用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價有無人收到信呀?
樓主: leeleelee1207
go

創價有無人收到信呀? [複製鏈接]

但係之前我聽說 , 上年有人識Soka校監和老師 , 也沒有offer , 其中一个case的介紹人仲要比人責備 , 乜介紹的小朋友表現咁差架 ?!! 不過 , 我只係聽人講 , 而果个人可能又係 聽人講 , 真定假就真係唔知勒.
不過如係waiting list number one (講得咁揚 , 好多家長一定會不開心 ) .就一定入到啦 , 實有人give up.....如小女有offer, 我都唔會take , 因已有更心仪的學位 , 我豈不是讓位比那个waiting list number one....卡...卡. !!.

原帖由 vincenthkg 於 10-12-6 18:02 發表
過完一關又一關..., total 報左十間要經歷十次起起落落, 好彩無心臟病!!!

我都係咁話, 次次折信都好驚

原帖由 vincenthkg 於 10-12-6 18:02 發表
過完一關又一關..., total 報左十間要經歷十次起起落落, 好彩無心臟病!!!

我都係咁話, 次次折信都好驚

which kiner is your 更心仪的學位 ?

原帖由 charlotte2008 於 10-12-6 21:30 發表
但係之前我聽說 , 上年有人識Soka校監和老師 , 也沒有offer , 其中一个case的介紹人仲要比人責備 , 乜介紹的小朋友表現咁差架 ?!! 不過 , 我只係聽人講 , 而果个人可能又係 聽人講 , 真定假就真係唔知勒.
不過如係w ...

I look for "dragon" school so GH is my final target.
Apart from GH, I look for more difficult curriculum with gd Eng training. Therefore, I am holding up offer from Stafford.
If you prefer "happy school" and "not difficult curriculum", I believe Soka is a good target. With so keen competition, it is really not easy.... !! Anyway, good luck !!!
quote]原帖由 gromityaya 於 10-12-6 21:39 發表
which kiner is your 更心仪的學位 ?

[/quote]

所以先話呢個世界未必事事都係公平,識人嘅話,入嘅機會就自然大,唉…

我都冇望入到,因為阿囡喺個interview嘅表現唔多好,可話係差添,仲有爸爸個表現都係好!

希望大家好運啦!

我都係好紧张啊,今日中午2點就落楼睇信箱了,但係只有電费單咋,唉~~~,你哋明天就有结果喇,我明日仲要带住咁嘅心情返大陆添,最快要過两日先知,救命啊!

醒目開學勳章

今晚收工返黎睇,都係無呀…

希望聽日有好消息啦!

我囡囡INTERVIEW 時都無講野, 看來.REJECT 機會很大.  平常心~

日日望住個信箱,

醒目開學勳章

原帖由 leeleelee1207 於 10-12-6 10:06 發表
創價有無人收到信呀?

之前有兩間收到通知係waiting list, 其實亞仔in得好好架, 佢答晒老師問題, 做晒老師叫佢做嘅野, 但都waiting, 所以依家都無期望........我終於知道有好多時收生唔係睇個小朋友, 係睇家長背景......唉

其實媽媽們不用怪責自己沒有熟人,也沒有背景,因為我兩樣都無。

如果入到,我反而好開心,因為證明係靠BB自己實力和運氣。

如果入不到,寄望下一間會更好表現。

個個都想入正取生,但凳子只有那麼多,唯有看看bb有無機會了。

原帖由 Cindyjasper 於 10-12-7 00:44 發表

之前有兩間收到通知係waiting list, 其實亞仔in得好好架, 佢答晒老師問題, 做晒老師叫佢做嘅野, 但都waiting, 所以依家都無期望........我終於知道有好多時收生唔係睇個小朋友, 係睇家長背景......唉 ...

好緊張呀...今日應該有信喇掛??? 不過我見樓上d家長話小朋友in既時候唔多講嘢...唔講自己個名...我突然諗番起..仲叫我老公記吓...我地當日面試個老師好似連問都無問我囝叫咩名...我囝識講o架...只係由始至終老師無要求阿囝講嘢...如果係噤...會唔會以為我囝唔識講嘢費事問?
不過當日阿仔in得好好...全程笑住in, 可能老師見阿仔好笑容都唔記得問阿囝叫咩名(自我安慰)...不過臨走時阿囝都好大聲同2位老講bye bye老師, 再見老師...
一開始都以為我囝唔識講嘢,問都唔問..睇嚟都係rejected居多喇.....

原帖由 Cindyjasper 於 10-12-7 00:44 發表

之前有兩間收到通知係waiting list, 其實亞仔in得好好架, 佢答晒老師問題, 做晒老師叫佢做嘅野, 但都waiting, 所以依家都無期望........我終於知道有好多時收生唔係睇個小朋友, 係睇家長背景......唉 ...

我對Jasper好有信心

我自己祈望唔太大, 都係以平常心, 因為弟弟唔講野既關係. 好在第時都會入番哥哥既小學, 所以唔太擔心讀邊間幼稚園.

原帖由 Smartterrence 於 10-12-7 10:20 發表
好緊張呀...今日應該有信喇掛??? 不過我見樓上d家長話小朋友in既時候唔多講嘢...唔講自己個名...我突然諗番起..仲叫我老公記吓...我地當日面試個老師好似連問都無問我囝叫咩名...我囝識講o架...只係由始至終老師無要 ...

係in囝囝個part,係要指出及讀出圖中的公仔同功能,咁黎講,小朋友應該需要出聲架??

我地interview都冇問小朋友叫乜名, 又冇同小朋友傾計, 淨係問佢地一早準備既問題, 好似趕住收工咁...

因為遇著個cool爆miss, 我個女同埋我地兩公婆都表現唔係幾好

但我覺得上左寶貴既一課, 日後interview再遇到cool爆miss, 都唔好理咁多, 講哂自己想講既野先. haha!!

有冇人知有幾多人面試?
‹ 上一主題|下一主題