用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問點解會搬屋?
go

請問點解會搬屋?

好多人話41係名校網,專登要搬屋,我有些唔明,可否幫忙我呢個蒙查查既媽咪?
41網有幾多名校係可以抽的?抽到的機會又大唔大呢?好似拔萃小學,有幾多位呢?而兩間拔萃有什麼分別?謝謝。

如果你是需要參與抽獎遊戲, 一定要熟讀每區的學校:
如九龍城區:
http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=KLR

學校名稱

校網

授課時間

資助種類

宗教

備註

否則睇極別人的comment,都一頭霧水.  
努力. 我足足睇了2年(小朋友k1及k2時)先參與"戰役".

原帖由 fatsin 於 10-12-2 12:16 發表
好多人話41係名校網,專登要搬屋,我有些唔明,可否幫忙我呢個蒙查查既媽咪?
41網有幾多名校係可以抽的?抽到的機會又大唔大呢?好似拔萃小學,有幾多位呢?而兩間拔萃有什麼分別?謝謝。 ...

41 區好多名校 lo

搬屋到名校網只係適用於官校同津校o係統一派位(俗稱大抽獎)階段,因為到時如果住o係校網內,抽到o既機會就會大d。建議你去樓上那位朋友提供俾你o既連結 (係網上版小學概覽),了解o下唔同學校係邊類型 (官/津/直資/私立),再o係教統局個網站睇睇佢地o既小一派位程序,咁就會明白好多。

至於直資同私小,收唔收係唔睇你住邊區,所以預先搬屋係無用o既o既。
原帖由 fatsin 於 10-12-2 12:16 發表
41網有幾多名校係可以抽的?抽到的機會又大唔大呢?好似拔萃小學,有幾多位呢?而兩間拔萃有什麼分別?謝謝。 ...

若而家先搬屋for大抽獎, 有用嗎?
原帖由 thomasha 於 10-12-3 08:50 發表
搬屋到名校網只係適用於官校同津校o係統一派位(俗稱大抽獎)階段,因為到時如果住o係校網內,抽到o既機會就會大d。建議你去樓上那位朋友提供俾你o既連結 (係網上版小學概覽),了解o下唔同學校係邊類型 (官/津/直資/私立),再o ...

理論上只要你入紙參加大抽獎前搬,教育局改得切就得,不過具體時間同手續要問教育局,亦可以試o下o係 bk搵答案。仲有就係,你係咪即刻搬得?適合o既單位容易搵嗎?
原帖由 momohh 於 10-12-3 11:18 發表
若而家先搬屋for大抽獎, 有用嗎?

有錢就有單位.  抽中就貴d都抵, 但也有很多人搬左都抽唔中.  原意"就近屋企入學", 而家變成"就近名校搬家".
原帖由 thomasha 於 10-12-3 15:00 發表
理論上只要你入紙參加大抽獎前搬,教育局改得切就得,不過具體時間同手續要問教育局,亦可以試o下o係 bk搵答案。仲有就係,你係咪即刻搬得?適合o既單位容易搵嗎? ...

抽獎就算機會大d都唔一定抽到,萬一抽唔到就唔知留定走喇。
原帖由 CHP 於 10-12-3 15:15 發表
有錢就有單位.  抽中就貴d都抵, 但也有很多人搬左都抽唔中.  原意"就近屋企入學", 而家變成"就近名校搬家".

醒目開學勳章

原帖由 smile2003 於 10-12-3 14:14 發表
如果可以搬, 點解唔選香港區, 特別係男仔12網, 好過41網好多.  
你諗下, 41網係新界住+九龍住(甚至少量香港住的) 去爭,   12網係香港住的人為主, 人數少得多啦.  而且大陸新移民多數住係新界, 所以41網官津校多, 佢 ...

咪鬼再鼓勵外區入12網啦!
個網已經俾啲借地址、區外人攻陷哂。
攪到區內小朋友派唔到近屋企,外區入12網果啲就要週圍揾保姆車!

醒目開學勳章

原帖由 Anpanmama 於 10-12-3 15:17 發表

咪鬼再鼓勵外區入12網啦!
個網已經俾啲借地址、區外人攻陷哂。
攪到區內小朋友派唔到近屋企,外區入12網果啲就要週圍揾保姆車!

果啲人自已有私心, 唔叫人走去第二個網, 唔通叫佢welcome人地入41網同佢爭咩!

兩個網都超級難抽))))))
原帖由 McDonna 於 10-12-3 15:30 發表

果啲人自已有私心, 唔叫人走去第二個網, 唔通叫佢welcome人地入41網同佢爭咩!

大家唔駛咁勞氣.....我唔需要搬,我巳有學校. 我只係好奇有些人而家先嚟搬都可以入到網 ....咁唔明點解又話要3個月的水,電,煤作實呢?
原帖由 thomasha 於 10-12-3 15:00 發表
理論上只要你入紙參加大抽獎前搬,教育局改得切就得,不過具體時間同手續要問教育局,亦可以試o下o係 bk搵答案。仲有就係,你係咪即刻搬得?適合o既單位容易搵嗎? ...

唔係呀, 有1個月既單都得呀!  只要係真實, 唔怕比人再查.

原帖由 momohh 於 10-12-3 17:18 發表
大家唔駛咁勞氣.....我唔需要搬,我巳有學校. 我只係好奇有些人而家先嚟搬都可以入到網 ....咁唔明點解又話要3個月的水,電,煤作實呢?

唔勞氣, just an exchange of opinion...no smell of dynamite yet...

3個月的水,電,煤 - it means "one utility bill the date of which is within 3 months from date of application", not utility bills for the last 3 months.  EDB will certainly accommodate the case where the move is recent, provided that you can provide proof of moving.  The "within 3 months" requirement is probably there to ensure that old bills cannot be used as address proof.
原帖由 momohh 於 10-12-3 17:18 發表

明白哂 ! thanks !
原帖由 thomasha 於 10-12-3 17:26 發表
唔勞氣, just an exchange of opinion...no smell of dynamite yet...

3個月的水,電,煤 - EDB will certainly accommodate the case where the move is recent, provided that you can provide proof of moving.  ...

One more question to ask and hope if experience parents can share their view pls - thanks in advance

After I study the P1 allocation, it seems that a better located home would only be crucial at the last stage of withdrawal as this is after (1) those score counting procedures and (2) withdrawal unrelated to where you live)

For those really reputed schools, say Maryknoll, LaSalle, would P1 seats been fully allocated before the last stage of withdrawal start.  Hence, it won't be very useful to move home to the "41"  net only.  

Am I correct or did I miss something?  

Would all those