用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最終都放棄了有小學 BACKUP 的幼稚園.....
樓主: dlmcdlcl
go

最終都放棄了有小學 BACKUP 的幼稚園..... [複製鏈接]

宣小真係收左 60個宣幼學生?你肯定你的資料正確?

回覆 9# dlmcdlcl 的文章

dlmcdlcl: 無錯, 細佬出年會考pc

我同你的情況差唔多, 依家系考慮緊SC,因為最想讀的PC和宣幼都未有結果,下星期就要交留位費了,所以都好頭痛。
SC的學費太貴了,對我地來說有點吃力。而PC和宣幼又唔差,如果收左都唔知點選擇。
咁請問宣幼的程度如何?升小如果出去叩門的能力如何?仲可唔可以參加大抽獎呢?

明白哂了....
原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-3 14:58 發表
因為就算我讀 KV, 到小一時, 都係要跟大圍咁去考宣小, 到 3年後, 我估計, 至小都要4~5千人去 IN, 到時只係 6X個位比人考 (4班計, 實質我唔SURE 佢有幾多班)
如果我原本都已經讀宣幼, 咁佢唔讀得太差, 以今年計, 都收 ...

我支持你選kv.  3年後kv考培道也有機會呀!
原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-3 13:15 發表
今日係培道最後注冊日, 我 GIVE UP 了.....

昨晚認真的與老公傾左次. 佢都話交留位費只係拖多幾多個月, 去到6月都係要決擇, 不如直程唔去交, 慳返400元.

一早見培道, 係想將來小一坐低都有一間小學在手, 但係, 老 ...

save左既學費可以出去學野, 但係用多左時間, 小朋友也累.
原帖由 linushui 於 10-12-3 15:06 發表
在BK  大多數人說宣小深,所以我都汲有報名. KV 都是waiting.   

"相差的果 $2,000 元, 可以出去學野, 但係學既野有冇 KV 老師教既咁合用咁有果效.......講到呢到, 我又不得不認同." 我都常struggle 於這個問題. ...

yup, 老公都有提呢一點.....^^

原帖由 CHP 於 3-12-2010 03:47 PM 發表
我支持你選kv.  3年後kv考培道也有機會呀!

回覆 2# CHP 的文章

CHP: 我認為讀完KV唔會考番培道, 一來應有更佳選擇, 二來培道幼係直升的, 除非走好多人, 如果唔係基本上小學好少收外人, 所以都幾難入培道小
(我老細個女早幾年就話大多人爭幾個位, 所以考唔到培道少, 因為呢點今年我幫細佬揀左培道)

今年未開始考, 但係宣幼 k3 的家長會上校長是這樣說, 雖然都係朋友講我知.

原帖由 B.B.BaBa 於 3-12-2010 03:10 PM 發表
宣小真係收左 60個宣幼學生?你肯定你的資料正確?

上培小好似都要考?? 我以為唔係直升. 但培幼上培小我估都唔難.

原帖由 davywm 於 3-12-2010 04:12 PM 發表
CHP: 我認為讀完KV唔會考番培道, 一來應有更佳選擇, 二來培道幼係直升的, 除非走好多人, 如果唔係基本上小學好少收外人, 所以都幾難入培道小
(我老細個女早幾年就話大多人爭幾個位, 所以考唔到培道少, 因為 ...

好同意, 真係好累, 大人都累, 又冇晒d family 親子時間....

唉.....

原帖由 CHP 於 3-12-2010 03:49 PM 發表
save左既學費可以出去學野, 但係用多左時間, 小朋友也累.

回覆 2# dlmcdlcl 的文章

dlmcdlcl: 培道幼係直上小學的, 不用報名&考試. 所以外來kg學生要入培道小學就比較難...

以我認識的培幼朋友(上年)也有考到更合心水的小學, 也有外校生考到培小. 不過, 幾年後人數大增, 唔知咩環境.
原帖由 davywm 於 10-12-3 16:30 發表
dlmcdlcl: 培道幼係直上小學的, 不用報名&考試. 所以外來kg學生要入培道小學就比較難...

有宣幼今年已升宣小小一, 家長也說有60個位留比宣幼生.  
原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-3 16:12 發表
今年未開始考, 但係宣幼 k3 的家長會上校長是這樣說, 雖然都係朋友講我知.

原帖由 CHP 於 10-12-3 16:39 發表

呢個數字都幾唔錯喎

個數字始終唔係官方數字...大家信d好啦.
by the way, 要上得番宣小既, 家長都有谷谷谷....沒有免費午餐的.
原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-3 16:42 發表

呢個數字都幾唔錯喎

我都支持你揀KV,小朋友打好根基好重要,只要根基好,好多學校都有機會,到時你的目標點會只一間培道小學呢?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-3 16:10 發表
yup, 老公都有提呢一點.....^^

我一直都有個疑慮,如果自己的小朋友是60人以外呢?  因為宣幼課程又唔深,到時又入唔到宣小,出去競爭力又唔強,係唔係等於要等大抽獎呢?  

原帖由 CHP 於 10-12-3 16:39 發表
‹ 上一主題|下一主題