用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC waiting list, 我在怪自己... 係咪其實係我自己IN得 ...
樓主: suito
go

SC waiting list, 我在怪自己... 係咪其實係我自己IN得唔夠好? [複製鏈接]

good, agreed ! let's cheer up !!

good, agreed ! let's cheer up !!

不如我又講下St Cat. Interview game rule,砌Lego計分,係睇你坐得定唔定,使唔使黐阿爸阿媽,有冇砌lego唔緊要,有冇出聲、叫早晨唔緊要…  
到Interview,每答中1條10分,5050就5分,十分公平…
父母答2條standard題目,唔會差得去邊嘛!
這點是我估的,填application form時已經要填校車,如果你條路線連K2、K3學生有25人,但校車得20個座位,點呢?又如你條路線連K2、K3學生衹有12-13人,但校車有20個座位,點呢?
所以in. 得好,唔收唔使唔開心,條條大路通羅馬!

原帖由 阿肥Winnie 於 10-12-2 09:58 發表
這點是我估的,填application form時已經要填校車,如果你條路線連K2、K3學生有25人,但校車得20個座位,點呢?又如你條路線連K2、K3學生衹有12-13人,但校車有20個座位,點呢?
...

呢個ponit又幾創新喎, 吾知有無关係呢!

真係唔知咩準則...好多小朋友(包括我囡囡) 兩 parts 表現都超好, lego 房有叫老師 good morning, 自己坐定玩, 小朋友跌左個lego 囡囡幫佢執, 被人搶玩具囡囡都無喊, 自己攞第二件玩, 走同老bye bye, part 2表現更出色(我都有d意外), 所有問題答哂(快而準), 只有一條題目要老師問多次先答到,  全程唔知有無三分鐘, 外籍老師話[so amazing you answer all the questions very fast, excellent], 跟住比個stickers 囡囡, 囡囡講 thank you, 跟住外籍老師同我地一齊出課室, 細細聲同我講 [i'm sure she will study here in mid september next year], 指埋出口既方向比我知, 囡囡同外籍老師講bye bye, 我地就走...結果係waiting...
好多家長自己承認仔仔囡囡當日表現未如理想, 卻收到am/pm offer...咁又係咩準則呢?
所以呢位媽咪無需懷疑sc唔收[係自己in得唔好], in 家長兩條standard 問題, 早已做好功課, 會相差幾大?
[答對哂所有問題唔等如一定收], [答唔哂/答錯/什至唔多開金口, 亦唔等如一定唔收]...真係有好多(人為)因素準則!
anyway, 為有offer 既父母開心!  waiting 既父母唔好唔開心, 當無啦, 忘記佢, 做好餘下既 interviews

係呀... 唔好自責,我問了幾個朋友,發現佢地收生既TARGET 係會比較靜一點的小朋友,我朋友的囡囡INTERVIEW 做得好好,同老師都玩得好開心,我囡囡都係... 老師都唔信佢真係咁快睇到邊個係唔岩,但我地兩個都一樣係WAITING LIST... 可能家長係一部份因素,學校收生既TARGET 又係另外一個因素,未必一定係你問題... 唔好太唔開心啦... 我覺得只要小朋友鍾意間學校,學校又配合到你就可以了,唔好太介意 :D
原帖由 sharon26788 於 10-12-1 00:26 發表
唔好再自責,已經定局的事,再努力繼續跟住落黎要做既事啦

係啦, 大家或者諗多左..
因為我個case都好似, 我同先生都係so called專業人士, 大學/master畢業, 住o係sc/kv 同區, 囡囡不少人都話個樣好可愛可以拍廣告, "硬件野"強啦?  不過佢呢排玩性格, 去到interview唔講名同歲數, 但有做晒其他野, 都係得 sc waiting, kv 仲reject, 所以我覺得呢兩間唔係只睇屋企background, 收到offer既, 應該要好肯定係因為你地d小朋友得架!
原帖由 kmmum 於 10-12-1 16:03 發表
唔好喊.  讀書路是很漫長.... 我和老公都是IT專業人士. 碩士畢業. 不過, 囡囡唔識講自己名. 又唔肯出聲.   有waiting list 是很正常.   kv 亦收reject letter . ahhahaha

我都有少少唔開心, 不過,好快過左去. 回想 ...

原帖由 Cindyjasper 於 10-12-1 10:32 發表

其實一路以黎都無聽過SC收人準則, 就連在內任教嘅老師都守口如瓶, 但我認識與SC有小小關係嘅朋友, 在我明查暗訪下發現以下問題 :
1. 小朋友是否有兄姐在這校曾/就讀
2. 是否認識SC內裡的人, 當然不是老師
3. 報住之 ...

Yes i like your PS

Yes I agree what a poor Education System in HK.... Some of the famous kindergartens are always reject and put those applications to waiting list, i think this is the strategies to the public in order to create a keen competition environments to parents.  so some of the parents think about if their kid is being accepted will be proud of this because many many kids are out due to limited vacancy with a tremendous (unlimited) applications.  I think there is no poor children or family can be accepted by SC, actually no need interview la.... waste our time .... they can only select from our application form see our address and background only for decision..... what a poor school..... All the parents please be smart and try to find a suitable K1 for your kinds..... i think many good kinds are also good for childhood development..... use our eyes to see and do not only use our ears la............

‹ 上一主題|下一主題