用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

我的女兒今年在YORK讀, 真係讀得好開心, 唔單止喜歡上學, 每天回家亦常常唱住英文歌, 亦好喜歡做功課, 每週有中, 英, 數功課, 功課量OK.  :)    女兒未必能 read all heading instruction (因除了中文家課外, 英數都是以英為主), 然而最驚喜的是當我們以全英文問她及請她按需要完成時, 她竟完全明白並回答正確. 課程真係有要求, 由此我囡學到好多知識, 感到佢與人相處都自信好多.   除了校長有點奇怪外, 我們真的很滿意學校syllabus &老師們教導.
另外雜費方便, 通常一次過交半年, 而開學後我唔覺得要另交好多雜費, 我記得最近交過"一人一花活動"活動(可以選擇不參加) , 便寫左張廿元支票回校代買花苗.  其實學校提供的課外活動或其他校內收費活動 可以自由選擇參加與否.  因為想女兒先適應學校生活, 故我們上學期沒讓她參加學校的課外活動, 但見老師待女兒很好, 很用心教, 無大細超.  我另外有個K3畢業的學生, 即使佢K2無加劍穚英文班, 佢K3都考到直資英文小學, 所以如果參加埋劍穚班&數學班, 可能會更理想.
另方面, 大家談到SC, KV 的畢業生出路.  我個女同班同學的表哥, 他正讀SC K3, 他考的直資學校完全無OFFER, 有些如英華連2nd in 都無, 了解後原來去考試時連英文heading都唔識睇, 結果而家只好等大抽獎..... 我唔覺得奇, 因為即使入左SC/KV, 回家後父母都要落好多苦功教導, 小朋友才會真的學識.  同埋學校收咁多人, 總會好壞參差, 只不過多數只會揚威隱弱.
York/ SC/ KV 都是好學校, 我同意選擇什麼學校都是按小朋友本身的特質和喜好去選擇最理想.  小朋友喜歡, 開心的話, 就會好主動的學習.

我女兒是讀K1.
Support! Support!  York 唔單止英文水平高, 我覺得英文口音仲好正!  我們真的好滿意.  :)

回復 1# CASSIENG 的帖子

Cassieng,

如非經濟上的難題, 真的可放心讀 York, York除左個名唔夠SC/KV 響, 同埋校長奇怪D外, 確是一間好有教學質素的好學校, 學術水平高.  :)
‹ 上一主題|下一主題