用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔最終四大皆空,點算?
樓主: ftcl
go

大仔最終四大皆空,點算? [複製鏈接]

same case as you...i started reseach last year, last year statistics都係大b全軍覆沒, reasons:有d學校講明唔收, also個大b一定要好出色, 因為我估學校會留番d quota比應屆的小朋友
...所以今年都再apply, 都唔抱大希望...
原帖由 cookiegg 於 10-12-1 08:04 發表
競爭激烈左,無辦法啦.我女07年12月尾出世,一心比佢做大女,上年報左4間,得兩間收,1間仲要係D普通級數,咁後來就讀住另一間好D既K1啦.

今年再戰時,都係報D超心儀同埋一條龍,有N班上既都5諗,所以報左8間咋.ST CAT係佢第 ...

But once your kids study Kinder, you will know the differences between a big B and small B.  

Big B basically can handle all he/she learnt even without parent help but still got good exam results.

原帖由 ftcl 於 10-11-30 21:47 發表
5間收到4間通知了,最終四大皆空,3間都係WAITING,1間REJECT,我屋企樓下無屋村學校,依家惟有打去問一D過咗期報名的學校仲收唔收FORM。
亞仔依家讀緊國際學校(not top one just near to my office only),C6話大不了繼續讀,但我 ...

其實你唔洗太擔心! 我仔同樣有你呢個問題, 未有一間offer, 都只係wating, 不過我打算寫信去wating果間俾校長, 希望用誠意分打動學校.
你都不如試吓, 大家都要努力!

原帖由 lilylamwaiyi 於 10-12-1 01:39 發表
我都係同你一樣, 31/1 大大B 黎啦also waiting list ~interview 全部都有答都 waiting , 我就真係唔信佢會差過細B囉,我感到 KV & SC 都係睇人daddy mammy 讀咩school and 家底~好唔 fair , 好灰.... 好彩佢讀緊 迦南 ...

你唔好咁講啲細b啦, 我個b係0809, 仲係9月尾, 佢都答晒所有問題, 係屋企中英文都可以講full sentence架, 不過最尾 sc 都係無收, 得waiting....

同你一樣, 阿囝係19/1大大B, 崇真唔收, KV就waiting list, 仲有3間未知, 1間未in, 可能全部都無機, 其實佢答哂所有問題, 但係都唔收。 家住九龍城, 諗住都係報返九龍城同埋九龍塘KG, 點知... 好彩依家讀係"中心", 亦交咗留位費, 如果唔係, 都唔知點算好...

原帖由 lilylamwaiyi 於 10-12-1 01:39 發表
我都係同你一樣, 31/1 大大B 黎啦also waiting list ~interview 全部都有答都 waiting , 我就真係唔信佢會差過細B囉,我感到 KV & SC 都係睇人daddy mammy 讀咩school and 家底~好唔 fair , 好灰.... 好彩佢讀緊 迦南 ...
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

以下兩點想大家 share 下:

1. waiting list 的家長,唔好等唔好諗,係心儀的學校就快快寫求位信,多寫幾封以表誠意

2. 見好多家長都話 interview 時小朋友答晒 d 問題,但都唔收。唔知大家的實況係點,不過會唔會個係小朋友咬字其實唔係太清,只係得你聽得明個老師唔係太明呢。有時老師睇的未必只係識唔識答問題,佢地應該仲會睇其他野的,只係無話你知

同意第2點.
上次interview我才發現個女回答老師唔望,冇禮貌,扣曬分,可能有啲學校睇禮貌多過識幾多顏色,形狀etc....大家努力啊!
原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-1 10:01 發表
以下兩點想大家 share 下:

1. waiting list 的家長,唔好等唔好諗,係心儀的學校就快快寫求位信,多寫幾封以表誠意

2. 見好多家長都話 interview 時小朋友答晒 d 問題,但都唔收。唔知大家的實況係點,不過會唔會個係小朋友咬 ...

我都是中西區, 中西區的話, 你有沒有報聖保羅堂呢? 他會在本月4日才公報結果, 聽聞如果waiting下午機會都會高的.
還有, 中環中心旁的YMCA和堅道的偉思都不錯, 打電話問問罷!
加油呵!

原帖由 ftcl 於 10-12-1 05:53 發表

我住係中西區,最初諗住搵一些近屋企的學校,所以最遠都係報到灣仔區,依家剩番可以報的都是名校,相信機會仲細,大家仲有冇idea邊間仲可以一試。同埋統一派位是否好,可能我哋繼續要讀國際,再由統一派位入小學。我噚日都寫咗封 ...

你細心留意這討論區內, 大部份仔仔的家長都係focus 在4間學校: SC, KV, 培正, 民生.

這4間學校的學位一定比申請人數少得多, 所以, 總會有人歡喜有人愁, 而且愁的人一定比喜的多.  

你唔堅持讀名校, 一定會有學校收, 報得5間實在太少了, 要漁翁撤網先得.

原帖由 jdhwangmom 於 10-12-1 10:22 發表
我都是中西區, 中西區的話, 你有沒有報聖保羅堂呢? 他會在本月4日才公報結果, 聽聞如果waiting下午機會都會高的.
還有, 中環中心旁的YMCA和堅道的偉思都不錯, 打電話問問罷!
加油呵!

...

我舊年聖保羅堂waiting, wait到8月底開學前, 學校都話未有位放出黎, 那位阿sir話連1個位都無.

ha ha...我又係喎...我小朋友們家吓都係屋企附近既國際學校幼稚園返N1.. 我都係想佢地學多少少中文, 所以同佢地報咗好多間幼稚園...家吓暫時收到既都係reject...但我都冇辨法...最多咪讀返家陣果間囉....

原帖由 chowhui97 於 10-12-1 00:12 發表
我個女都係, 我都覺得佢講嘢好叻, 可惜佢一去到見到好多人就唔出聲, 同唔識講都無乜分別, 就算講都好細聲, group interivew佢就c緊9成. 我都幫佢報咗好多幼稚園, 可惜接二連三收到waiting list, 你都咪話唔會唔開心 ...

有無報祟真? 崇真一係offer, 一係reject, 無waiting, 所似佢宜家仲好似接受報名for waiting....
相信kv or sc出左result後好多人無放棄 tt, 應該有機會

多謝提點!

原帖由 jaycee_mami 於 10-12-1 10:39 發表

我舊年聖保羅堂waiting, wait到8月底開學前, 學校都話未有位放出黎, 那位阿sir話連1個位都無.

醒目開學勳章

原帖由 拾仔 於 10-11-30 22:05 發表
放心啦唔會無書讀ga........再問下其他學校啦~~

yes, totally agree~ dont be sad!!!!add oil

點解大家認為細b 一定唔着數?  我既經驗剛好完全相反
去年同阿女IN N1, 歲半既佢表現好好, 所有老師要求都做晒, 雖然講野好bb音, 但所有問題都答晒, 我地只係報兩間, 收兩間, 我完全無擔心過佢要步家姐後塵 (家姐IN 5間, 唔出聲5間, 係1粒聲都無...)
點知, 自從佢3個月前開始, 突然變得怕羞, 睇書話2歲半左右separation anxiety 其實最高, 小朋友認知較多亦會較怕羞
你俾我choose, 我情願佢約兩歲時, 或細幾個月in, o個時仲未會太自我, 問佢咩都答...整定既, 真係要步家姐後塵...
樓主, 我地情況同你完全一樣, 到而家都未有offer, 唔好灰心, 共勉之!

身為2個囝囡的媽媽, 經歷了7年前囝囝in培正, 現在囡囡inSC or KV, 其實我覺得大家不用太在意interview的結果, 有時以為自己囝囡做得好好, 但卻沒有offer, 有時以為自己囝囡做得好差勁,但卻收到意外驚喜...平常心吧!正如各位所寫的, 總有學校會收您的囝囡。

幼稚園interview就像是一場運氣賭博,有offer的並不一定是最出色的! 沒有offer的也絕對不是最差勁的!

我已經in咗聖保羅堂,但機會好低,因這是我哋首間in的學校,亞仔表現好差,不寄予厚望。偉思將會响12月中in, 我將會報埋聖心(因他們本周可以入紙),又報聖瑪加利大,但自知非天主教徒,故相信機會不高,但都會一試。您估基恩仲有無位? 後悔無報堅道真光,因我係校友,可能會有d機會。

原帖由 jdhwangmom 於 10-12-1 10:22 發表
加油呵!
:lover: :lover:
...

非常同意你的講法!
原帖由 qyeternity 於 10-12-1 11:11 發表
身為2個囝囡的媽媽, 經歷了7年前囝囝in培正, 現在囡囡inSC or KV, 其實我覺得大家不用太在意interview的結果, 有時以為自己囝囡做得好好, 但卻沒有offer, 有時以為自己囝囡做得好差勁,但卻收到意外驚喜...平常心吧!正如各位所 ...

‹ 上一主題|下一主題