用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]借地扯嘅道德觀及價值觀
樓主: onl02142010
go

[討論]借地扯嘅道德觀及價值觀 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-5 00:17 發表
我識人借
so? 我相信唯有代表到的, 就係你可以o係你個紀錄表度寫"1"了

我都識, 煩請update 你record去2.
樓主放鬆d啦! 呢个遊戲仲有成半年多時間, 唔好太緊張!

識人借唔等於借左去抽,而且仲抽到,  所以樓主個記錄依然係零.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

醒目開學勳章

原帖由 35C9 於 10-12-5 00:38 發表
識人借唔等於借左去抽,而且仲抽到,  所以樓主個記錄依然係零.

識人借唔等於借左去抽  ---> 借左地址, 攪水,电,煤, etc轉名, 又唔去抽....... 貪得以咩 or 突然良心發現自己做錯?. 當然抽唔抽到係另1个issue.

原帖由 hellojl 於 10-12-5 00:49 發表

識人借唔等於借左去抽  ---> 借左地址, 攪水,电,煤, etc轉名, 又唔去抽....... 貪得以咩 or 突然良心發現自己做錯?. 當然抽唔抽到係另1个issue.
就因為要攪呢d嘢所以要早d借,但係到時可能
直資收咗唔使(唔可以)抽。

醒目開學勳章

原帖由 Unclejt 於 10-12-5 01:03 發表
就因為要攪呢d嘢所以要早d借,但係到時可能
直資收咗唔使(唔可以)抽。

係wor! 真係計到盡, 好嘢

哈哈..完全講出我心聲!!
真係完全唔明樓主用心...

原帖由 crystalwsm 於 10-12-4 23:59 發表
樓主其實你想點呢? 又要開個 post 出嚟問有無人借地址,而家又無人晌度承認有,又無人認同呢個行為,你無啦啦晌度亂鬧一餐,我覺得你有D精神分裂

...

bean 有人答你係 ga

其實都係佢問完之後又晌度亂鬧一餐

原帖由 IJai 於 10-12-5 02:14 發表
bean 有人答你係 ga

原帖由 rainy0429 於 10-12-5 01:59 發表
哈哈..完全講出我心聲!!
真係完全唔明樓主用心...

你覺得我係到鬧人?
我淨係喺度想知有幾多人係咁!?
討論一下價值觀同道得嗟……
你覺得我鬧你?
出Post邊個包保有人一定答你!?
“精神分裂”呢句就唔知係咪鬧我啦???

我都覺樓主淨係想閙人,冇討論道德etc.
BTW, 周圍係其他人嘅 Posts 加你條 link 都令我覺得樓主 .........

醒目開學勳章

我覺得樓主嘅目的當然唔係做統計!
但鬧人嘅, 你地是否身有屎、嗰種賊喴捉賊呢?
唔好以為多人鬧就係啱!
借地址、假登記本身就係自私、犯法嘅行為! 可能大家覺得,為仔女嘅將來,個個都係咁,無可厚非。
儘管掩住良心、只要達到目的;只求子女僥倖成功入讀名校,前途遠大,何罪有之!
垃圾父母出垃圾!
你地唔認唔重要, 到時到侯就要揾保姆車、校車,咪又係穿底!
到時遇到呢班小朋友, 我必定同個別學校、小一派位組投訴, 咪咁老定!:;pppp:

原帖由 Chole 於 10-12-5 09:46 發表
我都覺樓主淨係想閙人,冇討論道德etc.
BTW, 周圍係其他人嘅 Posts 加你條 link 都令我覺得樓主 .........

哦,
原來你哋都覺得無問題!?
你哋都無覺得羞恥?
亦都無覺得損害咗人哋嘅機會?

又要怕,又要做,
道德上你仲衰過個果D開假道班、借肚果D人?
因為你無錢,又無關系?

係無人同我討論嗟!
好似你咁,你個留言都無發表對呢件事嘅睇法,你嘅目光淨係喺我身上!

係其它人Post我條Link,
我係想多D人關注呢個問題呀!
唔該!!

你地唔認唔重要, 到時到侯就要揾保姆車、校車,咪又係穿底!
到時遇到呢班小朋友, 我必定同個別學校、小一派位組投訴
你呢的都算證據咩?乜唔比人第區考入去既咩?我個女讀繄果間都唔係住繄果區,係考入去,咁唔通我會驚人投訴咩,係驚到時小一派位組唔彩你炸。

首先,係唔係覺得你係到鬧人,各位網友自然會衡量,唔到我去評論。
第二,你想知有幾多人係咁?你想知係無問題架,只要有人答你咪得囉!
第三,你話想討論價值觀同道德,都無問題架,但你個 topic係 "做一下統計先",可能我理解能力差,我睇唔到邊度有討論借地址嘅價值觀同道德嘅意思。
第四,我唔覺得你鬧緊我,我又無借地址,無啦啦點會對號入座
第五,出 post邊個包保有人答你架!呢樣我覺得好正確。
第六,"精神分裂"係一個症狀,唔係一個鬧人嘅詞語,X線、白X、低X呢D先至係鬧人嘅詞語,如果你覺得我係鬧你,咁你誤會咗啦!!

原帖由 onl02142010 於 10-12-5 09:34 發表

你覺得我係到鬧人?
我淨係喺度想知有幾多人係咁!?
討論一下價值觀同道得嗟……
你覺得我鬧你?
出Post邊個包保有人一定答你!?
“精神分裂”呢句就唔知係咪鬧我啦??? ...

利益申報先,小囡得15分,無借過亦無打算借地址,無宗教信仰亦無打算信教攞宗教分,老公識得赤柱某名校嘅校長同個女,但sorry,無打算靠關係入,甚至無報到呢間學校,15分自行當然 fail,而家等緊大抽獎.......

首先,我唔係鬧人(上一個 post 已經講咗),身上亦都無屎,更加唔係賊,所以唔洗捉賊。至於你話 "唔好以為多人鬧就係啱",咁當然啦,但我睇唔到有乜人晌度鬧,其實大家嘅疑問都係想知樓主想點?如果佢個目的係想 "討論下借地址嘅價值觀同道德",咁個 topic就唔係 "做一下統計先",當然,呢個係我個人睇法.......

借地址、假宗教呢D當然係犯法同唔要得嘅行為,觀乎回覆嘅網友,從來無人承認同認同呢種行為,所以之後樓主話 "哦,原來你哋都覺得無問題!?你哋都無覺得羞恥?亦都無覺得損害咗人哋嘅機會?"
又要怕,又要做,道德上你仲衰過個果D開假道班、借肚果D人?因為你無錢,又無關系?"
呢D說話,我都唔知佢同邊個講?係唔係無人同佢討論,就代表大家有做,又或者默認呢種行為,唔係呀話,D理解能力咁差!!

其實除咗樓主之外,你亦如是,什麼
"你地唔認唔重要, 到時到侯就要揾保姆車、校車,咪又係穿底!
到時遇到呢班小朋友, 我必定同個別學校、小一派位組投訴, 咪咁老定!"
我亦都係唔知你想同邊個講?定係你想強制回覆呢個 topic 嘅網友都有借過地址?我唔知道,不過我唔會對號入座囉,你要調查,你要投訴,十萬個隨便!!

以上乃個人意見,不喜請隨便插!!

原帖由 McDonna 於 10-12-5 15:18 發表
唔好以為多人鬧就係啱!
借地址、假登記本身就係自私、犯法嘅行為! 可能大家覺得,為仔女嘅將來,個個都係咁,無可厚非。
儘管掩住良心、只要達到 ...

其實對於小朋友 ge "利益" 黎講
學校 "近" 係最重要
= 你自己都吾會中意番工山長水遠
所以絕不讚成借地址
自己亦冇咁做

首先我嘅立場係唔認同借地址同假信教,自己亦無做呢樣嘢,而家乖乖咁等緊大抽獎.........

其實mcheung1講得非常之啱,小一派位100%,有50%屬於自行,而自行嘅20%係計分位,首先計分唔一定住果區,住其他區都可以申請,另外30%係世襲,假設呢30%世襲位係以前第二區計分位嘅弟妹,咁呢50%自行位全部都係其他區有乜出奇??

再者,餘下嘅抽獎位有10%晌甲部比其他區選擇,呢10%大約係全級5%嘅學額,即係話,全級有機會超過55%嘅小朋友都係來自其他區(未計世襲超收生)。如果喇沙有180個位,55%即係99個,咁請於開學日逐個問,問下佢係世襲定係計分定係抽獎入嚟,抽獎係甲部定乙部,如果問到第100個都係住晌其他區,咁果100個裏面嘅其中一個就有可能係借地址,仲唔知果個係咪世襲嘅超收生,但如果真係咁都比你問到,請你立即向個別學校、小一派位組投訴,呢項咁偉大嘅工程,真係辛苦你啦

原帖由 McDonna 於 10-12-5 15:18 發表
唔好以為多人鬧就係啱!
儘管掩住良心、只要達到 ...

醒目開學勳章

但都有d人係世襲/自行/甲部,點分呢?

原帖由 brian61950 於 10-12-4 20:17 發表
好簡單之嘛,大抽獎中左之後撘校車去其他區個d大部份都係.
‹ 上一主題|下一主題