用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

回覆 7# CASSIENG 的文章

我都好煩, 因為細仔有kv(pm) 同 york int'l (am), york今天confirm了轉到am~~
但kv校車/nanabus不能到我屋苑, 要行15mins在有一個站.....所以15/16
因為大仔讀緊york, k2, 兩個仔=4200x2 =8400 + school bus= $10000
不過,york真係好好係英文, 同功課量又ok,,,,所以都好煩惱....

回復 1# Emily2009 的帖子

又係你自己寫錯話-"小學派位實在太差", 所以又唔怪得人地有誤會wor, 下次要comment人地學校, 就要寫得清楚, 寫得正確, 最好就舉下真實例子.....咁先有說服力ma
其實九龍塘咁多幼稚園, 間間既考"私立/直資"既成績都係差不多ja....唔好講到york既學生係咁差, 買剩庶...每間學校都有其優點同弱點, 何必要睬底人地, 抬高自己學校呢...唔通kv, sc 等既家長冇付出時間同心機, 只靠學校每天三小時既教學就可以考到好既直資/私立, 我唸家長既努力都一樣重要的. 希望你能明白固中道理, 不要bad month任何學校

另外你話york既考學校成績差, 我想話你聽我屋苑只有2個k3 york既學生, 一男一女, 男既offer己有sfa, 女既offer已有good hope,再有冇其他offers, 我就冇再update喇, 如果有咁既成績都叫差, 我真係唔知你心目中既好係咩喇

回復 6# Emily2009 的帖子

哈哈, 睇番D舊record, emily你都好鍾意睬york個wor, 成日話york唔好, 你可以舉出例證嗎? 如果沒有,就請你"收聲"....
知道你個小朋友會repeat k1, 然後下年入SC既k1,好恭喜你....不過唔係只有sc係好學校, 你咁樣睬低人地,抬高自己既行為, 唔通就會開心d....
如果goodhope, sfa,(york 今年k 3既result)都唔算係好既學校, 咁你將來就千其唔好報wor...費是自打嘴巴啦
最後, 我覺如果家長可能懂得欣賞其他學校的優點, 和包容別人的缺點, 做家長的,應該會更輕鬆....舉個例子, 有些人不喜歡kv的教學法,因為比較谷, 我會看成 - kv好呀, 功課量多,雖說現在辛苦一點, 但將來上小學就會輕鬆很多了, 這不是一個角度,兩個觀點嗎?為小朋友既學校已經很張羅了, 點解大家係呢個平台,唔係互相支持, 反而要互相踐踏呢.....大家唸唸啦(包括你emily2009)

回復 1# gret 的帖子

看到這麼多正面批價york的留言, 心裡更是激動, 因為看到多了york的用家說出了真正又確實的心聲, 不再是只有差抨, 但又沒有根據的惡意中傷.....
之前,看到有人對york有誤解時, 我都用以自己的經歷去引證真實既一面, 久而久之.....我真的很怕會被人誤以為是york 的"打手", 有時候更會想說, 又不敢就....我是一位在職媽媽, 我幹嗎要用這麼多私人時間去替學校就好話呢!!!!!!!!!!!
請如果不是york的用家們....你們可以盡情去讚揚你們的學校, 但請不要再在york家長的傷口上灑鹽吧....

回覆 1# fujitasze 的文章

I think the problem is come from you.....why us(YORK’s parent) cannot appreciate YORK?? You not are the parent of YORK, why you feel YORK is not good....
As my experience now and real result at past 2 years, i do feel YORK is good school and very caring the child at overall development.
For example, I phoned to class teacher to asking the development of my son, she very nice and patient talk with me, and important that she could tell me very details about the advantage & weakness of my son, which is very minor but I feel very warmest because they caring my son very well.
Each parent have their preference to choice the school, someone like KV, someone like SC, someone like PC or someone like YORK, why we cannot choose YOKR in my 1st priority.
At last, fujitasze don’t worry about us (YORK’s parent), we’re so happy to let my child study here. I don’t care the bad month from non-YORK’s parent with no any evidence prove, I only concern the final result that my son presented me.
So, please don’t say any more to hurt us, this only will let YORK’s parent to more combine into a group.

回覆 12# Janicechong 的文章

對的, 我很同意你對sc 英粵/英普 vs york local/int'l 的分析.
老實講, 如果小朋友入的是了sc 英普班,這是最理想的, 因為有名氣,又有很好的語境, 但如果是英粵班既話, 我會prefer york既國際班喇, 加上如果家裡以廣東話為主, 英/普語境尤其是重要的....
好難對唔同學校作比較, 所以我無資格去評論好與唔好....最緊要家長鐘意, 小朋友又開心ja....
其實留意左york 既topic 成年幾啦, 見到有某幾個人一見到york 既topic,就會豪無根據地中傷york,真係唔知佢地想點....不過精靈既bk家長都會識分黑白是非
講真york唔會選d特別叻同偏細仔既小朋友入讀,但經過3年既悉心教導后,又能以細仔細女既身份考到一些很好的小學,真的很了不起架 (當然要配合家長既付出啦)

回覆 5# Emily2009 的文章

Emily2009, 我地無激動, 我唸你比我地激動好多喇, 首先,我地唔係圍攻你, 只係睇唔過眼你經常來挑釁我地york既家長, 只是你自討苦吃ja, 再者, 我地唔係只係讚york, 有時間睇下我地d討論啦, 我地都好欣賞其他幼稚園架.....
大家可能來到呢個"談幼稚園"中討論, 信相大家既小朋友都是健健康康, 精靈活潑, 何必要針鋒相對na....我之前以為大仔有"自閉傾向", 所以經常到"自閉寶寶"那邊留言, 請教....我發現那邊的感覺很溫暖,很正面, 那邊的媽媽個個都很無私和有耐心的分享和鼓勵, 不似這裡的常常"針鋒相對","自以為是".....為什麼我們小朋友能夠健康快樂成長, 但做家長的卻要變得自私同傲慢呢??
雖然我的小朋友己經沒事了, 但有時都我斬會到訪那邊的topic, 感感一下這邊的溫暖!
大家好好想一想吧

回覆 3# fujitasze 的文章

NEVER MIND.....fujitasze
多謝你的分享
都係果句啦.....小朋友考小學既結果, 絕對唔係單靠學校既教導, 家長既付出先係最重要的因素...
在學校3小時, 只能教授一些書本知識+品德.... 但家庭教育有起碼6-9小時....你話誰是最重要呢??

回覆 1# prudencecho 的文章

其實考取直資/私立學校係有好多客觀既因素去決定收生與否, 例如小朋友面試當日既表現, 有無禮貌, 合群性, 服從性, 有沒有考取有伐表性既cert, 係咪年頭仔(即大仔)喇...等等因素....
我身邊今年有好多好多小朋友考小學, 有讀屋村既kg, 又有kln tong既 kg, 但result真係唔係"理所當然"發生既結果, 屋村kg出身既一take搞掂沙田"王錦輝", 但呢位小朋友既mami係比好多心機去train同陪個小朋友ga, 反之kln tong kg(讀cs)個位就暫時無offer 係手, 但我知個小朋友既mami既busy working mami,小朋友大部分時間係對住工人姐姐.....所以呢個例子令我深深體會到家長既付出先係最最最重要的....
可能以上係個別例子,但對我亦是一個警惕,因為我是一個working mami, 雖然工作時間非常穩定,但都唔夠時間分比兩個小朋友, 所以過多一年都會做個fulltime mami....
‹ 上一主題|下一主題