用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]借地扯嘅道德觀及價值觀
樓主: onl02142010
go

[討論]借地扯嘅道德觀及價值觀 [複製鏈接]

又真係靠佢地自己講架乍.

原帖由 eeb 於 10-12-6 14:46 發表
但都有d人係世襲/自行/甲部,點分呢?

無知是福

醒目開學勳章

頭先送亞仔返學,聽到有個家長好大聲講電話:

家長:幫你問左喇,8千8一年,全包呀?
(我心想包咩呢?!咪繼續同佢平排行聽落去)
家長:果地址好多人借過,好多人都話抽到學校呀!

聽到我定左,咩原來可以係一門生意黎O架,咁如果好多人都報同一個地址,都真係可以抽到O架

I must have belonged to the "minority" when I was a child.  I lived in Wanchai and even though Wah Yah Primary School is also in Wanchai, I still took a school bus to go to school because the location was (and still is) quite remote.
Geographical vicinity only means less time for travelling, not necessarily "no need for travelling".
原帖由 rian61950 於 10-12-4 20:17 發表
好簡單之嘛,大抽獎中左之後撘校車去其他區個d大部份都係.

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=9300187http://the-sun.on.cc/channels/news/20080708/20080708022526_0000.html
有虛報無檢控, 有乜用喎!!所以呢門生意真係有得做, 我地呢d做唔出既家長唯有自求多福!

原帖由 cookiegg 於 10-12-6 14:59 發表

聽到我定左,咩原來可以係一門生意黎O架,咁如 ...

8千8包唔包埋扮野?or 只係地址呀?
我識得一個人住12網,佢話借過地址比朋友,不過真係有人打電話去check 係咪o係度住o架﹗仲有好多問題要答添呀﹗
所以呢,如果果d 家長幫襯8千8果陣,記住問清楚喎

原帖由 cookiegg 於 10-12-6 14:59 發表

"好多人借過,好多人都話抽到".....被人查地址.

~easybring~

如果一個人借地址俾人, 仲要食幾家/十家茶禮, 突然幾十個申請人都係住同一個地址, 唔俾人查就奇啦!!

原帖由 easybring 於 10-12-7 13:45 發表
"好多人借過,好多人都話抽到".....被人查地址.

講緊每年都有一個小一申請都很奇怪呢!
原帖由 goo_littlebb 於 10-12-7 13:59 發表
如果一個人借地址俾人, 仲要食幾家/十家茶禮, 突然幾十個申請人都係住同一個地址, 唔俾人查就奇啦!!
~easybring~

咁奇怪都無人去查?

回復 42# cookiegg 的帖子

捉到仲和味~

crystalwsm:真係好喜歡你嘅直率! 等我都"討論"吓先!
我都利益申報,我女亦係只有15分,住新界,冇錢搬去41網,響現行制度,我哋被津貼嘅傳統名校排除在外...
為免"自殺",故自行交o左去九龍塘聖家,咁好彩我女15分都抽得中,真係謝天謝地!安樂曬!要有我呢D咁"冇大志"嘅心態先有呢個機會嘅出現!!
跟據某D會員/分身?嘅見解,如果我下年真係讀津校,唔讀私校,我哋就好唔得閑,每日返學放學坐校車都會比人怒啤/懷疑...
唔係每個人去發表留言時都要表白啩??
大家都係想講,冇乜人會咁有腦公然表白自己犯法,仲要喺最水深火熱嘅時候...
可能有D人只係想借D二鬧吓人,玩吓分身,用意"提醒"D人唔好做借地址呢D衰嘢,但個人認為可以做得高明D!!唔好見人就咬囉!!

原帖由 crystalwsm 於 10-12-6 00:56 發表
利益申報先,小囡得15分,無借過亦無打算借地址,無宗教信仰亦無打算信教攞宗教分,老公識得赤柱某名校嘅校長同個女,但sorry,無打算靠關係入,甚至無報到呢間學校,15分自行當然 fail,而家等緊大抽獎.......
首先,我唔係鬧人(上一個  ...

其實唔需要問唉!
家長是否借地址早已有計劃,還要打鑼打鼓嗎?
我都有2個朋友借…1個入了男校、1個入了女校,可是最後都不能在原校升讀中學。
隨緣啦~
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

醒目開學勳章

持登開個a/c 開個post 撩交鬧

恭喜哂你抽到自行,我而家DSS同私校都仲未有offer,都係埋心水等大抽獎

其實呢個 topic 我只係想以事論事,同意你嘅講法,有D網友留言嘅目的其實係想 "警告"人,唔好意圖或企圖去借地址,比佢知道你就大鑊!但我覺得唔應該 "先入為主" 去假設人哋有做呢件事,當正人哋係疑犯咁,討論還討論,咁樣諗人哋仲借D2發爛渣真係心地唔好,佢哋嘅諗法好似中國法律咁,假設疑犯係有罪,你要舉證去證明自己無罪,有呢D咁樣諗法嘅人,佢哋個價值觀都唔荒正面得去邊.........

同意Gerard 所講,好多DSS同私校都好好,大可以靠自己嘅實力考入去,入唔到就等大抽獎,如果結果都不如理想,可以P2時考插班,就算比你咁好彩派到名校,又唔代表你可以直升中一,其實呢D道理,好多家長都知,之不過所謂官/津嘅名校,佢哋確實係有方法令到小朋友讀書叻D,呢樣係毋庸置疑,如果唔係點解間間官 / 津都係靠彩數收小朋友(叩門除外),永遠係果幾間名校D小朋友叻D?

所以如果唔洗錢,個個家長都希望自己嘅小朋友入到D資源好D、師資質素高D、又有方法教到小朋友讀書叻D嘅學校,所以話呢,借地址報名校呢種行為仍然係時有發生嘅!!

以上乃個人意見,不喜請隨便插!!

原帖由 rainy0429 於 10-12-10 01:35 發表
crystalwsm:真係好喜歡你嘅直率! 等我都"討論"吓先!
我都利益申報,我女亦係只有15分,住新界,冇錢搬去41網,響現行制度,我哋被津貼嘅傳統名校排除在外...
為免"自殺",故自行交o左去九龍塘聖家,咁好彩我女15分都抽得中, ...

明知行為錯,但仍然去做!
做咗又唔認,
仲要話人撩交鬧、亂鬧人?

以上行為如果係你個仔/女身上,
你會讚佢啱,定鬧佢錯呢?

我哋嘅下一代思想,就係咁培養出嚟啦……

樓主其實我真係好想知道你講緊邊個 "明知行為錯,但仍然去做"?

請問你又點知 "佢" 做咗又唔認?

如果你係認定佢有做嘅話,點解你又唔舉報 "佢",剩係識晌度發嗡風???

哈哈~講得好
搞了半天,樓主不如就直接舉報那“明知故犯、不知悔改”的友人,不用在此碎碎唸!
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

各位睇過國産片「天下糧倉」的劇情嗎?
‹ 上一主題|下一主題