用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區校網
樓主: NovelTang
go

灣仔區校網 [複製鏈接]

charlotte ma, 咁寶血/李賜豪填邊間先好呀??

寶血要坐校車/van仔, 李賜豪行10mins就到喎!
希望每天開心渡過 ;-)

各位

我又來啦... 我又心大心細...我本來

1. St. JO
2. 軒下
3. 寶血

依架我想改...

1. St. Jo
2. St. James
3.  寶血

點睇..

比D 意見啦...

煩死左

原帖由 Jessy 於 10-12-11 21:47 發表
charlotte ma, 咁寶血/李賜豪填邊間先好呀??

寶血要坐校車/van仔, 李賜豪行10mins就到喎!

原帖由 445566 於 11-1-3 23:10 發表

依架我想改...

1. St. Jo
3.  寶血

點睇..

比D 意見啦...

煩死左

...

上年我仔第2 st.jame 唔入...今年出生率更高,難難難...

! 點解你想改呢? 我都係排咗好似你原先嘅次序wo。

原帖由 445566 於 11-1-3 23:10 發表
各位

我又來啦... 我又心大心細...我本來

1. St. JO
2. 軒下
3. 寶血

依架我想改...

1. St. Jo
3.  寶血

點睇..

比D 意見啦...

煩死左

...
:-D

各位,

如果係女仔, 又應該點排呢???
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

我的資料有誤, 已 deleted, 請參考下頁 Page 7, #95 貼 Reginefhk 的資料...sorry sorry

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2258335&page=7#pid33492936

醒目開學勳章

deleted~~~~~~~~

華仁分上下午小一、統一派位只可揀一晝。各晝有大概28至30個位。哽係聖若瑟大机會!STJos真是非常吸引,位多有75個,我數過今年統一有75個位。又無學費,又英文小學、又全日(2013)、又直屬頂級聖若瑟書院、末代十A狀元小學,唔揀對唔住個仔。

Any parents can kindly advise, is there anywhere i can know how many children competiting in a particular area?

原來聖約瑟 2013 年會轉全日制小學...thank you thank you

回復 7# feliciak 的帖子

feliciak

我係因為宗教問題才想改咋,而且我又想想下軒小返半日.. 不如索性去寶血, 不過又唔唒個機會, 好似寶血放第二, 唔係好抵咁..

如果沒有更改,聖若瑟的上下午班是規定的,一二三年級下午、四五六年級上午,故不需要分開填,與華仁的Stream A/B(或簡稱上下午)分開填報有所不同,亦因此估計聖若瑟會有大約75個學位。

原帖由 majacob 於 11-1-5 17:27 發表

原來聖約瑟 2013 年會轉全日制小學, 咁 2013 時升小一的校網 12 學生真的有著數...thank you thank you

但看資料, 現在聖約瑟是分上午, 下午班, 就如華仁一樣, 報讀聖約瑟小一是否也要分上午, 下午填 ?

(1) 聖 ...

十二網仔仔、一定揀聖若瑟,机會只得一次、註意學校沒有叩門。2013開始全級行全日制非常吸引。超級名校,英文小學,直屬頂級自已英中,免費教育十二年。

嘉道理我前幾年幫個女轉學有去睇過
我同個女入到去唔夠10分鐘就頂唔順
連約左都唔理 即刻走人
依家唔知點樣

delete

原帖由 brian61950 於 10-12-9 19:24 發表
嘉道理對它所知是官立+英文+年年收唔夠,唔揀都派左去,派左都唔讀,唔敢說它不好,因了解有限公司.
另一方面,亦真係有好多非中國耤小朋友讀,英文應該好呱?
類似學校,土瓜灣都有一間,但個間要比學費,同校唔同命,個間新校 ...

原帖由 majacob 於 11-1-5 10:26 發表

75 vs 28 ?? 華仁點止咁少位, 華仁有 60個位架

實情是......中央統一派位階段

“學校須預留小一學額的大約50%,由教育局按學校網和家長選擇進行「統一派位」。「選擇學校表格」分為甲部(不受校網限制的學校選擇的  ...

只是多口提一提大家, 留意以上數據不太準確...

軒官上/下午校由09-10年度起推行小班教學,由30人減少至25人一班, 所以總人數是125人。
而且今年自行收生程序結果是:
軒上(超額): (甲)44 (乙)25 = 69;統一派位學額:56
軒上:(甲)30 (乙)33 = 63;統一派位學額:62

想大家認真的想一想,你們會用什麼方法去了解一間學校?找一間適合自己小朋友開拓未來六年的小學校生涯?

對於李賜豪小學,本人曾打電話去約參觀學校,校長親自接見和遊校,整體感覺很好,而且亦有幾次對外開放的活動給大家去認識。

原帖由 rosewong 於 11-1-5 22:50 發表

如果沒有更改,聖若瑟的上下午班是規定的,一二三年級下午、四五六年級上午,故不需要分開填,與華仁的Stream A/B(或簡稱上下午)分開填報有所不同,亦因此估計聖若瑟會有大約75個學位。

...

原帖由 uarecheap 於 11-1-6 09:14 發表
十二網仔仔、一定揀聖若瑟,机會只得一次、註意學校沒有叩門。2013開始全級行全日制非常吸引。超級名校,英文小學,直屬頂級自已英中,免費教育十二年。 ...

清楚明白

多謝兩位家長的指出.....thank you

原帖由 reginefhk 於 11-1-6 09:29 發表

只是多口提一提大家, 留意以上數據不太準確...

軒官上/下午校由09-10年度起推行小班教學,由30人減少至25人一班, 所以總人數是125人。
而且今年自行收生程序結果是:
軒上(超額): (甲)44 (乙)25 = 69;統一派位學額:56
軒 ...

多謝 reginefhk 家長的更正, 已 deleted 上頁原文...thank you

李賜豪在聖若瑟對面,看見有同學吐痰在地上。如是仔仔,我建議先選聖若瑟第一志願、再叩門李賜豪、他們大把叩門位。

軒小在兩至三年後會轉全日制. 詳情可參考學校網頁. 而且上或下午班(等抽簽)會搬去銅鑼灣醫院道. 相信學校環境有所改善.
‹ 上一主題|下一主題