因為甲部中了, 就唔會落乙部
咁你最心儀都係果一間, 梗係想嚮乙部抽多一次啦
就算第二都係心儀, 但心儀得實係熱門, 熱門得實有人選做甲一, 得幾個位實派哂, 選都無用, 所以唔洗填都得
跨網係都一樣, 心儀得實係熱門, ...

41 網都算唔駛傷腦筋, 一條心選喇沙

12 網 (灣仔區) 就煩, 我的朋友就為兩間小學填 form 而煩, 華仁撞了聖約瑟, 兩間名校只能活一間, 有朋友 hold 住間私立(高主教), 煩緊 lucky draw 選那一間做 "第一位", 華仁有四班小一, 聖約瑟有五班小一

[quote]原帖由 lugano 於 10-12-7 16:47 發表

Hi lugano,
想請教吓其實住係41校網能抽到喇沙嘅機會有幾高呢?本人今年第一次參加统一派位,聽人講話住41區的如想抽回41校網的學校,會有90%機會另外10%留比41區外的,請問住在41區是否chance大D呢?每次都聽到想抽LS的仲難過中六合彩,但係又眼見住在左右隔離的小朋友都讀LS的,真係唔知係唔係純粹講運氣還是有策略呢?(意思是填表格方面)
新手媽咪敬上 謝謝分享.........
‹ 上一主題|下一主題