用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區校網
樓主: NovelTang
go

灣仔區校網 [複製鏈接]

其實係10月未交第一round 前, 我都有打電話比幾間小學

1.  嘉道理, 印象很好wor, 我打去, 校長有回覆, 仲安排我同老公睇佢地教學既野, 校長仲安排我地係會議室仲用埋powerpoint 講解佢地既教學方式, 我仲有問對方, 要求睇佢地用既書本同教才, 佢都有比我睇, 仲一一介紹, 之後我又要求stay係佢地既小息時間, 睇下d小朋友點... 又ok wor, 可能我一向都南亞人士沒有咩反感, 所以我印象十分之好, 之後校長仲安排我地觀課 (其實我地去之前, 校長叫我地同小朋友, 我當時仲講, 唔好啦, 我怕個仔阻住我, 點知校長話, 比小朋友睇啦... 始終佢係用家, 我最後都同個仔, 而校長原來安排了職員幫我睇仔同陪我仔玩, 不過我仔chi 住我, 最後都同我一起) 我對此校其實印象唔錯架, 只係因為沒有pth, 我才仲考慮

2.  李昇, 校舍好細, 而且打電話去時, 態度都一般, 而且我問佢中文有無pth, 要p3才有, 我就沒有再問, 不過因為近我屋企, 我每日都有見此校學生, 比我印象乖d, 唔似嘉道理既咁, 而且我時常見到此校老師同d 學生一起, 好有禮貌, 學生同老師都幾好感情咁.. (不過都係路過見架姐)

3.  st. james, 因為有開家長小一會, 我有去過, 印象當然很好啦, 唔係點會出哂名, 不過比我感覺都好push 同幾嚴, 我亦有守候佢地放學時間, 學生超乖, 沒有走來走去既感覺同嘈嘈幣咁

之後, 因為我轉睇zone 14 & 16, 所以就沒有再去其他小學查問啦...

反而我好想知寶血點, 因為我沒有去開放日.... 有無人可以講下此校...

回復 2# hei0327 的帖子

今日收信, 多左幾間學校, 大家又點排過,

1. 太古小學
2. 衛理小學下午
3. 聖米
4. 北角小學
5. 啟基小學

因為ZONE 12 學位不足, 要去埋14既以上幾間, 大家點睇...

哽係揀間最鍾意校風最好啦,聖若瑟是最佳選擇!

d round 選12區真係頭大囉, 都唔知點排好~~~
大家點排呢

原帖由 HAPPY-BABY 於 11-1-12 20:38 發表
d round 選12區真係頭大囉, 都唔知點排好~~~
大家點排呢

乙部第一志願, 兩 choice 只能活一間.... 頭都大

男校: 華仁 VS 聖約瑟

女校: 瑪利曼 VS 聖保祿(跑馬地)

無錯,男校只能選一間在第一志願,我選聖若瑟因英文小學和2013行全曰制,這是華仁所缺少的。加上位有70個抽華仁只有28個,哽係揀STJOS

回覆 105# majacob 的文章

It seems many parents do not care about travelling time. If the distance from school and transport logistics are considered, would the choice be clear between two equally famous schools?

聖若瑟和華仁同屬灣仔區12,不太明白你表達什麼?

選小學給小朋友机會只得一次,哽係搏英小十全曰十直屬,聖若瑟是第一選擇。

回復 1# uarecheap 的帖子

Just curious: why u are the only one always so "hard-sell" St Jo ?

聖若瑟是超級名校,我不需要你講所謂Hard sell都大巴人揀,你為心啫!我講嘅她的好處全部都是事實和華仁缺少的。男校津小是一個非常不錯的選擇。大抽獎每人機會均等,一定揀最好的!

回復 10# 445566 的帖子

我其實都想問,這幾間是zone14的,乜我們乙部可以填佢地咩?
:-D

醒目開學勳章

原帖由 feliciak 於 11-1-17 00:10 發表
我其實都想問,這幾間是zone14的,乜我們乙部可以填佢地咩?

其實你睇咗教署寄嚟份通知書未?
內附一張本區update嘅派位選校名單, 因12區網學位唔夠, 所以加咗5間14網嘅學校。
要揀架嘞! 睇清楚啲先啦!

St Joe係咪真係英小? 初小有3科中文科 (中文 + 常識 + 聖經), 而且用廣東話教學. 去到高小, 常識才用英文...  如提供資料有錯, 請抖正...

聖若瑟的數科是英文的,如是中文小學,一定是中文數,如華仁及喇沙是教中文數,妳沒有錯初小常識是中文,妳可想心一層常識通常是本土化或香港化,對初小而言用中文教常識是較合適。整體而言,聖若瑟的課程是很全面的,又2013全級行全日制,對教育小朋友更全面。

醒目開學勳章

原帖由 Anpanmama 於 11-1-17 00:51 發表

引用:
原帖由 feliciak 於 11-1-17 00:10 發表

其實你睇咗教署寄嚟份通知書未?
內附一張本區update嘅派位選校名單, 因12區網學位唔夠, 所以加咗5間14網嘅學校。
要揀架嘞! 睇清楚啲先啦!

多得班外區入侵嘅異形家長囉!

回復 6# uarecheap 的帖子

excuse me, what does "為心" mean? thanks

無嘢,好嘢哽係介紹同分享,住得12網哽係揀最Top

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-8 09:58 發表
軒官淺, 不嬲都唔係秘密, 想升中升得好, 家長都要加把勁
我又睇唔出佢D說話有咩問題WOR
中上入唔到BAND ONE.....我只可以話, 想入BAND ONE名校都係要努力的, 事實絕對唔係好似傳聞中, 好似直上咁, 又話70%入皇仁, 邊有可能呀....

如果單計band1男仔, 可能有接近70%入皇仁

回復 4# McDonna 的帖子

就是因為無端端多了五間學校,殺我一個措手不及,完全不知怎麼排!之前又無認識NET14的學校......
‹ 上一主題|下一主題