用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC waiting list, 我在怪自己... 係咪其實係我自己IN得 ...
樓主: suito
go

SC waiting list, 我在怪自己... 係咪其實係我自己IN得唔夠好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 jeffreyBB 於 10-12-1 10:47 發表
我同先生住深水埗, 並非名小學中學畢業! 不過仔仔interview過程100%答對所有問題,'早晨', '多謝','bye bye','拍凳'無提水自己做足, 連玩lego個part係主動講'早晨'+'拍凳', 先收PM無AM offer! 我諗要加埋理想背景先可 ...

你個小朋友好叻, 正明真係好smart, 努加呀, 加油 !!!!!!
祝佢開心愉快!!!!!

agree agree~~~~

原帖由 w_y 於 10-12-1 09:27 發表
觀乎入到SC 的小朋友, 除左精唔精靈, 重有好多你改變唔到的因素, 你明我講乜啦...森林好大, 大把好樹木, 揀好學校應該易過揀好老公啦.

當我收到waiting list 的時候,我都好down, 我都不斷檢討自己邊一part出錯, 晚上仲忍唔住喊咗出來, 最慘仲要對住個女強顏歡笑, 可能佢地真係差d, 朋友d仔女真係勁d, 我都唔敢俾佢地知道! 我覺得我宜家巳經係咁, 到小學同中學都唔知點算.... 如果有幸一條龍的學校收咗, 我諗都決定讀!
另外, 我覺得SC 真係唔睇background, 因為我同我c6都係專業人士, 我姨娚的父母都唔係,仲住天水圍公屋,但係都收!所以我覺得真係公平,實力比拚!只可以怪真係唔夠人叻!
quote]原帖由 suito 於 10-12-1 00:16 發表
阿女當日好叻女, in 得好好....
同其他媽咪講佢地仔女都當日表現相比,
阿女唔差....
可能其實係我答問題答得唔夠好..... [/quote]

讀邊間學校都要講緣份的. 等如美女唔一定配俊男. 唔係俊男唔好, 只不過唔係美女杯茶啫.

好鐘意你既比喻.
原帖由 tantanmama 於 10-12-1 12:01 發表
讀邊間學校都要講緣份的. 等如美女唔一定配俊男. 唔係俊男唔好, 只不過唔係美女杯茶啫.

各位孩子只有waiting list的父母,不要再傷心,孩子只有2歲多便要比較及競爭,其實都幾慘。我囝囝都係WL,收到信有一丁點不開心,朋友的囡囡收左,屬超細女,乖巧可愛;我兒子超大仔,個性慢熱卻反斗,心想,囝囝真的如此水皮。回想,數分鐘的表現,有運、有準備、有實力,是否合老師眼緣,每樣都有D。
不要再介懷,首先要明白名校一定多人爭,不要介意自己或子女的表現如何,或許,一切已成定局。最重要有否BACK UP,有其他學校收嗎?最緊要有書讀,我估大家都唔係ST.CAT畢業,現在不好嗎?心態積極吧,我只IN了兩間,仍有創價未出結果,平常心接受,不要哭,不要失眠,成四千人考,機會率超低,最緊要確保孩子明年有書讀便可。

樓主, 唔好唔開心啦...
你小朋友in得好, 可能waiting list會排到好前... 最終等其他唔讀嘅小朋友 release返d 位出嚟... 到時就會收到call/letter!
咁當然, 宜家都要努力in其他嘅kindergarten啦!
加油!

真係咁多年第一次聽聞~~
另外, 我覺得SC 真係唔睇background, 因為我同我c6都係專業人士, 我姨娚的父母都唔係,仲住天水圍公屋,但係都收!所以我覺得真係公平,實力比拚!只可以怪真係唔夠人叻!

好多謝各位媽咪鼓勵!我其實都係報埋培正咋!如果培正唔收,都仲有書讀!佢而家讀緊九龍塘迦南!

醒目開學勳章

尋日收到信係WAITING時,都有D唔開心,不過算啦,佢覺得我女5適合佢間幼稚園,夾硬入到去又係唔開心,無緣份咪讀過第2間LOR,大家都唔好再灰心呀,努力!

唔好喊.  讀書路是很漫長.... 我和老公都是IT專業人士. 碩士畢業. 不過, 囡囡唔識講自己名. 又唔肯出聲.   有waiting list 是很正常.   kv 亦收reject letter . ahhahaha

我都有少少唔開心, 不過,好快過左去. 回想下自己年幼時, 都係十下十下. 阿Q 地想, 贏不在起步點.  小學/中學. 路更長.

原帖由 fungkaka 於 10-12-1 11:45 發表
當我收到waiting list 的時候,我都好down, 我都不斷檢討自己邊一part出錯, 晚上仲忍唔住喊咗出來, 最慘仲要對住個女強顏歡笑, 可能佢地真係差d, 朋友d仔女真係勁d, 我都唔敢俾佢地知道! 我覺得我宜家巳經係咁, 到小 ...

不如咁諗啦, 其實考n考k, 運氣都佔好大的比重(個人覺得).
由你入form, 俾咩interview時間, 去in當日小朋友狀態, 你的狀態, 入到interview房見邊位老師, 佢當日心情, 呢d一切都可以係運氣.
我相信每位小朋友都有佢既優勝過人之處, 尤其在父母心目中, 每位都是獨一無二的.

原帖由 小克 於 10-12-1 08:59 發表
If you blame, blame the whole education system in HK!
Respect yourself, give more care and love to your kid!  Your kid loves you.
It is not the end of the world.  SC is not the only kinder in HK!
:cen ...

回覆 10 w_y 的文章

我都有同樣ge諗法,我同老公都叫做專業人士,囝囝識用英文回答自己ge名,自己幾歲……so what? 都係waiting. 我都覺得我果日用英文in得唔好,英文唔流暢……不過,調番轉頭諗,其實我覺得冇可能靠果幾分鐘就知道小朋友叻唔叻。同埋呢啲個個想入ge名校,更加多人會「走後門」,我哋入ge機會更加微。

Please take it easy! Your kid will feel your pressure too. There is a long journey ahead, so be sure you have the strength to hold her hands and cross all those hurdles in the future days. Your kid is too young to understand which school is better or worse (well, it's your own point of view only) but she will understand that mommy is always there to back her up and walk every step with her. She feels your love and at the end of the day nothing is really important.

好同意。interview不嬲都係80%運氣+20%能力。平常心面對啦。

不如咁諗啦, 其實考n考k, 運氣都佔好大的比重(個人覺得).
由你入form, 俾咩interview時間, 去in當日小朋友狀態, 你的狀態, 入到interview房見邊位老師, 佢當日心情, 呢d一切都可以係運氣.
我相信每位小朋友都有佢 ... [/quote]

樓主,唔好咁諗,其實都好講命水,同間學校有冇緣份。當年我大女考SC1間,答唔晒d問題,但收咗。今年我同細女考插班pre-nursery(因超細女Dec08),得1間收,仲話唔guarantee出年9月有K1位留俾佢。啱啱過咗嘅10月11月,同細女in咗SC, Creative牛津道,KM, Victoria, LH, GH, 全部都唔出聲,而家SC & Victoria都係waitlist, 其他未知,但已作最差嘅打算。總之,總會有書讀嘅,之不過唔係大家心目中嘅名校啫。

其實要調節下自己,要幫自己呀,不要自責!小朋友讀邊間都咁開心o架,永遠唔開心唔滿意只有家長o架咋!

‹ 上一主題|下一主題