用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 二級琴試報名費
go

二級琴試報名費 [複製鏈接]

請問要幾錢?
另, 琴行幫我女報, 要翻譯費. 有無需要用翻譯架?
   0    0    0    0

阿女幾大呀?

其實如果miss係有料既, 唔使要翻譯, 我嗰個今年第一次考試, 仲要係小一, 都唔使請翻譯...
上個月成績出左, 有131分呀!

miss考前幾兩個月開始學琴時同阿仔"採排"考試

回覆 1# 芝娃娃 的文章

請翻譯係要額外加錢的~

其實一般二級既 Aural 問既問題都好淺,只要懂得聽關鍵詞大概都知道考官問乜

不過有o的家長叫做買個安心,驚小朋友聽唔明考官問乜,就會請翻譯

我都有學生考試會請翻譯,其實好正常,但係係比較高級,同埋我都會要求學生答問題要用返英文直接答考官

有o的小朋友考試如果間房多左一個人 (傳譯員),會更緊張,影響考試表現……所以睇下你小朋友有無咁既需要,如果英文 OK 既,其實真係唔洗請……

你小朋友老 師點建議你?

原帖由 floraaa1012 於 10-12-4 10:52 發表
請翻譯係要額外加錢的~

其實一般二級既 Aural 問既問題都好淺,只要懂得聽關鍵詞大概都知道考官問乜

不過有o的家長叫做買個安心,驚小朋友聽唔明考官問乜,就會請翻譯

我都有學生考試會請翻譯,其實好正常,但係係比較高級, ...

去琴行交錢報名時, 問我要唔要翻譯, 一時間決定唔到,  咪交左錢先囉. 因我驚有d字眼亞女唔識聽.
$970+$110(翻譯費) 合唔合理架?

醒目開學勳章

原帖由 芝娃娃 於 10-12-4 02:43 發表
請問要幾錢?
另, 琴行幫我女報, 要翻譯費. 有無需要用翻譯架?

香港考試及評核局 ,
有哂資料 , 你慢慢睇 :loveliness:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/abrsm/index.html

回覆 5# 芝娃娃 的文章

報名日期係 12 月 22 日號開始,其實你唔洗咁急住交錢住。因為報名後都係 1 月先要交錢!

你最好問返女女既老 師,覺得佢需唔需要翻譯,女女性格會唔會係多個人響考試房會仲緊張?

其實老 師係有責任教識學生重要既 musical terms,如果驚聽唔明既,咪早少少開始教o的 musical terms,個個星期都溫一次,半年後考試前好難聽唔明……

原帖由 floraaa1012 於 10-12-5 00:27 發表
報名日期係 12 月 22 日號開始,其實你唔洗咁急住交錢住。因為報名後都係 1 月先要交錢!

你最好問返女女既老 師,覺得佢需唔需要翻譯,女女性格會唔會係多個人響考試房會仲緊張?

其實老 師係有責任教識學生重要既 musical  ...

多謝你的意見, 我是新手, 琴行要我報名時問我要唔要翻譯, 我一時之間決定唔到所以已經比了錢, 沒關係, 只係我咩都唔識, 想知道係乜東東.

原帖由 洛婷 於 10-12-4 12:31 發表

香港考試及評核局 ,
有哂資料 , 你慢慢睇 :loveliness:
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/abrsm/index.html

唔該晒您:loveliness:

回覆 8# 芝娃娃 的文章

唔洗客氣,最緊要搞清楚者
‹ 上一主題|下一主題