用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 2ND IN
go

KTS 2ND IN [複製鏈接]

點解好似無咩人提明天KTS 2ND IN 補考?? 我是明天補考的. 唔通無人再去2ND IN???
   1    0    0    0

要考的都已經於19, 20 Nov考晒, 相信唔多人補考

回覆 1# crystalwsm 的文章

咁又係, 而且有好多小朋友都有OFFER. 可能都唔黎.

咁有無朋友已經去左2ND IN, 但又有第2 間小學OFFER. 就算KTS 14/12 公報結果, 收左都唔會讀呢??

原帖由 buddy1977 於 10-11-29 17:41 發表

咁有無朋友已經去左2ND IN, 但又有第2 間小學OFFER. 就算KTS 14/12 公報結果, 收左都唔會讀呢??

我係其中一個。祝你明天順利! ^^

回覆 1# silvia_ng 的文章

好的.THANKS!!

什麼補考??? 有補考呀??? 我唔知呀!!!
點解要補考???

因為19/11 不能出席原定的2nd in. 所以今日補考. 你考左的話唔洗擔心. 等結果就得喇

原帖由 buddy1977 於 10-11-30 10:47 發表
因為19/11 不能出席原定的2nd in. 所以今日補考. 你考左的話唔洗擔心. 等結果就得喇

Thank you very much!

都係2nd interview. 只係19/20Nov 請假 。

考成點呀各位,有無點兒滴汗

[quote]原帖由 buddy1977 於 10-11-29 17:41 發表

We had 2 int, but we will accept Pui Kiu as my son prefers it more.

回覆 1# marbub 的文章

老師好多問題問. 例如 : 點降簡kts, 無中學架bor. ... 口啞啞. 請問妳地點答呀??

唔知係咪見我地個2位老師決定收唔收架呢.

yes, even when parents can arrive at home after work !

醒目開學勳章

我C6可能緊張,呢題野都可以答到一'舊舊';老師仲問左:想學校享邊方面栽培子女?
原帖由 kellyjason 於 10-12-1 11:18 發表
yes, even when parents can arrive at home after work !

回覆 1# cookiegg 的文章

重問左覺得點先可以做到同學校配合. 有無人知點答呀???

same mission, vision, join PTA and also be the helpers. besides, reference to the materials posted on school's website, it covers many many aspects, e.g.
幼稚園與小學的比較
家長如何協助孩子適應小學生活?
入學前,父母可做到的準備工夫
入學後,父母可以做到的
學生一般違規項目
一般課堂常規
家長訓練小一學生重點
處理功課
處理日常與學校有關事務
家長配合事宜

原帖由 buddy1977 於 10-12-1 11:43 發表
重問左覺得點先可以做到同學校配合. 有無人知點答呀???

我自己一個去, 個老師第一句就問我爸爸係邊了...

我一把口對兩把口, 有d比人圍既感覺:p

回覆 2# kellyjason 的文章

kellyjason 妳的問題跟我的起碼有50% 唔一樣.
問左我地家中是否只有一位小朋友, 平時邊個CHECK 家課, 點解要簡KTS.

咁妳覺得自己答成點呀??

These are not questions for the 2nd interview.   These are the topics that posted on the school website.

Our questions are similar to yours.  I think our performance is ok la.

果日我同我老公一齊去,都真係把口未停過,問題一個接一個,真係個腦轉慢d都口啞啞...
問題有:
1) 點解揀KTS?
2) 邊個睇小朋友功課?
3) 我地係私校嚟o架播,點解願意花錢讀私校呢?
4) 我地無中學backup,你覺得點?
5) 如何配合學校教導小朋友?
6) 如果小朋友係學校犯咗事,老師判咗小朋友唔啱,而小朋友唔認同,你地會點?
7) 你想學校係d 六年比到d mud嘢你小朋友?
8) lee 條問daddy:你幾點放工,放工會同小朋友做d mud?
可能仲有一兩條,不過真係唔記得咁多,我講嘢o既時候,個腦其實有陣陣空白時間,都唔知自己答咗d mud,真係無眼睇?
‹ 上一主題|下一主題