用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Catherine vs Kentville
樓主: fatguy
go

St. Catherine vs Kentville [複製鏈接]

3年後,考小一更恐佈呀。
有8萬人

咁阿細囡就慘3年後就到佢

求神拜彿大囡要抽到好學校,等細囡有得跟。但如果大囡咁神勇,考到DGJS,細囡就冇法啦,哈哈

同你一樣, 如果哥哥咁神勇, dbs 收, 咁妹妹就一定要3年後出去"闖天下"

原帖由 Chingding 於 3-12-2010 03:56 PM 發表
咁阿細囡就慘3年後就到佢

求神拜彿大囡要抽到好學校,等細囡有得跟。但如果大囡咁神勇,考到DGJS,細囡就冇法啦,哈哈

回覆 62# Chingding 的文章

祝你地好運!

不過有得揀又係煩,
我囝囝以家有軒下&SFA offer,
都唔知點揀好......
2 間都係谷既學校,
軒小就要過海,唔洗錢.有好既中學校網,
SFA就近d, 但$2500/m, 英文小學, 但中學就空白一遍!
另外仲要兼顧埋細佬,
咁又好似官津穏d.......頭都痛!

大家努力!
幫kv省靚招牌!

我囝囝今年已升上了小一,  係KV呢三年的幼稚園生活, 真是不是可以用一言兩語可以道盡, 真的KV給囝囝無論是知識, 行為, 學習態度, 都是比我們想像的多. 離開了KV幾個月, 阿囝都想回去探老師, 他的幼稚園生活, 一定是很開心和有很多美好的回憶.
關於考小一的私小和直資的問題, 毫無疑問, 讀那間幼稚園,是有一點點關係, 但不是全部, 最主要是要配合家庭教育, 小朋友的性格和面試的表現, 所以不可單說為什讀了xxx名牌幼稚園, 也不收我的小朋友, 也有其他因素的.
而我很相信讀了KV不等於考到理想的學校, 但無論讀那一所小學, 你的小朋友都是一個紀律好, 有責任感, 上了小學也很容易接軌, 不用擔心小朋友是否適應.
我的小朋友現在係一間男校讀, 很多家長都覺得老帥很惡,很嚴格, 有很多都不適應, 但我的小朋友都OK喎, 功課方面, 都是放學後自己完成, 不用勞氣, 有些孩子還要等爸媽回來才做, 看到這樣我便會想KV真的讓我的孩子,為小一作好了很好的準備.

Do you know the birth ratio of  Girls and Boys ?
原帖由 steve666 於 10-12-3 15:15 發表
3年後,考小一更恐佈呀。
有8萬人

每班一個1st honor係要品學兼優至拿到的,[即係考試除了英文,中文,數學及常識四科都滿分外,平日的默書也要成績優異,兼且連上堂表現操行都要非常之好才得.]所以每班只揀一個!
但係四科滿分的一班係有好多個!我仔仔現讀K3,起碼我知道佢K1同K2時有好多同學仔都成績好好!

quote]原帖由 steve666 於 10-12-3 12:04 發表
咁都唔算多 first hon wor
[/quote]

K2下學期開始會有中,英及數學嘅金銀銅獎狀,平均分100拿金,99拿銀及98拿銅,方便小朋友放在portfolio去in小一用!因好多小學都清楚KV不會有任何信及評語俾學生的,所以就算係拿了first Honor都唔代表面試表現一定好吧!

原帖由 steve666 於 10-12-3 12:04 發表
咁都唔算多 first hon wor

My elder son graduated from KV last summer.  He was the honour student in K3.   I only applied 5 primary schools (all in Kln side) for him and he got 4 offers and 1 waitlisted, they were, SJAC / SFA / KTS / YW / DBSPD.

He is doing very well in primary.  He ranked no.1 in his class when p1.  He got average 9x marks in his first assessmet (last month) in p2.  

Thanks a lot for all he got from KV.  I have no doubt in sending my younger son to KV this year.

I love KV.. hahaahaa

原帖由 2ling 於 10-12-4 16:51 發表
My elder son graduated from KV last summer.  He was the honour student in K3.   I only applied 5 primary schools (all in Kln side) for him and he got 4 offers and 1 waitlisted, they were, SJAC / SFA / ...

Which school is your son studying now??

My son are studying in KV.  He was the honour student in K2.  He got the offer from SPCC and SFA this year.  ST.CAT and KV都係好幼稚園,始終考小一都要講少少運氣同埋面試表現。

Lyn, chan888yan, lcdtopcon, pls check pm. Ths!

charlotteling,

好耐冇見喇!!亞女成日都話好掛住KV,想返KV探老師,卒之噚日湊咗佢返KV行一轉。

我好同意charlotteling講嘅嘢,KV真係為亞女打咗好好嘅基礎,雖然亞女宜家讀緊英文小學,適應上絕對冇問題,第一星期上課已經融合個上課模式及小學生活,學術上亦接軌得好好。

原帖由 charlotteling 於 10-12-3 17:05 發表
我囝囝今年已升上了小一,  係KV呢三年的幼稚園生活, 真是不是可以用一言兩語可以道盡, 真的KV給囝囝無論是知識, 行為, 學習態度, 都是比我們想像的多. 離開了KV幾個月, 阿囝都想回去探老師, 他的幼稚園生活, 一定是 ...

請問上年KV有多少人能考進DGJS?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-12-4 23:35 發表

好耐冇見喇!!亞女成日都話好掛住KV,想返KV探老師,卒之噚日湊咗佢返KV行一轉。

我好同意charlotteling講嘅嘢,KV真係為亞女打咗好好嘅基礎,雖然亞女宜家讀緊英文小學,適應上絕對冇問題,第一星期上課 ...

Hi ! alexa ma,
好耐無見喇 ! alexa  好嗎? oscar 成日都想返去探ms poon, 但都仲未同佢返去, 可能今個星期喇, 你有無搵ms poon 呀 ?
仲有我地x3G x'mas 我地會去BBQ, 你會唔會去呀 ?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-12-4 23:35 發表

我好同意charlotteling講嘅嘢,KV真係為亞女打咗好好嘅基礎,雖然亞女宜家讀緊英文小學,適應上絕對冇問題,第一星期上課 ...

我都唔知KV有呢個Honor Scheme,K2時我個仔每次考試都有100分, 中英都有銀獎,但係佢咩Honor都冇,我諗佢上堂時比較百厭喇!:(  

原帖由 EuEuEu 於 10-12-4 15:17 發表
每班一個1st honor係要品學兼優至拿到的,[即係考試除了英文,中文,數學及常識四科都滿分外,平日的默書也要成績優異,兼且連上堂表現操行都要非常之好才得.]所以每班只揀一個!
但係四科滿分的一班係有好多個!我仔仔現讀 ...

都係軒下安全D.  我大囡果年KV都有升軒下, 搬埋過海.
原帖由 TszWun 於 10-12-3 16:20 發表
祝你地好運!

不過有得揀又係煩,
我囝囝以家有軒下&SFA offer,
都唔知點揀好......
2 間都係谷既學校,
軒小就要過海,唔洗錢.有好既中學校網,
SFA就近d, 但$2500/m, 英文小學, 但中學就空白一遍!
另外仲要兼顧埋細佬, ...
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題