用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔最終四大皆空,點算?
go

大仔最終四大皆空,點算? [複製鏈接]

5間收到4間通知了,最終四大皆空,3間都係WAITING,1間REJECT,我屋企樓下無屋村學校,依家惟有打去問一D過咗期報名的學校仲收唔收FORM。
亞仔依家讀緊國際學校(not top one just near to my office only),C6話大不了繼續讀,但我擔心佢銜接唔到小學,因最終我哋係希望佢入番傳統學校。明明亞仔都OK呀,砌圖,ABC絶對難唔到佢,記性有好,我曾經諗過帶佢CHECK下係未資優兒添,依家可能證明我哋看得自己個仔太大,以為他是全世界最叻,依家就係因為佢唔係好同密生人講嘢,就係咁一間學校正選都無。真的好難講現在的感受,佢仲係大仔添,理應俾好多小朋友著數。
我都仲可以造甚麼嘢可以幫到佢。我知道好多家長,他們的小朋友有讀寫障礙,但他們仍攰攰不倦的嘗試,我就好無用咁不斷問為什麼,係唔好運,定係我忽略了他社交發展的重要,我不是追逐名校的媽媽,只希望他找到一間在家附近又具教學熱誠的學校,但四週的學校都好似好難入,又無屋村學校,今次真係考驗我的EQ!
   0    0    0    0

不好咁諗,要對自己ge囝囝有信心,我仔仔都係三中一,kv同sc waiting,維記收咗。其實個個朋友都話我囝囝講嘢好叻,但果日in,佢都唔多肯講嘢,冇法啦,佢哋始終細。唔好咁灰。

may be u can share us where u live and we can give u some idea...
Dont worry, be happy...

我同你都差唔多 考左7間4間reject 另外3間都唔多樂觀 我而家都唔知可以點做 所以我好明白你嘅感受 呢個年代 做人父母甚艱難!

不用灰心, 再努力搵下其他學校.
如果不是追逐名校,有好多具教學熱誠的學校.
例如: 東華三院 或者 仁愛堂都可以考慮.

放心啦唔會無書讀ga........再問下其他學校啦~~

不要灰心
如果你想囝囝進傳統小學, 就讓他讀本地幼稚園罷!

原帖由 ftcl 於 10-11-30 21:47 發表
5間收到4間通知了,最終四大皆空,3間都係WAITING,1間REJECT,我屋企樓下無屋村學校,依家惟有打去問一D過咗期報名的學校仲收唔收FORM。
亞仔依家讀緊國際學校(not top one just near to my office only),C6話大不了繼續讀,但我 ...

你家在邊區?睇睇幫唔幫到你...

我個女都係, 我都覺得佢講嘢好叻, 可惜佢一去到見到好多人就唔出聲, 同唔識講都無乜分別, 就算講都好細聲, group interivew佢就c緊9成. 我都幫佢報咗好多幼稚園, 可惜接二連三收到waiting list, 你都咪話唔會唔開心呀!

佢依家係屋企附近讀緊國際學校, 係新校, 都應該仲有位, 你有興趣pm我啦...

Waiting list for SC and KV. Yet to receive the result from LH. My son is now studying in YC and I want him to go local primary. Will it be difficult for him to find a local primary if he continues his studies in YC?

Hi Camelia167,

My girl is also studying YC nursery now and I got the same result from both KG as yours. I don't have solid plan of primary school for her yet, but I feel YC is good indeed.  I feel YC is not really like the other international schools as they also concerns about Chinese foundation as well as English foundation. The ratio between teachers and kids is smaller in comparing with other KGs so that teacher can take more time in taking care of kids. If you also consider to join 統一派位, then the result is no different on which KG your kid study.
You can also share your opinion.

原帖由 Camelia167 於 10-12-1 00:29 發表
Waiting list for SC and KV. Yet to receive the result from LH. My son is now studying in YC and I want him to go local primary. Will it be difficult for him to find a local primary if he continues his ...

Hi gau1010,
Thanks for sharing and indeed, I do think YC is good as my son talks a lot his school life. Do you know which primary they usually go to? No figures at all and I'm just worrying....thanks if you can help!!

原帖由 gau1010 於 10-12-1 01:03 發表
Hi Camelia167,

My girl is also studying YC nursery now and I got the same result from both KG as yours. I don't have solid plan of primary school for her yet, but I feel YC is good indeed.  I feel YC ...

我同你差唔多,囝囝0803
係唔係依家一間都冇,出年真係冇書讀~~"

Haha...good question! Let me try to ask if the teachers can provide some information. Let's share together if available. Add oil!

原帖由 Camelia167 於 10-12-1 01:16 發表
Hi gau1010,
Thanks for sharing and indeed, I do think YC is good as my son talks a lot his school life. Do you know which primary they usually go to? No figures at all and I'm just worrying....thanks  ...

我都係同你一樣, 31/1 大大B 黎啦also waiting list ~interview 全部都有答都 waiting , 我就真係唔信佢會差過細B囉,我感到 KV & SC 都係睇人daddy mammy 讀咩school and 家底~好唔 fair , 好灰.... 好彩佢讀緊 迦南...
[fly]Lily qqq(^o^ppp) 我愛我的洛婷豬 我愛我的洛婷豬 我愛我的洛婷豬[/fly]

原帖由 ftcl 於 10-11-30 21:47 發表
亞仔依家讀緊國際學校(not top one just near to my office only),C6話大不了繼續讀,但我 ...

其他野都唔好諗住, 最重要揾下有無其他學校重有得IN. 之後先再諗佢IN 過程中有乜野可以改善以提高入讀機會. 因為真係好多間都已截左. 要快D揾啦.

原帖由 synshu 於 10-11-30 21:56 發表
may be u can share us where u live and we can give u some idea...
Dont worry, be happy...

我住係中西區,最初諗住搵一些近屋企的學校,所以最遠都係報到灣仔區,依家剩番可以報的都是名校,相信機會仲細,大家仲有冇idea邊間仲可以一試。同埋統一派位是否好,可能我哋繼續要讀國際,再由統一派位入小學。我噚日都寫咗封感人的求情信,諗住寄俾屋企附近又最心儀的學校,希望佢哋可以認真地考慮下我這一個後備生。

我想問其實仲有沒有學校仲可以接授報名, 我情況都係咁呀, 好後悔沒有報KV

醒目開學勳章

競爭激烈左,無辦法啦.我女07年12月尾出世,一心比佢做大女,上年報左4間,得兩間收,1間仲要係D普通級數,咁後來就讀住另一間好D既K1啦.

今年再戰時,都係報D超心儀同埋一條龍,有N班上既都5諗,所以報左8間咋.ST CAT係佢第1間IN,IN得好好都5收,真係好大打擊,收到WAITING信後好擔心會全軍覆沒呀,因為其他果D IN得無咁好.

返到屋企,收到KV OFFER(可能哥哥享度讀緊),個心至叫定D.我估黎緊都係失望多,我D一條龍既夢想都好難實現,唉,5好以為大B一定有優勢.

I have sent PM to you.  Kindly check!

原帖由 chowhui97 於 10-12-1 00:12 發表
我個女都係, 我都覺得佢講嘢好叻, 可惜佢一去到見到好多人就唔出聲, 同唔識講都無乜分別, 就算講都好細聲, group interivew佢就c緊9成. 我都幫佢報咗好多幼稚園, 可惜接二連三收到waiting list, 你都咪話唔會唔開心 ...
‹ 上一主題|下一主題