用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區校網
樓主: NovelTang
go

灣仔區校網 [複製鏈接]

ST JOSEPH 位多

if i hv a private school as back up and target St. Jo only, how do i fill the form, just fill in St. Jo and leave others blank?

醒目開學勳章 王國長老

縮左班喇, 舊年連自己幼稚園生都收唔晒(包括叩門)
原帖由 uarecheap 於 10-11-30 04:10 PM 發表
ST JOSEPH 位多

舊年我記得有幾個人放聖雅各第一都要叩門,叩門時人山人海坐滿個大堂,所以冇放第二,因為放第二即是浪費著一個機會.(不過舊年唔代表今年,世事如棋)

如 12 區比較多位是 St Jo 和軒尼
詩, 但如果是男仔, 當然是 St Jo, 因為少左女仔同你爭. 第二志願就 prefer 軒下, 應該都仲有機會.....

但皇仁已通過減班, 上中學的機會又細左啦。

女仔第一志願 Marymount 太大競爭, 如填 St Francis and St Paul 機會會大好多。

舊年己經比較少競爭都咁恐怖??? O_O"
原帖由 ggoo 於 10-11-30 17:22 發表
舊年我記得有幾個人放聖雅各第一都要叩門,叩門時人山人海坐滿個大堂,所以冇放第二,因為放第二即是浪費著一個機會.(不過舊年唔代表今年,世事如棋)

醒目開學勳章

原帖由 ahpei 於 10-11-30 17:24 發表
如 12 區比較多位是 St Jo 和軒尼
詩, 但如果是男仔, 當然是 St Jo, 因為少左女仔同你爭. 第二志願就 prefer 軒下, 應該都仲有機會.....

但皇仁已通過減班, 上中學的機會又細左啦。

女仔第一志願 Marymount 太大競 ...

聽聞
我都係看報紙, 吾知有無錯
even cut 班, 但聯繫位吾會cut, 都會照用返5班的中頭黎按比例分聯繫位, 應該話, 讀聯繫小學, 更加易入左皇仁
吾知我有無理解錯

我想請問直屬(not 一條龍) & 聯繫的區別, 聯繫位係唔係有保障 X % 一定入聯中 ga?
原帖由 CrabPincers 於 10-11-30 17:35 發表

聽聞
我都係看報紙, 吾知有無錯
even cut 班, 但聯繫位吾會cut, 都會照用返5班的中頭黎按比例分聯繫位, 應該話, 讀聯繫小學, 更加易入左皇仁
吾知我有無理解錯 ...

聖若瑟位多放第一机會很大,如男仔一定博SJ JOSEPH為個仔將來,唔揀ST JOS 個仔會怨你。

唔洗錢超級名校喎!

唔洗錢超級名校喎!

華仁自行入唔到唔出奇因位實在少得可憐,ST JOS 就唔同因位多有75個大抽獎,華仁得28個,你知那個机會大喇。

St. James 好過軒下嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-30 14:59 發表
一係將華仁擺第1, 然後第2揀保守D, 例如軒下, 寶血
一係照擺ST JAMES第1, 然後第2揀保守D, 例如軒下, 寶血
華仁唔擺第1, 肯定無機會, 而ST JAMES近年走勢亦係, 擺第2好危
2個只能"活"1個, 唔可以同時搏
...

醒目開學勳章 王國長老

純粹以過往派彩機會率計算, 唔想比較學校, 對邊個都唔公平, 見諒

軒上和軒下大抽獎分別有多少位?

原帖由 uarecheap 於 10-11-30 18:18 發表
華仁自行入唔到唔出奇因位實在少得可憐,ST JOS 就唔同因位多有75個大抽獎,華仁得28個,你知那個机會大喇。

原帖由 NovelTang 於 10-11-30 12:03 發表
大抽獎 - 會點排, 小朋友是男仔

Thank you 大家給意見,如果想睇今年每間小學有多少學位,可以去邊到睇,我只找到自行分配學位學額咋,謝謝

我估教育局要收集所有官津小學首輪學生冊名單,先知仲有幾多位比中央派位。

回覆 10# uarecheap 的文章

咁嚴重??????????

聽完你地講, 真係有D 擔心.. 如果我放棄ZONE 12 , 走去ZONE 16既培僑, 會唔會好傻... 唉...人人都好喜歡ZONE 12, 不過我反而覺得ZONE 12, 好似好辛苦咁..D 學校... 不過唔博又好似唔甘心....

原帖由 ahpaahmi 於 10-12-1 12:26 發表
咁嚴重??????????
‹ 上一主題|下一主題