用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS (AScot) vs St Cat 轉定唔轉?
go

HKPS (AScot) vs St Cat 轉定唔轉? [複製鏈接]

我個乖乖係Ascot讀緊PN, St Cat有 Can/Eng am offer,煩緊轉定唔轉?

請賜教!
   1    0    0    0

請問有冇之前都係讀Ascot,而家讀緊St cat.架?
可以分享一下嗎?
謝謝!

有冇媽媽可以share下?

Anyone can share?

咁您而+係HKPS讀梗主流定國際班?

原帖由 Mcdondon123 於 10-12-1 09:18 發表
我個乖乖係Ascot讀緊PN, St Cat有 Can/Eng am offer,煩緊轉定唔轉?

請賜教!

我都面對你的煩惱~~~  不知應該選擇沙田hkps or kv or sc .......

我女有sc pth-eng pm offer...
但我老公唔主張轉, 原因如下:
1. 我女面試普通話時表現超水準, 唱左首歌加唸左幾篇短文, 個老師都有讚佢發音好, 佢唱同唸的都係hkps(ascot)學的, 老公話某程度上sc都認同hkps的教學啦, 咁仲使咩轉;
2. 猛虎不及地頭虫: 我女考小學只會有15分, 我地又冇人冇物冇connection, 考直資/私校的話讀hkps or sc應該唔會差好遠, 但萬一直資/私校+派位都衰晒, 到扣門時, 尤其係沙田區最top個幾間津小, hkps對我對既幫助應該會大得多;
3. 我女超超超鐘意返學, 次次in完問佢佢都係話讀返hkps, 老公話轉左佢變得唔鐘意返學後果我負...
4. 雖然而家我地hkps係中英文班而sc offer係英普, 但hkps到k2就全部轉英普, 而且而家阿女普通話讀得唔錯, 所以唔使轉校;
5. 老公話我而家都驚唔知學校知唔知我女係邊個, 有冇人會留意到佢, 轉左去d大間學校你咪仲驚?!;
6. 學費hkps平d, 留番d$俾阿女學野, 加上唔好浪費左d校服等等;
7. 而家阿女放學一兩個字就返到屋企可以休息讀書, 但sc遲d放學又車程遠, 唔好要個女辛苦;
8. hkps k1&k2有機會讀上午(答左通告), 但sc來緊兩年都係下午, 到k1&2時就要開始緊佢地d功課, 我地兩個都要返工, 如果讀上午佢放學做完功課, 我地放工返屋企就可以同佢check功課同溫書, 但下午班就麻煩d啦...

佢好有道理, 我又真係諗唔到有咁多points點解要轉, 雖然放棄係十萬個可惜, 但係都唔會讀sc啦...

Hi Step_C,
Can we talk? Are you studing Ascot-P2? My daughter is studing P2 too.

Hello, cyl114!!! Yes ah, my girl is in P2.  Nice to meet you.

Nice to meet you too! Really, but I haven't heard my baby speaking in Mandarian wall...she justs like to sing HKPS song at home....can we talked on phone.
I send you my mobile number.
原帖由 Step_C 於 10-12-2 13:22 發表
Hello, cyl114!!! Yes ah, my girl is in P2.  Nice to meet you.

Step_C,
我同你老公諗法好近...我係偏向唔轉多過轉,但老公想轉!
HKPS ascot 既普通話老師係好senior,真係有水準,我個乖乖之前冇接觸過PTH但家陣會講生字+唱歌!我試過用PTH問佢生字,佢明白仲識答添!
但個人覺得英文就可以好D...
我唔想小朋友轉黎轉去,而且讀ascot唔洗搭校車,又平...
但St Cat既課程好似systematic d,至少有song既CD,我可以學左同乖乖一齊唱...而且英文老師好senior+名氣大...
我ascot係主流 am, St Cat offer EC am...我冇揀英普...又怕St Cat PTH每week2堂太少...
Ascot每日20mins既PTH都會講生字+唱歌我真係好surprise!起讚~
但英文應該St Cat較優勝...
真係難揀...
可以PM緊我加入phone decision嘛?

luiflora,
你會轉嗎?
KV我冇報,唔係我杯茶~
只報了St Cat一間,St Cat你係咩offer?

"轉左佢變得唔鐘意返學後果我負"... This is my worry too!
係HKPS,你唔洗擔心老師唔識你囡囡,因為我都係working mom,見過老師幾次咋,佢哋都認得我.
如我打去揾班主任,只講英文名佢都知邊個學生架!
細校的好處~

I know a friend that have a son studying in SC K3 E/C now, she said she needs to spend a lots of money for his son to learn PTH outside.
原帖由 Mcdondon123 於 10-12-2 14:32 發表
Step_C,
HKPS ascot 既普通話老師係好senior,真係有水準,我個乖乖之前冇接觸過PTH但家陣會講生字+唱歌!我試過用PTH問佢生字,佢明白仲識答添!
但個人覺得英文就 ...

原帖由 Mcdondon123 於 10-12-2 14:32 發表
Step_C,
但個人覺得英文就 ...

旅行個日我聽到英文老師同阿女講野, 阿女都識回應啊, 可能唔似得pth, 之前阿女未學過, 而英文就一直有講有用, 所以見佢pth講得好好個surprise來得大d.  而且始終而家三種語言並用, 希望到k2只得英普兩者會有更大進步.

cd個d我就冇咩所謂, 有就梗係好啦. 而家我同女女會跟住resource books d簡譜彈琴一齊唱歌, 希望英文d歌仔有埋簡譜仲好, 有機會同學校反映下先得.

原帖由 Connieleo 於 10-12-2 23:35 發表
I know a friend that have a son studying in SC K3 E/C now, she said she needs to spend a lots of money for his son to learn PTH outside.

佢出面補習係學咩嫁? 會唔會st. cat都已經好好但你朋友要求更高?

What is resource book?

原帖由 cyl114 於 10-12-3 13:35 發表
What is resource book?

3 little booklets that distributed to parents on the school commencement day.  2 with orange covers and 1 with purple.  One for Cantonese, one for English & one for PTH.  They contain the subjects that the kids will learn in different periods, with the songs and rhymes that are relevant to the subjects inside.

Oh that one...will bring it out and play with baby....thanks

Step_C,
係喎,可能係從來都冇教PTH,所以比較surprise!

咁兩位mama會留Ascot or 轉St Cat?
‹ 上一主題|下一主題