用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 傳聞有20位小學部老師不滿而辭職即使如此也會繼續選擇SM ...
go

傳聞有20位小學部老師不滿而辭職即使如此也會繼續選擇SMC [複製鏈接]

一些改變加一些信心,不再迷惘

0    0    0    0

That serious??? Can they resign in the middle of the school year?

That serious??? Can they resign in the middle of the school year?

How did you get the information?  We are not aware of.  If it is true,  it is very serious.

原帖由 kanahose 於 10-12-2 23:03 發表
請問有無現任家長知道內情?

What is your source? I go to the school every day but never heard about it. 如果未證實,咁講會引起無謂恐慌。  
原帖由 kanahose 於 10-12-2 23:03 發表
請問有無現任家長知道內情?

老婆有朋友識得一個朋友,原來現在教緊SMC小學部,話有數名老師曾向校方表示行政混亂,而校方態度強硬,不愁缺錢請老師,因此觸發其他老師不滿,決定集体resign。再有新進展,會再通知大家。

原帖由 leecandice 於 10-12-3 08:35 發表
What is your source? I go to the school every day but never heard about it. 如果未證實,咁講會引起無謂恐慌。  

我都好想了解多些詳情,希望事情可以盡快解決,亦唔希望這件事情發生,導致一發不可收拾,我都想阿仔明年小一安然進入SMC。

我都想阿my daughter明年小一安然進入SMC, what happen ?? SMC is my ideal school at this moment.   I just aware that V.P.Mrs. Lee is in charge of Primary school. The principle is in charge of secondary school ?

不過無論點都好,我始終相信學校會有足夠的老師去照顧好啲學生,舊嘅唔去,新嘅唔嚟,話唔定新老師比舊老師更好!

集体resign我都無聽過.

不過直資學校既老師流失率一定係會比官津高, 因為直資幾似run一間公司, 要確保質素, 學校會揀選好既老師, 相對地老師亦可以因應每間學校出既offer去揀學校, 亦聽過有d好既老師被人挖角, 所以每年都會有些人事變動.  加上有d外藉老師唔會係一個地方停留太耐, 所以都會有變動.  但係主要既重點老師都算穩定.

集体resign我都無聽過.

不過直資學校既老師流失率一定係會比官津高, 因為直資幾似run一間公司, 要確保質素, 學校會揀選好既老師, 相對地老師亦可以因應每間學校出既offer去揀學校, 亦聽過有d好既老師被人挖角, 所以每年都會有些人事變動.  加上有d外藉老師唔會係一個地方停留太耐, 所以都會有變動.  但係主要既重點老師都算穩定.

我覺得而家幫呀女揀学校,  真係好以 "揾女婿"  咁,比呀女嫁咗出去真係 " 吾想行番轉頭 ",  男仔真係要  ""人品好至得 ",可能成12年家嗎!!!!我心血好小,吾吾受得
如果未證實,咁講會引起無謂恐慌....

醒目開學勳章

原帖由 mictwin 於 10-12-3 18:39 發表
我覺得而家幫呀女揀学校,  真係好以 "揾女婿"  咁,比呀女嫁咗出去真係 " 吾想行番轉頭 ",  男仔真係要  ""人品好至得 ",可能成12年家嗎!!!!我心血好小,吾吾受得
如果未證實,咁講會引起無謂恐慌.... ...

很好的比喻.  阿女的幼稚園同學派咗第一志願, 係出名愉快學習,活動教學, 可惜剛剛今年轉校長, 而家每日最少7-8份功課,默書測驗樣樣有. . . 好似所托非人.

虛驚一場,原來事件早在8月發生。

係真係有一定數量老師辭職 不過不太算影響到小學部

中學部人事變動就大了 真係至少有10個以上老師離職 較注目的是為都教了幾年中小學部的老師 教學質素良好 但聞說都是不滿學校行政混亂及上司下屬關系不佳等

小學有Ms Lee睇住都幾安穩
不過講真對譚太信心不大

學校的團隊精神都幾重, 既然道不同, 當然不相為謀. 希望學校可盡快有自己最正的教學團隊啦! 不滿學校, 是否又關薪酬同工作量事呢? 我知有些直資會用銀彈政策留住好老師啊!

原帖由 kamtsk 於 11-1-23 17:20 發表
學校的團隊精神都幾重, 既然道不同, 當然不相為謀. 希望學校可盡快有自己最正的教學團隊啦! 不滿學校, 是否又關薪酬同工作量事呢? 我知有些直資會用銀彈政策留住好老師啊! ...

係呀 所以大批老師辭職真是對學校維繫全校team spirit 的功夫響了警號
直資學校眾所周知每年都會有少量老師的流失/加入,情況就很象英國的私校,始終與官津不同。

不過今次如此數量的流失的確引起家長們的注意,就連學生也紛紛討論。我留意到自重中學部鄭副校來了越來越多教了三年多的老師辭職了,情況使人關注。

回復 17# wymanbutt 的帖子

原來不止小學部有這情況出現, 中學部也有同樣問題. 那同學們有什麼反應? 在學習上又有什麼影響?
‹ 上一主題|下一主題