用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 周曰話題:名校
樓主: mattsmum
go

周曰話題:名校 [複製鏈接]

。。。。

原帖由 judy 於 11-1-6 14:09 發表
我最唔明係有啲食店,明明係牛腩,都可煮成柴,真服咗佢。

太過份,聽執笠啦。

原帖由 judy 於 11-1-6 14:09 發表
到名店吃東西的另一好處是氣氛一流。你坐係度等一碗牛腩,邊等邊流口水,感覺真好!

毖在有d名店門口排曬長龍,閑閑地等幾個鍾先有得入座,甚至貴店供應有限,籌滿拒客。值唔值企係門口吹風,就見人見智啦。

原帖由 October. 於 11-1-6 16:27 發表
太過份,聽執笠啦。

要睇經營模式,私人直資会執笠。官津就唔會。政府会係名店嘅龍尾,押一些人過來吃。

回復 64# judy 的帖子

你用個‘押’字 - 太傳神啦。

名校"中產化"o既最大原因,係唔係直資?

我對名校持做津校就可以令名校變得"平民化",抱懷疑態度。

我覺得名校"中產化"係大勢所趨,過去二三十年,普遍家庭富裕左,相對上,中產家庭比例上升,而草根家庭比例下降,而且中產家庭有比較多資源同埋時間去為子女入名校舖路,相反,草根家庭可能為左生計,已經用左大部份精神同時間,而且可能佢地對名校的認識都比較少,所以做成中產家庭子女進入名校比例佔多,當然一個月幾千蚊學費對草根家庭有一定"阻嚇性",但係理論上有學費減免計劃去填補。

草根家庭要入津貼名校機會,唔會大過入直資名校,自行階段,如果無宗教或世襲分,機會係零,等大抽獎,如果唔搬屋或本身住果區,機會等同中六合彩,就算響名校區租樓或買樓(草根家庭未必負擔得起),機會都仲係好細。

大家睇吓喇沙同瑪利諾,門口一樣係咁多名車接送,唔覺得佢地有幾平民化~~~

原帖由 mattsmum 於 10-12-26 08:16 發表
回應名校女生﹕我的老師:男拔今日只有富貴餐
(明報)2010年12月26日 星期日 05:05
【明報專訊】名校和屋村中學我也讀過,中一至中五,我在一間屋村中學念書,會考後以理科二十九分的成績轉到拔萃男書院    讀預科。名校教 ...

Below is an extract from the general information of an elite primary school:

".... Students will understand and learn to appreciate differences whilst developing their own intellectual potential.  Students become respectful and engaging members of their community, contributing and aiding their fellow citizens. ..."

In my opinion, understanding the differences is essential to balance their views (often biased in a sense) on things around them in order to prepare one for the integration into the society as a whole after they graduatie from an elite school.

By accepting the differences, one should be more generous to contribute and aid their fellow citizens.

是真的嗎?  我好擔心呀!  

原帖由 October. 於 11-1-5 13:13 發表

到咗中學就來料,父母有心培育,都十叫九唔應,細個好唔容易儲落既小小老本都被個D真正有天份既人打到落花流水。 ...

不用担心, 这是少年成长的过程, 对父母亲冷淡点是正常事.
请明白这时期孩子满脑子许多疑惑, 包含身体的, 思维的, 对 前途感到憂慮. 他们也不名所以. 荷爾蒙分泌亦影响很大.  唯望大家忍耐点.  待约十八岁后, 慢慢又喜欢回到父母身边.  只要能维持品格高尚, 有爱心,有是非观便可.

当然不包含忍耐大是大非的行為.  

我青春期时十分羡慕同学的少 嘮叨少 打擾的父母. 因此现在努力装龙扮亚.  My husband is very suportive. Now my girl turns to be a 100% daddy's girl that she'll respect every single idea from daddy.  (she's definitely mummy's girl before 11).

原帖由 twokidsmum 於 11-1-7 15:16 發表
是真的嗎?  我好擔心呀!  

原帖由 bobbbby 於 11-1-7 00:14 發表
草根家庭要入津貼名校機會,唔會大過入直資名校,自行階段,如果無宗教或世襲分,機會係零,等大抽獎,如果唔搬屋或本身住果區,機會等同中六合彩,就算響名校區租樓或買樓(草根家庭未必負擔得起),機會都仲係好細。

大家睇吓喇沙同瑪利諾,門口一樣係咁多名車接送,唔覺得佢地有幾平民化
~~~

九龍塘我真係唔熟,但我住嘅附近有英皇,英華,草根子女真係唔少喎。日本城相熟嘅阿姐嘅兩個仔,麵鋪兩夫妻個女,街邊時装檔阿嬸個女,都係咁讀到本地大學。

睇怕香港將來會跟英美一樣,精英教育由直資負責,普及教育由官津搞掂,草根子女在好的官津還是前途光明的。

我諗草根家庭子女入讀(直資或官津)名校仍然有,但係我相信數目同比例都係逐年下降~~~

我唔係贊成名校中產化,只係覺得直資唔係最大原因~~~

我聽過DBS副校長講,佢地去過一啲普通小學「推銷」男拔,想吸引多啲草根家庭兒子報名,但係佢地聽到四千蚊學費,個個都嘩嘩聲唔敢再問落去,就算強調有學費減免計劃,佢地已經嚇到聽唔入耳;另外,我身邊都有朋友同我講:「人地話讀DBSPD,連埋補習,一個月要洗兩萬蚊...」又有朋友個女讀緊瑪利諾,早幾年去奧地利交流,媽咪跟埋去(因為係小學),一次旅程用左幾萬蚊,咁樣草根家庭又點敢報名~~~

原帖由 uncleedward 於 11-1-7 19:53 發表

九龍塘我真係唔熟,但我住嘅附近有英皇,英華,草根子女真係唔少喎。日本城相熟嘅阿姐嘅兩個仔,麵鋪兩夫妻個女,街邊時装檔阿嬸個女,都係咁讀到本地大學。

睇怕香港將來會跟英美一樣,精英教育由直資負責,普及教育由官津搞掂 ...

原帖由 uncleedward 於 11-1-7 19:53 發表

睇怕香港將來會跟英美一樣,精英教育由直資負責,普及教育由官津搞掂,草根子女在好的官津還是前途光明的。

Uncle :

多年來你雖少發言, 在直資看法你和我還較為一致.  以上你說法, 我另有所想.

十年人事幾番新.  你所說的街坊比以往或更為口奔馳, 在現今重早「家教」、早「出頭」的(貝)才藝教育條件不符.  相信他們的小兒女沒有現讀大學的姊姊哥哥們幸運.  

我看法是 :-  富裕精英由貴族直資負責, 中產精英和普及教育由官津搞掂,  窮苦草根只有一線光明.

原帖由 囝囝爸 於 11-1-8 00:15 發表

Uncle :

多年來你雖少發言, 在直資看法你和我還較為一致.  以上你說法, 我另有所想.

十年人事幾番新.  你所說的街坊比以往或更為口奔馳, 在現今重早「家教」、早「出頭」的(貝)才藝教育條件不符.  相信他們的小 ...

囝囝爸

我又冇你咁悲觀喎。原因有二:

雖然草根子女在現今制度/文化下升中時難以與資質相若的中產子女比較,但以我熟悉的中西區為例,若不縮班,根本冇咁多 band one 學生去填滿英中嘅位,西營盤,西環,上環一眾街坊小學表現較佳嘅草根子女要升上知名英中如英華女校、英皇,一直以來都很容易,這可能是其它區家長不知道的小秘密。正如 Annie40 提及的,入了英華,富貴又好,草根又好,大抵接受良好教育機會相差不多。

另外,若果我哋將眼光擴至傳統官津名校之外,天地更廣闊。教育界中,鮮魚行梁校長及你提及的陳漢森,他們將教育當成一場 losing battle 嚟打,最終得到的可能只不過是歷史對他們個人的着墨;但亦有人是當成winning battle 嚟打。我吔可能講唔出鄧顯或新界一眾地區名校校長個名,但鄧顯學生七成住公屋(睇怕其餘嘅居屋都佔唔少) ,三成攞綜援,若單講學術成績,跑贏 DBS,與 SPCCDGS差不多平起平坐,個人覺得更令人敬佩。三十年前沙田有乜學校除沙官外冇人講得出,但如曾肇添及一眾沙田英中的大名教育界人士誰人不識。十年河東,十年河西,今天在大學內一眾新界名校生拍落傳统名校生尚有一絲自愧不如的感覺,但再多十年,自愧不如的感覺恐怕要變成笑話了。英皇新校長若不思改革,就會有 Judy 所說的將牛腩煮成柴之慮了。

原帖由 uncleedward 於 11-1-8 09:01 發表

囝囝爸

雖然草根子女在現今制度/文化下升中時難以與資質相若的中產子女比較,但以我熟悉的中西區為例,若不縮班,根本冇咁多 band one 學生去填滿英中嘅位,西營盤,西環,上環一眾街坊小學表現 ... 鄧顯學生七成住公屋(睇怕其餘嘅居屋都佔唔少) ,三成攞綜援,若單講學術成績,跑贏 DBS,與 SPCCDGS差不多平起平坐...

地區名校能全收 Band One 生,而DBS, SPCC 和 DGS有自己的小學,又要收音樂和體育尖子,中一入學時難以做到 100% Band One。因此傳統名校在成績競爭上,除英語科外,未必佔優。地區名校很有機會在整體成績上超越傳統直資名校。

我相信你所指的整體成績,仍然只限於學術上,其他學術以外的運動或音樂成績,地區名校仍然難以追上傳統名校~~~

有趣的是,若單論學術成績,有些地區名校早於十多年前已超越傳統名校,但到了今天,她仍然被稱為地區名校,而未能升格至傳統名校,原因除了是歷史問題外,還有大家對傳統名校的定義,不是單看學術成績~~~

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-1-8 09:47 發表

地區名校能全收 Band One 生,而DBS, SPCC 和 DGS有自己的小學,又要收音樂和體育尖子,中一入學時難以做到 100% Band One。因此傳統名校在成績競爭上,除英語科外,未必佔優。地區名校很有機會在整體成績上超越傳統直資名校 ...

原帖由 uncleedward 於 11-1-8 09:01 發表
囝囝爸

雖然草根子女在現今制度/文化下升中時難以與資質相若的中產子女比較,但以我熟悉的中西區為例,若不縮班,根本冇咁多 band one 學生去填滿英中嘅位,西營盤,西環,上環一眾街坊小學表現 ...

Uncle :

我說是整體而言, 全盤而看, 不以個別學區為例.  中西區和灣仔是入英中比率最高的兩個學區, 為 3.1 和 2.9.  
http://paper.wenweipo.com/2010/04/21/ED1004210002.htm

現今教育, 是學生 banding 決定學校 banding, 又有語文微調, 又學生人數大幅下降, 有些中學初段已分精英普通, 人力資源偏向.  所以入到英中, 未必是長久英中, 也未必能受英教.  如不縮班,  濫竽充數, 升呢學生穿上王帝新衣而已, 柴腩可期.

草根準則各有不同, 我視為貧苦之輩, 為數不少.  現香港教育推展到由幼兒競爭入學開始, 處於劣勢之眾, 怎易有一片光明.  英皇校管近日開會, 四對四票未能對縮班決議.  贙成縮班一方要學校提出貧苦入學數字參考.  如有數據, 可看到貧苦受惠程度.

地區名校掘起, 傳統轉直資後更為彰顯, 狀元也不再由傳統名校包攬, 是為勢造就.  

鄧顯七成公屋, 三成綜援, 我有保留.

原帖由 囝囝爸 於 11-1-8 12:30 發表

鄧顯七成公屋, 三成綜援, 我有保留.

顯然未瞓醒,我錯。是1/7攞綜援,過半學生獲學費減免。見於前任校長潘萱蔚一篇訪問稿。學校位於上水彩園邨,大部份學生來自附近公屋。

原帖由 uncleedward 於 11-1-8 14:41 發表
顯然未瞓醒,我錯。是1/7攞綜援,過半學生獲學費減免。見於前任校長潘萱蔚一篇訪問稿。學校位於上水彩園邨,大部份學生來自附近公屋。

Tang Hin (TH) is a pretty all-rounded school and comparable to QC in SS schools.

I am a scholarship - panel member of a professional body, their students are very good academically and participate in different community services with excellent leadership. One of the applicants from TH is the best among 8 applicants.

During the presentation ceremony, I met the boy's parents and told them that you should proud of his achievements. The boy finally picked Medical Engineering of HKU.
‹ 上一主題|下一主題