用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 4選1, 應該點揀? 可唔可以俾D意見?
go

4選1, 應該點揀? 可唔可以俾D意見? [複製鏈接]

以下4間, 應該點揀呢?
希望大家可以俾D意見我啦! Thanks!

1) 玫瑰崗 (PM offer)
2) 香港靈糧堂 (未知結果, 假設收AM)
3) 蘇浙 (未IN, 假設收AM)
4) 嘉諾撒聖心 (未IN, 假設收AM)
   0    0    0    0

妳是天主教徒?

我唔係教徒呀. 點解咁問嘅?

樓主你都幾有把握喎..... 不如等到真正有結果時先上黎問會唔會好D....

假設全部學校俾 offer 你,我的選擇如下:

4--〉3--〉2=1

多謝你的意見, 我自已都好鍾意嘉諾撒聖心, 不過因為係最遲IN, 最遲知結果嘅一間. 所以, 我想PLAN定, 以決定如果其他果D都收, 俾唔俾留位費好.

其實我囡囡已經IN咗6間, 有5間收, 1間未知(就係靈糧堂), 當中我已經有兩間俾咗留位費(但呢兩間都唔係我最心儀), 所以, 攪到我好煩惱!
希望問問意見!

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-29 17:36 發表
假設全部學校俾 offer 你,我的選擇如下:

4--〉3--〉2=1

Your girl is great! Got so many offers!

If I were you, I will rank it as

or 4231

sumyeema1, GAT, 點解你地覺得靈糧堂好過玫瑰崗呢?

剛剛聽另一位家長分享,玫瑰崗又真系幾好。 我都要了解多些玫瑰崗。

原帖由 Sumyeema1 於 10-11-30 10:06 發表
剛剛聽另一位家長分享,玫瑰崗又真系幾好。 我都要了解多些玫瑰崗。

我個慕道老師話佢教過中學,幾年前好差,d學生好粗口 (我只係聽佢講,我唔知真定假,不喜勿插)
但佢話幼稚園係好好

回覆 10# Snoopywy 的文章

我 e+ 幫阿仔留意 KG, 住系港島,男仔比較少選擇。

回覆 11# cindy1529 的文章

兒女是自己的,為人父母應該知點做,難道你願意將兒女的未來交予一個陌生人?況且,我惡意的,一定叫你梗一間我心目中差的,免得有人與我兒女爭,是嗎?

首先, 唔好理am 定 pm, 好學校就pm都一樣好.
~easybring~

完全同意!

我又分享吓.. 比較長

我小朋友 (女孩子) 上年讀玫瑰崗 PN (AM)
今年讀聖心 K1 (PM)
有同齡小朋友朋友仔讀另外果两間

玫瑰崗幼稚園硬件好: 地方大, 空氣好
課程好: 2 days 普通話, 2 days english, 1 day montessori
老師姐姐都好 nice. 校風比較 relaxed.
差唔多可以直上小學, 不過中學唔多好

蘇浙同玫瑰崗差唔多, 不過校舍舊d, 同一班好多人. 所以冇報.

靈糧堂冇小學直上, 所以我地都冇報. (我地 target 有小學中學 back up 既學校)
朋友囝囝讀呢間, 見佢好 confident, 教 language 亦唔錯.

聖心有好既小學中學 back up
language 唔係好 strong, 地方唔大
有好多樓梯 - 有人覺得唔好, but 我見亞囡腳仔有力左, 行樓梯好左.
校風好好 - 睇住亞囡乖左 :)

所以要睇番家長要 d 乜.
如果好似我地咁, 係囡, 要有好既中小學 back up, 咁我會排
1) 聖心
2) 玫瑰崗 or 蘇浙
3) 香港靈糧堂

如果係囝, 要出去考小學, 咁我可能會排靈糧堂高 d

原帖由 easybring 於 10-11-30 12:59 發表
首先, 唔好理am 定 pm, 好學校就pm都一樣好.

多謝你嘅分享呀.
我嘅諗法同你好相似呀.
我就係鍾意玫瑰崗嘅課程同環境. 不過聽講佢有好多親子活動同額外開支. 請問知唔知係唔係呢?
至於嘉諾撒聖心, 可能我自已小學同中學都係屬會嘅學校讀, 所以有D偏好. 而事實上佢嘅comment都幾好. 希望我囡囡interview時有好表現啦.
原帖由 MoJoJoJo 於 10-11-30 16:24 發表
完全同意!

我又分享吓.. 比較長

我小朋友 (女孩子) 上年讀玫瑰崗 PN (AM)
今年讀聖心 K1 (PM)
有同齡小朋友朋友仔讀另外果两間

玫瑰崗幼稚園硬件好: 地方大, 空氣好
課程好: 2 days 普通話, 2 days english, 1 da ...

> 不過聽講佢有好多親子活動同額外開支. 請問知唔知係唔係呢
都係架. 因為多呢 D 活動, 收費自然多左.
不過我地係第一個小朋友, 所以好 ENJOY 呢 D 架.  :D

聖心 FRIDAY 開始收表, GOOD LUCK!
‹ 上一主題|下一主題