用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校教了我什麼 — 女校生的反思
樓主: swmami
go

名校教了我什麼 — 女校生的反思 [複製鏈接]

醒目開學勳章

作者間學校有修女,係天主教學校;中學轉直資,照計應該係St. Paul's Convent。”隔籬學校”大概指何東?

原帖由 lugano 於 10-12-6 11:48 發表

警世
港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」, 不知是否聖士提反女子中學, St. Stephen's Girls' College founded in 1906 ??
http://www.ssgc.edu.hk/web/v1024.asp?page=0100

隔籬學校著旗 ...

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 10-12-6 11:29 發表
Just a show off of the author je!

出色的窮學生 wins over "cookie cutter" blue blood girls

我都有少少咁覺得。

名校間間唔同,名校學生亦各有不同體驗,而且好視乎群埋邊班玩。

作者言論,最多只係佢個人經驗,不過”出色的窮學生 wins over "cookie cutter" blue blood girls ”永遠最易sell支持,夠noise咁解。

港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」、中學轉直資 = SPC
隔籬學校著旗袍紮孖辮 = 山上面的HK TL

多謝你的分享,這裡十分需要各式各樣的分享,能帶給各人不同的領悟,思考,必有所得,謝謝!

多謝你的分享,這裡十分需要各式各樣的分享,能帶給各人不同的領悟,思考,必有所得,謝謝!

原帖由 traeh 於 10-12-6 12:36 發表
作者間學校有修女,係天主教學校;中學轉直資,照計應該係St. Paul's Convent。”隔籬學校”大概指何東?

十分認同你的推論,
(1) 天主教 sisters
(2) 已轉 DSS
(3) 旗袍 = 大坑真光 ?
(4) 百年歷史, SPCS founded in 1854

應該係 Paul Con ....

作者有冇小朋友呢?

醒目開學勳章

係喎,真光至著旗袍喎 多謝指教。

原帖由 goo_littlebb 於 10-12-6 12:51 發表
港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」、中學轉直資 = SPC
隔籬學校著旗袍紮孖辮 = 山上面的HK TL

入到DGJS分分鐘被列入草根家庭, 無論大人同小朋友喺心理及經濟上都有一定壓力, 大人都話可以自我調節, 但個小朋友日日對住啲富貴同學, 心理上不多不少承受唔少壓力, 我地好怕佢會因自卑整到最後好負面, 仲影響埋讀書, 所以已經諗住, 如果收, 都應該唔讀 lu! 真係唔開心!
得罪講句,我覺得你庸人自擾羅,乜需要理會人家富貴或貧咩?如果隔離左右的鄰居富貴個自已,咁又驚唔驚影向個女?係咪為左避富貴鄰居搬去深山住?的獅子、老虎實唔夠你有錢,要知道世上有錢同白鴿眼既人何其多,要理都理唔到,祇要教識小朋友如何面對已足夠,可能我既說話你未必岩聽,但我都係抱著語重心長咁同你講,如果DGS收左你個女而唔讀,去選擇無間道既陳永仁,可能係你一生人決定最錯既選擇。

Is it Marymount?
原帖由 traeh 於 10-12-6 12:36 發表

我囡囡都係DGJS......

我囡囡都係DGJS 2nd interview o左......請問各位收到信未呢 ???

喂, 我都係名校生出身喎 ! 港島司徒拔道 st. xxx, 但我又冇自卑又唔會寸人喎, 最重要係家教, 對小朋友就因才施教, 有幾多talents 就幫佢發揮出來, 這是我的教育理念

仲有我o地下一代, 如果係香港想要返身, 就唯有靠教育, 仲不是一般教育, 而係精英教育, 入香港精英圈, 不然, 我們下一代就只會被香港富豪的第二第三代用金錢操控社會, 繼續被欺壓, 爭取多1, 2蚊最低工資都要睇人面色 !!!!

醒目開學勳章

Marymount好似未話決定轉直資,亦唔係旗袍校服,所以無論係講緊作者讀過定隔離學校,我估應該都唔係。

原帖由 chingchingfa 於 10-12-6 14:19 發表
Is it Marymount?

原帖由 traeh 於 10-12-6 14:29 發表
Marymount好似未話決定轉直資,亦唔係旗袍校服,所以無論係講緊作者讀過定隔離學校,我估應該都唔係。

佢反思啲咩呢?

完全同意你的講法!
如果囡囡咁叻入到這間學校, 但父母竟然要放棄, 亞女大個很可能會怨你一世架, 你都係考慮清楚好D. 而且這學校的academic aspect咁超班, 亞女一定會學到很多在其它學校學唔到嘅知識架, 至於驚亞女會自卑的問題就唔應該太担心, 因為她大個女出來社會做事都一定會遇到很多富貴人的, 咪當學校是社會的縮影, 比佢提早體驗吓囉, 但你唔好忘記要久唔久輔導吓個女, 叫佢諗嘢要正面D, 唔需要自卑的, 例如話比佢聽, 一個温暖的家是用錢買唔到的, 如果想做個有錢人亦唔難, 因為知識可以改變命運等等......, 而且香港不少名人和對社會有貢獻的人, 以前都是名校的窮學生.
請你想清楚吧, 父母的思想都要正面D, 其實做人諗嘢真係要正面D才會活得開心架!

原帖由 lauerica 於 10-12-6 13:55 發表
入到DGJS分分鐘被列入草根家庭, 無論大人同小朋友喺心理及經濟上都有一定壓力, 大人都話可以自我調節, 但個小朋友日日對住啲富貴同學, 心理上不多不少承受唔少壓力, 我地好怕佢會因自卑整到最後好負面, 仲影響埋讀書 ...

同意X2.  

嗰兩間學校應該是

ST. Paul Convent and Turelight

其實睇番作者描寫中學的情況, 間學校的人水準及質素真的幾好, 不過佢加上佢自己的負面的字眼來唱衰才看上去咁差.

看完全文, 真的覺得佢是遠遠得益自讀了這間學校, 真係唔知反思什麼, 可能是人生同學之間的際遇問題...

原帖由 wynma 於 10-12-6 14:41 發表
完全同意你的講法!
如果囡囡咁叻入到這間學校, 但父母竟然要放棄, 亞女大個很可能會怨你一世架, 你都係考慮清楚好D. 而且這學校的academic aspect咁超班, 亞女一定會學到很多在其它學校學唔到嘅知識架, 至於驚亞女會 ...

Agree.

Nowadays, parents tend to be overprotective of their children and they don't let the children experience obstacles, thinking all obstacles should be avoided or eliminated by parents.  We must remember that we cannot protect them all their lives and they must learn how to deal with such situations themselves (with proper guidance from parents, of course).
原帖由 wynma 於 10-12-6 14:41 發表
完全同意你的講法!
如果囡囡咁叻入到這間學校, 但父母竟然要放棄, 亞女大個很可能會怨你一世架, 你都係考慮清楚好D. 而且這學校的academic aspect咁超班, 亞女一定會學到很多在其它學校學唔到嘅知識架, 至於驚亞女會 ...

我今朝都有看這篇文章......

但我唔明,點佢作者身為一個記者所寫既文章咁口語化既.......?

如:
「老師上課全講雞腸我聽唔明、英文堂默生字我無個寫得出」

「希望他們多花時間關心同學,而非一味叫她們參加比賽幫學校拎獎。」

「個個都已埋堆唔受我玩,」

‹ 上一主題|下一主題