用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
樓主: jdepp
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

How wonderful to have two such good school accept your kid, congratulations!!
Some kids really benefit from SPC's "elite" education while some do not... you need to understand your own "worries" and your child's learning styles..
I like HKUGA very much, it's a very good school with good curriculum and good teachers. Yet, SPC have good "elite" education if you kid fit it as well and if you agree with their school philosophy...
原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:21 發表
會有人支持我嗎?
定係個個都覺得我係大傻瓜呢?

我朋友舊年放棄女拔,全因女兒唔想讀女校。

jdepp:
你好, 我同你情況有d似, 但我SPC只係waiting (細女), 不過有信心只要寫多幾封信係可以wait到有位既, 但我都無寫了. 我女依家已有直資offer.
其實都好清楚問自己, 究竟應該寫信去叩SPC定係由得佢入依家間DSS. SPC係好傳統既名校, 各方面都突出, 出黎既女仔都好獨立好叻, 但佢係大班4X人, 老師係咪可以兼顧全部學生? 當然叻/曳既老師會留意, 但中流份子會有幾多attention? 我女都係活躍型, 要佢可以坐定定幾粒鐘上堂, 我都有保留. 而且雖然唔會禁止小息在走廊跑, 不過的確係會要D女仔斯文架.
而最大問題, 係仲有個細仔跟住, 睇今年個遊戲都幾難玩, 再3年後佢會入到咩學校? (細仔) 如果家姐入到間咁好既SPC但細佬入間唔知咩既學校, 我過唔到自己果關, 所以依家間直資會優先考慮細佬妹(未聽過會唔收), 對細佬都算係有個保障. 如果我兩個都係女, 我一定會寫信去叩到有位為止.
我知我咁諗, 好多人都會話我傻, 點解唔博下去入返SPC, 質疑我係咪可以咁灑脫. 但做人阿媽, 自己仔女既諗法/能力都要兼顧到, 又唔想厚此薄彼, 我同阿女講, 入依家呢間學校可以同細佬一齊讀, 佢不知幾開心, 我相信自己唔會揀錯.
你都要加油呀~只有你先最清楚女兒所需, 其他人講既只係意見, 決定者都係你+你老公+你女兒呀!!

原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:52 發表
始終一日未入去讀, 其實都唔知會點, 所以先想問多d 意見....
spc 係大班 (4x 學生 vs 1 班主任), 同埋係傳統學校, 咁係學校應該一定要斯文乖巧啦, 大概唔會比你小息時又跑又笑?!
to be very lady  ...

Ask your daugther to pick by herself and trust her own decision.

原帖由 jdepp 於 10-11-30 11:36 發表
我個小朋友性格好動活躍多諗頭, 活動教學似乎適合佢多d~
但係呢, 身邊朋友親人都覺得唔揀 SPC 係一件大錯事, 足以令我做千古罪人, 以致影響個女既一生!

...

我老公的同事前年又係要在SPC及HKGUA選擇,後來選了SPC,讀了一年想轉返HKGUA, 雖然最後都冇轉,繼續讀但都辛苦。

所以真係要清楚女兒適合那類型學校。你自己有冇時間幫她溫習。

iwff

好 surprise 有咁多咁有內容既回覆, 好多謝你地既意見!!

其實我都揀左港同架啦, 只係不斷有人勸我, 我好想聽多d 客觀意見~

我個小朋友 k1 時有行為問題架, 成日比老師投訴, 果時我認為我個女真係好坐唔定, 面臨想同佢轉校時, 升上 k2 遇到另一位好有愛心同耐性既老師, 估唔到我小朋友就有好大轉變, 當然可能係大個女左, 但係對於我黎講, 一個好老師絕對係關鍵, 我自己好相信好老師勝過好學校~

我就係唔想個女要搞到轉校, 如果揀左, 就會一條心努力讀上去, 除非比人趕出校架 jar~
幫佢溫習唔緊要, 我最怕會傷感情 lor~
原帖由 iwff 於 10-11-30 12:42 發表
我老公的同事前年又係要在SPC及HKGUA選擇,後來選了SPC,讀了一年想轉返HKGUA, 雖然最後都冇轉,繼續讀但都辛苦。

所以真係要清楚女兒適合那類型學校。你自己有冇時間幫她溫習。

iwff ...

呵呵呵...
我實同你講, 棄SPC, 梗係傻啦... (我個仔考唔入HKUGA, 你註冊HKUGA, 咁我個仔咪小左個希望waiting)

最緊要適合自己小朋友同適合大人
係咪...  其他人又唔係你, 點知你地需要d乜啫

hahaha, thanks~
原帖由 DebuPegg 於 10-11-30 13:00 發表
呵呵呵...
我實同你講, 棄SPC, 梗係傻啦... (我個仔考唔入HKUGA, 你註冊HKUGA, 咁我個仔咪小左個希望waiting)

最緊要適合自己小朋友同適合大人
係咪...  其他人又唔係你, 點知你地需要d乜啫 ...

spc ~ big class (40),teachers/school will mainly focus on the top students,if the children are just average or below will be neglected by the teachers....in and other hand parents and kids will also suffer ....parents need to push them study and chase , the score,the kids keep on studying,doing extra exercise,going to tutorial classes after school.......my sister's daughter is like that,her acadamic performance is above average or sometimes is the top 5 of the class,but what i see that she really put great effort on study,but on the other hand she is not a genius,she is just good at recite all the chapters....that's the traditional education...
for your case,i think u need to consider why your daughter choose HKGUA,becoz she has studied in SPC kinder for 3 yrs already,why she still choose a new school??

我都好意外我個女會揀 hkuga 架, 佢話港同校長 interview 時同佢講d 功課要諗既, 佢話覺得要諗既功課會好玩過寫生字果d ~

另外係佢地既老師而家已經同佢地講定, 第時上小學一個老師要對住 4x 個學生, 所以老師都會比較惡既 (可能要比定心理準備佢地第時要再乖d), 所以我個女有d 擔心會遇到惡老師, haha~

我個女鍾意有男同學同埋鍾意識新朋友, 所以佢唔介意轉環境認識新人新事, 咁樣佢反而覺得有挑戰無咁悶~

但係佢就好鍾意spc 既校服裙 lor, hahaha~

原帖由 yantabo 於 10-11-30 13:20 發表
spc ~ big class (40),teachers/school will mainly focus on the top students,if the children are just average or below will be neglected by the teachers....in and other hand parents and kids will also s ...

升到上小學, 其實環境同幼稚園都會好唔同, 首先幼稚園果陣唔會4x人一班乖乖地上堂.
我見好多SPC既女仔都話唔駛點溫書做功課, 但首先, 佢地都係好叻同埋似乎大部份都有補習, 我女有啲師姐, 入P1已經要去補習.
我自己都prefer阿女做d要諗既功課, rather than寫生字&背書.
SPC件校裙真係好靚~我都有諗佢入去讀我會覺得好威(hehe~), 但更重要既係想搵間fit埋佢性格既學校~

原帖由 jdepp 於 10-11-30 13:29 發表
我都好意外我個女會揀 hkuga 架, 佢話港同校長 interview 時同佢講d 功課要諗既, 佢話覺得要諗既功課會好玩過寫生字果d ~

另外係佢地既老師而家已經同佢地講定, 第時上小學一個老師要對住 4x 個學生, 所以老師都會 ...

我見好多SPC既女仔都話唔駛點溫書做功課<== 就係喇, 好多識既人都同我咁講架, 但到底係咪真架呢? 聽到唔識果d 人又要補習得好厲害....
原帖由 goo_littlebb 於 10-11-30 13:37 發表
升到上小學, 其實環境同幼稚園都會好唔同, 首先幼稚園果陣唔會4x人一班乖乖地上堂.
我見好多SPC既女仔都話唔駛點溫書做功課, 但首先, 佢地都係好叻同埋似乎大部份都有補習, 我女有啲師姐, 入P1已經要去補習.
我自己 ...

如果家長真係俾到好多時間陪佢溫書做功課, 我相信補習唔係必須既, 佢既壓力比起好多名校其實都係少左.
而且學校雖說只係要求係60分, 只係家長想自己小朋友拎90-100分 (呢個係校長講既), 但當你乜都唔做而佢拎60分, 家長們又係咪過到自己呢? 呢d咪就係好矛盾囉.
原帖由 jdepp 於 10-11-30 13:47 發表
我見好多SPC既女仔都話唔駛點溫書做功課

搭咀~我次次見到個女坐姿唔正就會問個女,be a lady or be a ladybug ?咁佢會話 be a ladybug...   :)

樓主你有答案嘞,畀啲信心自己同埋個女啦!

如果得 60 分, 聽聞老師都會叫你去補習喇~~~
原帖由 goo_littlebb 於 10-11-30 14:00 發表
如果家長真係俾到好多時間陪佢溫書做功課, 我相信補習唔係必須既, 佢既壓力比起好多名校其實都係少左.
而且學校雖說只係要求係60分, 只係家長想自己小朋友拎90-100分 (呢個係校長講既), 但當你乜都唔做而佢拎60分,  ...

thanks ladybug mom :)

原帖由 Christi 於 10-11-30 14:01 發表
搭咀~我次次見到個女坐姿唔正就會問個女,be a lady or be a ladybug ?咁佢會話 be a ladybug...   :)

樓主你有答案嘞,畀啲信心自己同埋個女啦!

that's good,your daughter is quite mature,she has her own thinking,i think u and your daughter choose a right school,hope she can have a wonderful school life in HKUGA!!
not just 惡老師 also 惡sisters.....hahaha

咁我唔知, 但真係60分時, 相信面對既壓力(同輩, 老師, 家長) 都唔少.
原帖由 jdepp 於 10-11-30 14:16 發表
如果得 60 分, 聽聞老師都會叫你去補習喇~~~
‹ 上一主題|下一主題