用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟 X" 幼稚園老師品質存疑 (請不要再删除) ...
樓主: poohwong
go

"啟 X" 幼稚園老師品質存疑 (請不要再删除) [複製鏈接]

mayies20242001
客觀d講,姐係任何1間幼稚園都可能有相同ga 事情發生,睇你好唔好彩撞倒間只做表面工夫ga(唔係真係有愛心)
但我唔認同所有老c都係咁, 我唔明點解你要 post...離個出來???
我之前都有interview (klt), 每間學校都有很多人in, 多人自然會比較混亂,家長應該有心理準備, 單朋interview當日就標籤了學校的好與壞,有些不公平。
以前朋友的女兒就讀klt xc 都說很好,老師有愛心, 每次返學和放學都要擁抱老師才離去(小朋友是發自內心,無得握"的),到我帶阿仔去in klt xc 時,都覺得唔錯,一天內咁多家長+小朋友,老師無可能24小時掛住笑臉(老師都係人)大家應該公道D睇件事

你認為我有何居心呢?有什麼利益呢?那兒周圉唱呢?囡囡已離校了。
我 每天接放學見不少了。
如果你看見自已仔女揹住6 lbs 書包排隊放學如何呢?她體重不足 25 lbs。last day, 孩子歡迎說再見,但二老師不留情絶塵離去又如何呢?半聲話別没有是禮貌嗎?
之前我見囡囡放學後眼角紅了,超過一星期,強調非常接眼睛,厡來被同學硬物擊傷。我問佢如何?囡說:哭/痛。
學校無通知,之後老師說我個囡無哭。
紅了一星期會不哭?孩子會說謊?
要唱的可以更多。
如果認為不安便可以不上心吧!樹大枯枝可當作個別例子吧!我們是成年人有雪亮眼睛,孩子小需要大人保護。

原帖由 petunia 於 10-12-6 17:31 發表
其實...你post咁多個...你居心可在?

而且,只係呢間學校同你唔夾啫,大不了叫個女走人?何必周圍咁唱?

定係....你別有用心?

沉默是金。

請再看一次,發表者 mayies20242001 是學校職員不是家長,親身見證學校發生的不平事,孩子可憐!

原帖由 tychu97 於 10-12-7 00:41 發表
mayies20242001
客觀d講,姐係任何1間幼稚園都可能有相同ga 事情發生,睇你好唔好彩撞倒間只做表面工夫ga(唔係真係有愛心)
但我唔認同所有老c都係咁, 我唔明點解你要 post...離個出來???
我之前都有interview (klt),  ...

唉....

唔怪得....

以下是我本人在另一間學校的經歷﹕

1.  帶樂隊去公開比賽,15-30人的比賽項目,竟見到學校帶同三四個工友搬野。都中學生啦,大大隻隻,只是站在一旁談笑風生。

2.  我每年都會接到家長的「寶貴意見」,希望我們學校能「善用」工友,練習完之後的譜架、chairs等應該由工友收拾...

更不用數那些一張又一張的家長信﹕希望學校能重整課堂安排,因為上體育課好多野要帶,當天的書本應該少d....等等

前幾年,我聽到有同事更說笑地講,有家長要求換課室,因為學生爬樓梯辛苦!

你會唔會都係這類的怪獸家長?你的女兒只得25磅,算做太輕,會唔會因為咁,你就低估左小朋友的能力呀?

要講的,都講晒。你懂得反醒的,就最好。唔懂得的,我只會幫啓x的現有學生感激你的離開。

醒目開學勳章

根據教育署指引,學童不應背上超過體重 15%的書包。如果25磅,不應背多個3.75磅重。六磅書會令小朋友負 荷 過 量。

只係百吓.. 點解有6磅書咁重? D咩書來架..係咪全部都係學校D書定係你呀仔D水樽令食玩具, 如果係全部都係書..呢間學校真係好堅..出名遊戲中學習都可以做到咁多書, 可能好多家長睇完即刻落定, 理鬼得佢笑唔笑

我都好想知 ....  聽講里间学校着重遊玩 .... n1都有成6磅書?

thx for yr info, 唔怪得我之前有d咁嘅經歷啦!!, 咁做文員又真係唔一定要有愛心同好識礼貌嘅!  同時間, 我覺得大家交流吓意見係好好嘅事, 希望大家平常心d暢談吓!!  by the way, 如果有該校上下員工睇到都係好事, (可能係個別事件)  等佢地跟進吓, 對學校都有益處.

醒目開學勳章

原帖由 SmartCandy 於 10-12-7 12:12 發表
只係百吓.. 點解有6磅書咁重? D咩書來架..係咪學校D書, 如果係..呢間學校真係好堅..可能好多家長睇完即刻落定, 理鬼得佢笑唔笑

適當的書包重量應約為人體重量的十分一,
有研究顯示,當學童站立時,如書包重量達到學生體重的20-30%,已令他們產生輕度的呼吸困難。另一方面,如果書包過重,壓力會使人向後墜,學童便會盡量將身體向前傾以平衡身體,形成寒背或圓肩,使胸腔受壓,從而減少胸腔擴張能力,減少肺容量。而由於人體所有器官及細胞均要有足夠的氧氣才能運作正常,如果肺容量減少,人體所吸收的氧氣便因而減少,這對身體有直接的損害。
如果家長長時間比小朋友背過重書包,對小朋友是有損害。我想今次是個別例子。

書包過重確實唔好, 回想自己细嗰時個書包好似舊石頭咁, 名校就係咁......

係 bk ga 發表者,佢可以話自己係任何1個人都得(每個人都有分析能力唔係人話咩就咩)照佢咁講,佢工作果間學校係有全日班 ga,都唔係你話d 老師品質存疑果間呀!
你決定退學, 一定是對學校不滿, 亦無須過份緊張
試想想一大班小朋友上課/活動(一定有些較頑皮),小不免一定會有碰撞,可能當時老師覺得唔太嚴重, 所以無即時通知你,到你問小朋友發生咩事點解撞到紅左時, 小朋友見到媽咪一定會嗲下扭下計, 十分正常。
我阿仔在家跑時趺倒, 如果佢見到無人會自己起身繼續玩, 如果見到我哋係度,就會喊住走過來嗲下你。
小朋友上課時都唔洗咩書包, 又唔係日日都派書(係ga話間學校都幾得呀)只係放學時咩出學校一段小時間,之後都係家長接送, 小朋友有小量ga承擔係好事(當然唔係要佢咩重野啦), 我就唔想自己小朋友做港童啦!
原帖由 poohwong 於 10-12-7 01:23 發表
請再看一次,發表者 mayies20242001 是學校職員不是家長,親身見證學校發生的不平事,孩子可憐!

re : Petunia
請你做個真人實驗, 讓你的孩子揹上1/4重量或6 lbs 十至十五分鐘行路, 或你有 100 lbs 揹上25 lbs 上背脊  (不是雙手抱仔) .
你的女成功入啓 X下午, 當然有希望, 你 in 3 間都收不算什麼, 不用如你說:〞間間都鍾意你個女〞,視乎什麼學校.  小女是讀啓 x上午 , 取消明年留位給有需要學生入讀. 當天in 超過4 間, 全部成功, 我們選了啓 X亦很開心, 返學是開心, 英文老師亦有愛心愛孩子. 放心吧!

re : weisscarton
多謝你的資料, 以後我會多加留意

Re : tychu97
啓 x 有全日

6 lbs 因為 last day 老師會一次過發還學校習作和開學時訂的所有書, 及平日一般上學用品.

信心存疑不是一兩件事情, 冰封三尺非一日之寒.

我同我bb 去杏花村果間分校interview 既時候, 都感覺到老師完全冇愛心囉...笑都唔會笑, 坐門口既職員態度亦都好差... 最後學校收左我個仔am class, 我當時並冇其他幼稚園0係手月我都冇打算比小朋讀.....very hard feeling.....:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題