用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 這是為什麼?沒有更好的方法嗎?這算不算體罰? ...
go

這是為什麼?沒有更好的方法嗎?這算不算體罰? [複製鏈接]

今日聽啊仔講老師要佢以後日日都“mao”系地下寫手冊,原因系佢寫得慢。

我想請問其他家長有無發生過咁既事?點解個班主任要咁做?會唔會過分左?
   0    0    0    0

你個仔係幾年班?o甘樣好似唔係幾好!

我只知道今年有人要坐係垃圾桶上面,又有人小息只可以飲水唔比食野.有個小一生兩樣都中.

請問是幾年級 ? 我阿仔而家寫手冊都很慢, 但無罰佢 mao 係度寫 (咁咪仲慢!) , 佢自已抄得慢抄唔晒佢自已負返個責任, 不如你打電話比班主任了解一下情況。

原帖由 jjasmine 於 10-11-29 19:24 發表
今日聽啊仔講老師要佢以後日日都“mao”系地下寫手冊,原因系佢寫得慢。

我想請問其他家長有無發生過咁既事?點解個班主任要咁做?會唔會過分左? ...

你仔仔是讀幾年級的?我建議你先打電話,甚至親身到學校了解,或者你有沒有同班同學仔的電話?也可打電話問問,若有需要,最後應向校方反映!

啊仔讀緊1年E班,我開頭都嚇左一跳,點解唔罰企而要‘mao’系度。咁樣點睇到。後來打電話俾同學媽咪,佢問個仔先知道,原來我個仔眼訓,所以老師罰佢。家長日時個班主任同中文老師都已經好強調我個仔好慢,話佢自理能力都唔得,仲叫我最好帶佢去check下,因為佢專注力好唔集中。而且仲同我講為左小朋友既將來,我都想佢有個開心既童年,呢間學校可能對佢來講深左D,叫我考慮下。
我同班主任講,第一我個仔唔係特登來考呢間學校既,系政府派過來既。第二,我個仔啱啱先系體檢度驗到佢有遠視同散光,可能系因為呢個原因佢睇唔清黑板。跟住我話,我個仔都同我反映過唔系咁鍾意呢間學校,但系佢一話唔鍾意我就幫佢轉校,對佢以後成長會有影響,遇到挫折就會放棄。
仲有,我同班主任講,佢已經有好大進步,從剛開學咩都唔知連中文都唔識寫,到宜家可以10分鐘背好中文,已經好大進步。但個班主任同我講,識背有咩用?識寫先的架。。我真系無野講。。
我可以點做。。?

啊仔讀緊1年E班,我開頭都嚇左一跳,點解唔罰企而要‘mao’系度。咁樣點睇到。後來打電話俾同學媽咪,佢問個仔先知道,原來我個仔眼訓,所以老師罰佢。家長日時個班主任同中文老師都已經好強調我個仔好慢,話佢自理能力都唔得,仲叫我最好帶佢去check下,因為佢專注力好唔集中。而且仲同我講為左小朋友既將來,我都想佢有個開心既童年,呢間學校可能對佢來講深左D,叫我考慮下。
我同班主任講,第一我個仔唔係特登來考呢間學校既,系政府派過來既。第二,我個仔啱啱先系體檢度驗到佢有遠視同散光,可能系因為呢個原因佢睇唔清黑板。跟住我話,我個仔都同我反映過唔系咁鍾意呢間學校,但系佢一話唔鍾意我就幫佢轉校,對佢以後成長會有影響,遇到挫折就會放棄。
仲有,我同班主任講,佢已經有好大進步,從剛開學咩都唔知連中文都唔識寫,到宜家可以10分鐘背好中文,已經好大進步。但個班主任同我講,識背有咩用?識寫先的架。。我真系無野講。。
我可以點做。。?

HI JJASMINE

其實如其讀得吾開心,不如早D幫小朋友轉校。
對大家都好!
當初你選呢間學校時,就應該知道對小朋友是否合適!何不選間合適你仔仔的學校呢?童年真的很重要,不要因為是名校而慕名而來...
以上只是我個人睇法,請勿見怪!

原帖由 jjasmine 於 10-12-1 12:50 發表
啊仔讀緊1年E班,我開頭都嚇左一跳,點解唔罰企而要‘mao’系度。咁樣點睇到。後來打電話俾同學媽咪,佢問個仔先知道,原來我個仔眼訓,所以老師罰佢。家長日時個班主任同中文老師都已經好強調我個仔好慢,話佢自理能力都唔得,仲 ...
EIKO

噢....乜咁似我個仔個班主任講果d 野...不知道是不是對於一d 成績唔太好同埋唔太跟到的學生是否都會咁講 ?
老實講, 呢間學校是否真是佢地講到咁深? 我又唔見得, 初小課程同其他小學差唔多, 分別可能是數學科是英文。其實我都覺得最緊要小朋友讀得開心, 其實大部份父母之所以幫仔女揀間好學校, 重點是校風好, 唔想個小朋友學壞, 相反如果去左間佢所謂程度較淺但校風不太好的學校, 我相信無人想。我覺學校有責任教每一個學生, 家長亦都要比小朋友知道應有的學習態度, 我覺得咁已經好足夠, 不要下下叫人做評估和轉校, 如果想揀全部都是讀書叻的學生, 不如轉直資咁咪唔駛咁煩.....

以上純屬個人意見。

[quote]原帖由 jjasmine 於 10-12-1 12:50 發表
第一我個仔唔係特登來考呢間學校既,系政府派過來既。第二,我個仔啱啱先系體檢度驗到佢有遠視同散光,可能系因為呢個原因佢睇唔清黑板。跟住我話,我個仔都同我反映過唔系咁鍾意呢間學校,但系佢一話唔鍾意我就幫佢轉校,對佢以後成長會有影響,遇到挫折就會放棄。

之前, 看到你的留言, 真的唔敢比反應, 因為對事件唔清楚, 當看到你今日的一番留言, 看來你希望得到附和與支持.  
其實, 你有無想過, 老師真的苦口婆心, 希望你小朋友有快樂童年.  你真的無責任, 如果妳無把st.jo放第一位, 小朋友會被政府派入s.jo嗎?  你對學校, 一點都不清楚, 就把學校放第一志願, 又對嗎?  外間向來流傳st.jo又谷又深, 妳又何解替一個中文字都唔識的細路, 選這種學校??  
無論如何, 唔揀都揀咗, 仲入埋,  就積極d同小朋友由頭開始學過, 唔識中文字, 就用幼稚園字卡開始練字, 要佢寫多d字. 假期玩小d, 同佢温書做功課.   起碼, 讀埋今年先算.

唔好灰心!每個小朋友的成長和發展都不一樣,我建議你可買些練習給你仔仔做,多做多寫,一定會有進步的!

回覆 5# jjasmine 的文章

Your son is only P1 and still have room to improve.  It is too early for someone to say your son is not suitable for this school.

今日同班主任傾完,終於知道發生咩事。我個仔固然之有問題,就系太慢同埋成日發夢。老師叫佢“mao”系度寫,就系唔想佢比其他事情影響,否則佢又抄唔晒手冊。原因系老師已經試過好多方法去對付佢希望佢專心寫手冊但系又不得要領,所以出此下策。事情搞明白我亦唔反對。畢竟我個仔真系可能比其他小朋友適應能力低。我唸要等智力測驗出左報告再對症下藥。
但,起碼個仔宜家已經無同我講唔鍾意番學而且可以自己上網做每日一篇,比佢做其他練習都睇到中文進步好多,因為要比佢追番中文,我已經停晒出面所有活動。最多有時間剩就同佢去行山,或者比佢系公園跑下。
我真系唔知香港小朋友讀書會咁辛苦既。。不過都會比佢讀埋呢個學年再睇下有無需要轉校。
都要多謝老師無放棄佢,仲要不斷唸方法對付佢添。。真辛苦。。

當初為什麼會揀呢間學校,系因為我睇到佢地教學語言系英文。我唸唔會全部中文,咁對我個仔來講系比較容易。而且學校地方就腳,唔使搭校車,其他咩深唔深,名校與否,我就唔知啦,因為我地以前唔系呢度住。直到同事問起我小朋友系邊間讀書,我先知道這麼一回事。

宜家同老師達成共識,有咩事寫手冊話比我知,我亦然。因為打電話同親身到學校,對我來講有D難度。
希望個仔好好地,唔好再咁麻煩,咁我就滿意啦。

唔好放棄,大家互勉之!

原帖由 jjasmine 於 10-12-4 15:33 發表
今日同班主任傾完,終於知道發生咩事。我個仔固然之有問題,就系太慢同埋成日發夢。老師叫佢“mao”系度寫,就系唔想佢比其他事情影響,否則佢又抄唔晒手冊。原因系老師已經試過好多方法去對付佢希望佢專心寫手冊但系又不得 ...

Dear JJasmine
For that school, the requirement on the kids are relatively high.  Please try not to put the teachers' negative comment in your heart, otherwise you will be upset and put much pressure on the kid.  It will give the negative effect on your kid.  Your kid is very cute as I saw his photo.  Pls try to give him some time to make improvement.  The importance is he can enjoy the school life and gains the confidence in the school.  Let him feel  hi mother and father are loving him.  
In that school, e.g., your kid is 6 years old in P.1, other kids are already 7 years.  Of course, their ability is higher than the smaller one.  The teachers like to ask you to have evaluation whenever they find any wrong on the kid.  Pls try not to put so much pressure on yourself.  If really the kid and you find the school is not suitable, many other schools are  waiting for the kids.  P.1 is just a starting, nobody can promise the best one in P.1 can be the No. 1 in the university or career life.
The key factor is the kids are initiative to learn (i.e. he is happy in the learning process.),  and the moral education is also essential for them, too

:time:

‹ 上一主題|下一主題