用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區校網
樓主: NovelTang
go

灣仔區校網 [複製鏈接]

好傻, 人人都想抽 net. 12 & 41
原帖由 445566 於 10-12-1 17:39 發表
聽完你地講, 真係有D 擔心.. 如果我放棄ZONE 12 , 走去ZONE 16既培僑, 會唔會好傻... 唉...人人都好喜歡ZONE 12, 不過我反而覺得ZONE 12, 好似好辛苦咁..D 學校... 不過唔博又好似唔甘心....

...

醒目開學勳章 王國長老

唔傻
只有你自己知咩叫最好
我住12網, 我都覺, 無一間學校我想要,  最後考直資, 咩都唔抽
原帖由 445566 於 10-12-1 05:39 PM 發表
聽完你地講, 真係有D 擔心.. 如果我放棄ZONE 12 , 走去ZONE 16既培僑, 會唔會好傻... 唉...人人都好喜歡ZONE 12, 不過我反而覺得ZONE 12, 好似好辛苦咁..D 學校... 不過唔博又好似唔甘心....

...

Charlotte mom
OH.. 你都有睇過培僑... 其實我對ZONE 12, 有D 好似食之無味... ST. JO 係一級名校, 不過真係好辛苦... 而軒小亦係... 仲一定要係頭30名... 講真, 我想.. 如果我仔叻既... 邊間都一樣, 如果我仔唔叻.. 入名校我仲擔心... 因為唔係學校心中既叻學生, 我仔會被人遺棄...(可能我誇左)

有朋友推介16既培僑, 我有心想去博, 我覺得.. 好似易入D.. 又幾好咁.. 不過有另一D 朋友話我傻, 又講, 係ZONE 12最衰既都好過去ZONE 16.. 唉... 我都唔知... 越來越亂...

原帖由 Charlotte_mom  10-12-1 17:54 發表
唔傻
只有你自己知咩叫最好
我住12網, 我都覺, 無一間學校我想要, 同你一樣, 我心儀培僑, 曾經有一下唸過租樓TIM
不過我仔得適齡10分, 無機, 特登去租成年又似乎投資太大, 最後放棄了 (考直資, 咩都唔抽)
...

以前住在隔鄰的小朋友現已高中,兩兄妹當年都是軒小,但入不到精英班,中學派不了去聯系中學,之後都要轉讀直資中學。
根據其父母所講,軒小當年能升聯系中學的絕大絕大部份是精英班學生(不過呢個係講緊六七年前嘅事,唔肯定依家係點)。
我自己住16網,之前“刨”了一輪資料,我的心水除了培橋,還有慈幼,九月時去了慈幼的開放日,感覺不錯,校舍又大,相信會適合男孩子(純粹個人意見)。
但要放棄12網,又是頗大的掙扎!

原帖由 445566 於 10-12-1 18:58 發表
Charlotte mom
OH.. 你都有睇過培僑... 其實我對ZONE 12, 有D 好似食之無味... ST. JO 係一級名校, 不過真係好辛苦... 而軒小亦係... 仲一定要係頭30名... 講真, 我想.. 如果我仔叻既... 邊間都一樣, 如果我仔唔叻.. ...

Almond
那為什麼有媽咪講得出st joe和華仁有多少大抽獎位?

原帖由 Almond. 於 10-12-1 11:50 發表
我估教育局要收集所有官津小學首輪學生冊名單,先知仲有幾多位比中央派位。

rosewong
真係夾, 我都預了慈幼會既聖類斯(SLS)做back up, 其實我問了好多人... 如果我有SLS 係手, 更係博ST. JO 同廾軒小啦, 不過問題唔只係博, 係真係入了都好驚...
而SLS 好處係英小, 我亦覺得學校唔錯, EVEN 不再是一般人心目中既名校, 而培僑又見佢近幾年不錯, 我才考慮, 反之本來我一心入軒小既, 但聽下聽下... 就真係有D 擔心...

十分之亂...

原帖由 rosewong 於 10-12-1 21:39 發表
以前住在隔鄰的小朋友現已高中,兩兄妹當年都是軒小,但入不到精英班,中學派不了去聯系中學,之後都要轉讀直資中學。
根據其父母所講,軒小當年能升聯系中學的絕大絕大部份是精英班學生(不過呢個係講緊六七年前嘅事,唔肯定依家 ...

通常首輪學位會將學額的一半比哂first round, 如果必收生過多就會"食"左部分second round既學位.
我估果位媽咪去學校網頁睇first round收左幾多學生, 再將全級人數減一減, 就知有幾多位for大抽獎.
原帖由 yuengooluk 於 10-12-1 22:10 發表
Almond
那為什麼有媽咪講得出st joe和華仁有多少大抽獎位?

培僑好像是中小?
原帖由 445566 於 10-12-2 10:03 發表
rosewong
真係夾, 我都預了慈幼會既聖類斯(SLS)做back up, 其實我問了好多人... 如果我有SLS 係手, 更係博ST. JO 同廾軒小啦, 不過問題唔只係博, 係真係入了都好驚...
而SLS 好處係英小, 我亦覺得學校唔錯, EVEN 不 ...

St. Louis (SLS)當然是好學校啦!我都有替兒子報考哩!
我所指的慈幼學校是16網的津貼小學,不用交學費,靠大抽獎入讀的,慈幼與SLS同屬慈幼會,校舍同樣好大,兩間我都鐘意。
係喇!寶血本星期搞開放日,有興趣可以入去感受吓了解吓!

原帖由 445566 於 10-12-2 10:03 發表
rosewong
而SLS 好處係英小, 我亦覺得學校唔錯, EVEN 不 ...

請問寶血開放日是那一天,學校網站無顯示呢.
原帖由 rosewong 於 10-12-2 21:23 發表
St. Louis (SLS)當然是好學校啦!我都有替兒子報考哩!
我所指的慈幼學校是16網的津貼小學,不用交學費,靠大抽獎入讀的,慈幼與SLS同屬慈幼會,校舍同樣好大,兩間我都鐘意。
係喇!寶血本星期搞開放日,有興趣可以入去感受吓了解吓!

...

本來我都想去寶血行下, 因為佢係ZONE 12 既二選, 不過SAT 個仔要學野, 唔得閒去..

時間係 4th December (2:00-6:00)

meow
培僑係中小架, 不過根本大部份都係中小架啦... 所以我都接受中小既..

原帖由 yuengooluk 於 10-12-2 21:39 發表

真是不懂排.我都想用這排位:
1. 軒上
2. 軒下
3. st.james
4. 寶血
不過,大家都說St james,寶血排第三四無機.我暫時無offer,真是頭都大呀.

原帖由 HAPPY-BABY 於 10-11-30 14:33 發表
請指教 :

如果我咁樣排機會渺茫嗎? 我小朋友係女仔:
1. 軒上
2. 軒下
3. st.james
4. 寶血

本星期六,12月4日,下午二時至六時
可打電話到學校查詢:2572 3851

原帖由 yuengooluk 於 10-12-2 21:39 發表

父/母係該校畢業生, 唔係有分加咩? 如果唔考慮有聯繫中學, 軒小定St. James比較好?
原帖由 YMLIHK 於 10-12-2 13:01 發表
細囡K2, 而家要唸定, 大囡讀緊軒小上午, 細囡本來跟家姐, 一定入到, 但我覺得軒小的程度比一般較淺, 我驚入到BAND 1 中學會跟唔上 (因為她成績中上), 而且功課很少, 每日每科只得一份, 全是靠家長教格外給練習, 我本 ...

問下大家, 如果我留番係ZONE 12, 我咁排, 點睇..

1. St. Jo
2. 軒下
3. 寶血
4. 嘉道理
之後.. 好似寫來都無用咁..

原帖由 fongbonnie 於 10-12-3 23:24 發表
父/母係該校畢業生, 唔係有分加咩? 如果唔考慮有聯繫中學, 軒小定St. James比較好?

大致ok, 4就有d保留.

原帖由 445566 於 10-12-4 23:02 發表
問下大家, 如果我留番係ZONE 12, 我咁排, 點睇..

1. St. Jo
2. 軒下
3. 寶血
4. 嘉道理
之後.. 好似寫來都無用咁..

無知是福

我想問嘉道理放第四, 機會難咩.. 我仲以為無咩人APPLY TIM, 因為我見今年小一, 佢地開多了一班, 而該班只有19人, 仲未收哂既...

原帖由 fatherfather 於 10-12-4 23:25 發表
4號排第四機會好低,不過相信頭三CHOICE應該收左你

醒目開學勳章 王國長老

你講得對, 我相信樓上既意思係.....
就算你唔揀, 都會派到, 根本唔需要放第4!
原帖由 445566 於 10-12-4 11:39 PM 發表
我想問嘉道理放第四, 機會難咩.. 我仲以為無咩人APPLY TIM, 因為我見今年小一, 佢地開多了一班, 而該班只有19人, 仲未收哂既...
‹ 上一主題|下一主題