用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 INTERVIEW後感想(不喜勿插)
go

INTERVIEW後感想(不喜勿插) [複製鏈接]

近日上網見到好多家長講去INTERVIEW嘅情況
好多時都話間學校安排唔好
INTERVIEW之前等得耐/冇時間WARM UP
學校殘舊/設施不足/課室太細等

其實我覺得如果係去IN出名嘅學校
事前做少少準備功夫或上網搵吓資料
都會知道一間學校收幾百人嘅可能有幾千人去IN
等待時間長亦係無可避免
家長要做嘅應該係要唸吓點樣可以KEEP好BB嘅狀態
而唔係怨學校嘅安排
(老實講,我知道BB IN嘅時間之後
我由之前一日已經將小朋友嘅作息稱為調整
等佢唔好喺IN嘅時間眼訓)

至於學校設施(可能係我要求低)
我覺得如果係又新又靚當然係好
但係如果係唔新淨,只要數量足夠同冇危險就OK
我唔想小朋友學識只喜歡新靚正嘅嘢

另外,有家長話學校老師黑面
老實講,啲老師一日要IN咁多人
仲要係因為INTERVIEW而OT
俾著我係佢我都會黑面

我有感而發
是因為之前見到有個媽媽POST咗話自己怨天怨地
最終發現係自己準備不足
我都希望可以教識小朋友正面一點及多從別人的角度去想事情
講得不好,請勿見怪!!
   1    0    0    0

回覆 1# ling121933 的文章

你係咪睇講SCo個個家長?

回覆 2# 4001cc 的文章

我唔記得咗個家長係IN邊間
印象中係名校
應該係SC

原帖由 ling121933 於 10-12-6 00:02 發表
我唔記得咗個家長係IN邊間
印象中係名校
應該係SC

其實你揀人, 人揀你. 家長唔喜歡一間學校, 最多唔去讀囉.

樓主, 其實好多家長響度呻間學校唔好, 不外乎3個原因:

1. 吃不到的提子是酸的
2. 等D人唔去讀自己子女多D Chance
3. 呢個家長天生性格係麻煩

Ah Ah...I think there should be a new place for kindergarten teacher comment.  Their complaint should

1)  D家長根本無心讀, 個個比$30來好似看熱鬧, 好似睇示範單位, 攪到我周身唔得閒, 遲D收佢又唔讀, 到時攪到call 返Dwaiting客, 實做餐死
2)interview人又多, 我都忟, 星期六諗住休息吓都唔得, 又唔知你變個真變個假, D家長又要我對住佢地個個笑面迎人, , 唔係又係BK插 ., 其真收你嗰$30同妳做warm up. 日後到你in心儀幼稚園乜都低啦!
3) D家長問來問去都係問有無英文教, 有無普通話教, 有無外籍老師. 對我學校理念教學手法根本無興趣
4) 如果話我學校用mother language又係BK插我地學校唔長進, 好似十惡不赦, 我話兩文三語又話, 佢地又話你唔教寫中文字, 真係每日3個鍾駛死人咩, 成日要我避重就輕解釋又解釋, 而家都唔知我int你定我int你     
5) 老師後生D又話young, 年紀大D又話人地老, 都唔知D家長想點, 大家搵餐飯食者
6) 我學校舊D又插我,  好啦係太子開間新又話開荒牛, 叫人唔好讀, 不如你自己開啦
7) 自己讀讀吓轉校已經攪到我要同校長解釋寫報告, 而家仲要係BK話我臨走唔比個goodby simle佢, 激死我!

--一笑--

回覆 6# SmartCandy 的文章

嘩!!!好想俾個like你個post呀!!!

原帖由 ling121933 於 10-12-6 16:22 發表
嘩!!!好想俾個like你個post呀!!!

HAHA...LIKE X 2呀!!!

原帖由 SmartCandy 於 10-12-6 15:29 發表
Ah Ah...I think there should be a new place for kindergarten teacher comment.  Their complaint should

1)  D家長根本無心讀, 個個比$30來好似看熱鬧, 好似睇示範單位, 攪到我周身唔得閒
2)interview人又多,  ...

very good

回覆 6# SmartCandy 的文章

haha...exactly...

原帖由 SmartCandy 於 10-12-6 15:29 發表

1)  D家長根本無心讀, 個個比$30來好似看熱鬧, 好似睇示範單位, 攪到我周身唔得閒, 遲D收佢又唔讀, 到時 ...

Agree! Some comments just reflected the fact that the parents did not do the homework before interview....
原帖由 ling121933 於 10-12-5 01:58 發表
近日上網見到好多家長講去INTERVIEW嘅情況
好多時都話間學校安排唔好
INTERVIEW之前等得耐/冇時間WARM UP
學校殘舊/設施不足/課室太細等

其實我覺得如果係去IN出名嘅學校
事前做少少準備功夫或上網搵吓資料
都會知 ...

100%同意!!
某D家長只係識要求人地要點點點,淨係諗自己,完全唔會從他人角度出發!!

精彩!

1)  D家長根本無心讀, 個個比$30來好似看熱鬧, 好似睇示範單位, 攪到我周身唔得閒, 遲D收佢又唔讀, 到時 ...

good!!!
麻煩人太多,又要襯熱鬧報拾?間,interview 時又話人多,安排唔好,課室嘈到死, 平心淨氣淋下,自己都報咁多間就唔好怪人地

真係好有道理,之前我同bb去in 咗間唔多出名嘅幼兒園, 得我一個in, 時間又就到我,"招呼"好到不得了...後來收咗tim, 自問自己ar b 係細b, 入"名校"機会相對小,真係人揀你,你揀人,為免同人爭崩頭,我都交咗留位費, 好似好ar Q 咁.有時真係好茅盾,反覆問自己是否太求其

‹ 上一主題|下一主題