用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Ching_Mammy
go

HKUGA [複製鏈接]

yeah, 一齊做同學仔, hahaha~
原帖由 momohh 於 10-12-2 10:35 發表
iwff,
我都有一間TKO學校的offer, 不過,現在我好肯定會放棄這校, 而讀港同喇 !

jdepp,
我老公只係支持我選港同咋, 其他3間佢唔支持架, 所以我最初都好掙扎, 佢連簡介會都唔去呀! 我要不斷祈禱才作決定 !
不如我建議你地2011-2012的新家長, 去小學一覽港同開一個新TOPIC啦, 我都會入來傾下架, 雖然阿仔已小三。
iwff
原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:37 發表
iwff,
咁你幸福好多, 我由幾個月前, 就開始遊說我老公, 到佢最終肯一齊去簡介會, 成件事就好似我一個人決定咁, 好大壓力呀!!!

你講得岩, 人生有好多決定, 好多時都無話對與錯既~

jdepp
...

Glad to know so many HKUGA parents here.  

Sometimes, it is difficult to 'explain' to other people who don't understand our choice.  Whatever it is, it is the right choice.

momohh:
唔知你小朋友有tko邊間學校既offer而放棄唔去呢?唔方便公開講既話就pm我啦,我想參考下.
是你地令我咁遲未作最後決定,未放位唔關我事,搞到我個心依家十五十六.
ziyi:
我唔擔心我女返學響地鐵內冇位坐,因為就算有位我女都唔會坐,佢成日鍾意企響度抓住個扶手,有時仲會轉來轉去,真是失禮C人.
jdepp:
我女既性格同你女有d相似,都是鍾意同男仔玩多d.我女三歲既時候我問佢讀女校定男女校,我女答我佢要讀男校,叫我同佢報男校.

原帖由 momohh 於 10-12-2 10:35 發表
iwff,
我都有一間TKO學校的offer, 不過,現在我好肯定會放棄這校, 而讀港同喇 !

原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:39 發表
yeah, 一齊做同學仔, hahaha~

ziyi 開左 topic 喇, 大家去返港同果邊傾啦~ hehe~

原帖由 iwff 於 10-12-2 10:49 發表
jdepp,
我老公只係支持我選港同咋, 其他3間佢唔支持架, 所以我最初都好掙扎, 佢連簡介會都唔去呀! 我要不斷祈禱才作決定 !
不如我建議你地2011-2012的新家長, 去小學一覽港同開一個新TOPIC啦, 我都會入來傾 ...

醒目開學勳章

我係港同那邊開左topic啦
ggoo:淨係係度看了一下,唔計你(因你都未決定 ),我知道的應該有4個準小一的家長是TKO的

原帖由 ggoo 於 10-12-2 10:58 發表
momohh:
唔知你小朋友有tko邊間學校既offer而放棄唔去呢?唔方便公開講既話就pm我啦,我想參考下.
是你地令我咁遲未作最後決定,未放位唔關我事,搞到我個心依家十五十六.
ziyi:
我唔擔心我女返學響地鐵 ...

ggoo,

我個囡都係有位唔坐,撓住支鐵喺度...轉轉轉, 幾鬼驚佢一甩手"fing"咗出去.
我一早巳有GT offer了, 所以都無大抽獎.

原帖由 ggoo 於 10-12-2 10:58 發表
momohh:
ziyi:
我唔擔心我女返學響地鐵 ...

momohh:
我地既女都有潛質做小太空人,唔怕暈,成日鍾意轉.(啱先響港同個邊見到篇新聞港同有小朋友做著小太空人)

原帖由 momohh 於 10-12-2 11:13 發表
ggoo,

我個囡都係有位唔坐,撓住支鐵喺度...轉轉轉, 幾鬼驚佢一甩手"fing"咗出去.
我一早巳有GT offer了, 所以都無大抽獎.

其實綜合各位準港同家長眼中既小朋友都合乎HKUGA既收生條件,真係幾活潑吓WOO.我呀仔都係傾向呢類型多.

ziyi,
咁就要大家夾下時間喇 ! 我去邊度都可以 !

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:38 發表
什麼時間適合呢
有沒有意見

小太空人係咪真係要"上天"架 ?
原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:22 發表
momohh:
我地既女都有潛質做小太空人,唔怕暈,成日鍾意轉.(啱先響港同個邊見到篇新聞港同有小朋友做著小太空人)

其實點解住TKO要返港島讀書? 小朋友會唔會好早返學呀? 因為我以前都係住坑口的, 而家為左個校網搬返過港島東! 我見有d住港島返九龍讀! 我同c6都主張半個鐘要返到學校! 所以都只係報左港同一間直資! 小囡都係waiting list, 都是等等等.........希望正取生父母有其他心儀學校就早d放返個位出0黎啦!

醒目開學勳章

我個馬騮囡一樣的,只不過我對佢說,坐下來才可以玩我部iphone的飛行棋,她才肯坐下來
好彩有野引到佢jar

原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:22 發表
momohh:

evaken,
好多TKO學生都讀區外學校的, 7:00前上校車係好普遍的了。我當然都想阿仔近返學啦, 但又唔會搬去港島區住, 不過返了3年港同, 發覺坐校車或MTR返學都好方便, 方便過返西九龍的學校好多, 所以問題不大。
祝早日收到港同的通知。
iwff

原帖由 evaken 於 10-12-2 12:02 發表
其實點解住TKO要返港島讀書? 小朋友會唔會好早返學呀? 因為我以前都係住坑口的, 而家為左個校網搬返過港島東! 我見有d住港島返九龍讀! 我同c6都主張半個鐘要返到學校! 所以都只係報左港同一間直資! 小囡都係waiting  ...

醒目開學勳章 王國長老

tko中學競爭大, 未微調之前只有一間英中, 所以好多家長都會揀誇區返學, 早日"book"定心水學校個位
至於搬.....我又聽過人話, 2百零萬樓(想當年)又新又大又有clubhouse, 都叫市區, 邊度搵! (咁又係, 港島區d樓, 想又新又大又有clubhouse....天價lor)
個個父母都希望俾最好既小朋友, 大家都努力啦, 祝你早日有好消息, 我地約埋一齊玩丫
原帖由 evaken 於 10-12-2 12:02 PM 發表
其實點解住TKO要返港島讀書? 小朋友會唔會好早返學呀? 因為我以前都係住坑口的, 而家為左個校網搬返過港島東! 我見有d住港島返九龍讀! 我同c6都主張半個鐘要返到學校! 所以都只係報左港同一間直資! 小囡都係waiting  ...

好高興呢度有咁多港同嘅家長&好似我呢D準家長喺度SHARE大家對學校嘅睇法,我都係喺2間OFFER中心大心細,過程中亦有好多掙扎。

但喺呢度搵到咁多同道中人,我個心定咗好多LA!

我都係住TKO, 如果有GATHERING可以參加嗎?

醒目開學勳章 王國長老

嘩, ZIYI你真勁, 多得你O係度, 今年號召左幾多家長入黎
我已經要求版主將呢版搬去港同版面喇, 可以繼續傾了 (我都唸緊, 咁吹水法, 遲早俾人踢走 )

唔該晒 ~~~ 全部都返晒黎勒 ~~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:49 發表
嘩, ZIYI你真勁, 多得你O係度, 今年號召左幾多家長入黎
我已經要求版主將呢版搬去港同版面喇, 可以繼續傾了 (我都唸緊, 咁吹水法, 遲早俾人踢走 ) ...

醒目開學勳章

Charlotte Mom,關我什麼事
我相信是因為所有家長都緊張小朋友的關係
開始不再以名牌,而是真心希望找適合小朋友的學校
所以大家才會聚埋一起

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:49 發表
我已經要求版主將呢版搬去港同版面喇, 可以繼續傾了 (我都唸緊, 咁吹水法, 遲早俾人踢走 ) ...
‹ 上一主題|下一主題