用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 耀中及金巴倫邊間好?
go

耀中及金巴倫邊間好? [複製鏈接]

各位有經驗的媽媽:
請問耀中及金巴倫邊間好?我沒有其他選擇了......
   0    0    0    0

Tutor Time is a choice also

?

但我沒有報他們的K1

但我沒有報他們的K1

但我沒有報他們的K1

原帖由 adeline923 於 10-12-2 22:56 發表
但我沒有報他們的K1

Their application period should be started from the end of Jan 2011

耀中係咪國際學校?  如果係, 佢同金巴倫完全係 2 間唔同o既學校, 金巴倫 k1 開學 2 個月已經要揸筆連線, 個個學期有考試, 但佢唔係 net teacher 做班主任, 亦唔係全部英文 + 普通話.  但我個仔讀金巴倫都好開心, 我覺得係一間好學校.

These two are very different kindergarten.
You should judge by your expectation.

原帖由 adeline923 於 10-12-2 19:07 發表
各位有經驗的媽媽:
請問耀中及金巴倫邊間好?我沒有其他選擇了......

那麼你小朋友的中, 英, 普 - 聽講寫好嗎? 你對小朋友考直資/私有沒有信心, 有沒有想過考那間小學?  
原帖由 moominfloren 於 10-12-3 00:41 發表
耀中係咪國際學校?  如果係, 佢同金巴倫完全係 2 間唔同o既學校, 金巴倫 k1 開學 2 個月已經要揸筆連線, 個個學期有考試, 但佢唔係 net teacher 做班主任, 亦唔係全部英文 + 普通話.  但我個仔讀金巴倫都好開心, 我 ...

完全同意, 睇妳係咪想讀傳統小學就得喇.
我囡囡都會讀金巴侖呀.
原帖由 moominfloren 於 10-12-3 00:41 發表
耀中係咪國際學校?  如果係, 佢同金巴倫完全係 2 間唔同o既學校, 金巴倫 k1 開學 2 個月已經要揸筆連線, 個個學期有考試, 但佢唔係 net teacher 做班主任, 亦唔係全部英文 + 普通話.  但我個仔讀金巴倫都好開心, 我 ...

原來BK媽媽咁好

我個仔報左耀中半日班 最後會入主流學校
金巴倫就上午班
其他學校就無報了
不過我都會試上Tutor Time
但我發現唔係咁多BK媽媽討論耀中, 唔知係唔係不入流的學校 大家都唔討論
至於金巴倫都好少人話大熱學校
其實我都唔知這兩間學校的派位

請問現在可唔可以交叩門信比SC KV
點寫呢

我只想個仔讀主流

moominfloren
及allung
可否請教你們現在小朋友的在SN的學習情況

linushui,
我小朋友而家先 k1, 未搵小學住.  但我相信就算考小學, 如果係要考 paper 應該冇問題.  最開心係我個仔係 11 月尾細仔, 但佢o地小班教學, 佢o個班好似得 15 個學生, 所以開頭適應期照顧得好好. 而家好開心咁番學.

原帖由 linushui 於 10-12-3 08:49 發表
那麼你小朋友的中, 英, 普 - 聽講寫好嗎? 你對小朋友考直資/私有沒有信心, 有沒有想過考那間小學?  

如果金錢不是問題,當然是耀中.因為學費雖然貴,但始終是非牟利學校,賺到的錢是用於學生身上.其次,口碑,辦學理念等等,皆非另一間可比.

adeline923,
我小朋友而家 k1, 因為佢係細仔, 番學/搭校車都喊o左個幾星期, 但老師/校車姨姨都好好人, 照顧得好好.  雖然開學一兩個月就有功課 (由隔日到而家日日都有), 填下色, 連線, 圈下o野, 我因為我都係諗住阿仔都係入傳統小學, 反而我都鐘意佢呢種教法, 等佢早 d 適應.  班主任同助教係本地人, 英文外籍老師有 3 位, 1 位印度籍, 1 位愛爾蘭籍, 1 位西班牙+日本人 (如有錯漏請更正), 日日都有英文堂, pth 就一星期 3 日, 我聽佢o既 pth 都好好聽,  d 口音好似北京, 不過我唔敢肯定. 因為佢o地廣東話都好流利..........
st nic 學費唔貴, 雜費唔算多, 課外活動都有, 都唔算貴,   唔覺佢有迫人考 cambridge 等o既英文試, k2/k3要讀 三字經, 佢一定唔係 kln tong 中最 top o個幾間學校, 但質素我覺得一d 都唔差, 唯一多數人o既批評係校舍舊, net teachers 唔係 uk/us/canada/australia o既人.  
如果你諗住你小朋友係上番傳統小學, 耀中似乎對考小學可能較輸蝕.

原帖由 adeline923 於 10-12-3 22:48 發表
及allung
可否請教你們現在小朋友的在SN的學習情況

moominfloren :

十分多謝你詳細的解釋
你個女當初有無報其他學校?
如果我出年讀SN咁就有機會見到你
SN  的K1幾人一班呢?

alowe

alowe:
原來耀中是非牟利
不過唔知學術水平高唔高
又唔知出路好唔好
但你意見好寶貴

linushui

linushui:
我小朋友(2歲9個月大仔)的中, 英, 普 - 聽講都無大問題 當然想考名小學如男拔......(只是現階段的一些夢想) 是否耀中金巴倫都無希望?

唔好客氣!  上年自己咩都唔知, 都上o黎 bk 睇唔少, 所以而家答到未答囉......
學校 website 有今年第一輪小學收生結果, 請參考.
http://www.stnicholas.edu.hk/php/news/img/2010120214381.pdf
佢係小班教學, 每班唔會多過 20人, 阿仔o個班好似 15人 (可能佢讀 pm class 所以少 d.....)
我個仔係細仔, 舊年同佢考 13 間 kg, 得 3 間收:  德信, 藍田啟思, 同金巴倫.  德信距離我屋企較遠, 而且冇默書考試, 我怕佢上小學仲難適應.  啟思個個都話佢淺, 所以都冇揀, 而我老公又好鐘意金巴倫, 學費唔算好貴, 都仲比到, 所以揀佢, so far 我都好鐘意呢間學校, 包括老師/校車姨姨 & 嬸嬸.

原帖由 adeline923 於 10-12-3 23:47 發表
moominfloren :

十分多謝你詳細的解釋
你個女當初有無報其他學校?
如果我出年讀SN咁就有機會見到你
SN  的K1幾人一班呢?

每次有金巴倫的topic, 都會好留意. 因為看BK的媽媽對它的評價都不錯, 只是沒有那麼大名氣. 去過校長的talk (in interview day), 其實學校都好有目標, 除了教好小朋友, 考上直資/私小亦是他們的目標. 只是因為名沒有那麼, 自己一直都有的worry不夠好! 但小班又真係幾好的.

原帖由 moominfloren 於 10-12-4 00:35 發表
唔好客氣!  上年自己咩都唔知, 都上o黎 bk 睇唔少, 所以而家答到未答囉......
學校 website 有今年第一輪小學收生結果, 請參考.
http://www.stnicholas.edu.hk/php/news/img/2010120214381.pdf
佢係小班教學, 每班唔 ...

Hello Moominfloren,
Thanks a lot for sharing. Just would like to ask how many students in total at K3? cause the result showed only 25 students?
‹ 上一主題|下一主題