用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 升小一..請指教
go

升小一..請指教 [複製鏈接]

升小一..請指教
請問如果 sfa 要派到或考到一間心儀的中學,難唔難?
是否是要成績排名很前,才有機會派到或考到?
是否每個小朋友 test ,exam 都好高分? 有無人不合格?
還有在 sfa 學習生活小朋友是否會很忙及吃力?
升小一的階段,小朋友是否很難適應?
   0    0    0    0

傳統小學,程度高,尤其英文,但很多不同課外活動,小朋友讀得開心,功課不算太多,我認為合理。全校大部份同學也派到英中,看你心儀的是那些中學,頭八十名不錯。每次測驗、考試、默書都有人不合格。如果有時間陪太子讀書就無問題,否則補習難免。

請問在SFA讀書, 是否一定要學一種樂器呢? 是否須要計落校內成績?  如要學, 是否在學校提供訓練及費用多少呢?  除了學費及午膳外, 還有其它費用呢?  另外, 在SFA的學生, 是否一定要補習? 如不補習, 根本不能跟上呢?    請指教.

原帖由 smartboy2005 於 10-12-20 16:01 發表
請問在SFA讀書, 是否一定要學一種樂器呢? 是否須要計落校內成績?  如要學, 是否在學校提供訓練及費用多少呢?  除了學費及午膳外, 還有其它費用呢?  另外, 在SFA的學生, 是否一定要補習? 如不補習, 根本不能跟上呢?   ...

1. 校方係提倡一人一樂器, 但唔會計落校內成績.  學校的課外活動都有提供部份弦管樂器的課程, 開學時會派課外活動時間表/學費的通告.  一般來講, 學費會比係出邊的興趣班平啲.
2. 每一學期初要交簿冊雜費, 長假期前要購買假期練習作.
3. 其實係小三之前唔需要太擔心小朋友跟唔上, 反而要留意小朋友是否讀得開心.  家長要訓練小朋友自己獨立作功課與執書包, 千祈唔好養成小朋友依賴的習慣.  經過初期的混亂, 你會發覺小朋友會做的好好, 包括自己嘅課業.
4. 小五與小六, 因為升中呈分試, 同學之間的成績/名次競爭激烈, 每一次考試後的名次尤如坐過山車的變化.  你可以係小四時跟緊啲小朋友的成績, 必要時係小五/六時送佢去補習, 但係要揾啱嘅補習社, 因為SFA的課程較一般小學高且深.
希望你的小朋友係SFA讀得開心.

明白, 唔該哂!:)
原帖由 LL889 於 10-12-21 12:07 發表

1. 校方係提倡一人一樂器, 但唔會計落校內成績.  學校的課外活動都有提供部份弦管樂器的課程, 開學時會派課外活動時間表/學費的通告.  一般來講, 學費會比係出邊的興趣班平啲.
2. 每一學期初要交簿冊雜費, 長假期前 ...

原帖由 smartboy2005 於 10-12-21 13:00 發表
明白, 唔該哂!:)  

HI ! 你是否都是明年會讀 sfa ?
你小朋友是男定是女仔?
如果明年是同學,可否保持交流?

我小朋友是男仔, 2011年9月會讀小一, SFA已取錄, 但有其它學校offer, 現正考慮當中, 我真的很喜歡SFA的超強教學, 但又要考慮其升中校網問題及小朋友能力, 真的要小心選擇.
原帖由 chan888yan 於 10-12-22 00:18 發表

HI ! 你是否都是明年會讀 sfa ?
你小朋友是男定是女仔?
如果明年是同學,可否保持交流?

回復 6# chan888yan 的帖子

原來你都有sfa offer ar!
我地都係呀!
我都好大機會sfa呀!
唔知會唔會又做同學仔呢!

HI HI 大家好!
我大仔都係今年九月入SFA P.1, 希望可以同你哋保持聯絡呀!

有无補習介紹, 可以PM我 ?

原帖由 LL889 於 10-12-21 12:07 發表

2. 每一學期初要交簿冊雜費, 長假期前 ...

Dear all,

I have some NEW books/school uniform (girl)/school bag for St. francis.  I brought it on last year but finally my girl has changed another school.  If interest, please PM me.

Dear all,

My boy also had SFA offer. Di dyou confirm your kids will go to SFA? or some of you will wait for the result of the lucky draw?

回復 8# TszWun 的帖子

hello,有看過你在kv的留言,我囝囝也是kv的學生,9月也會入讀sfa,心情亦很緊張,因為sfa程度很高.

Smartboy2005,

How do you take your offers finally?

My son also just admitted by SFA and Tan Siu Lin. Both are very strong in English, I don't know how to choose!

原帖由 smartboy2005 於 11-1-1 13:27 發表
我小朋友是男仔, 2011年9月會讀小一, SFA已取錄, 但有其它學校offer, 現正考慮當中, 我真的很喜歡SFA的超強教學, 但又要考慮其升中校網問題及小朋友能力, 真的要小心選擇. ...
‹ 上一主題|下一主題