用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧
go

明慧 [複製鏈接]

明慧今年年底在太子開了分校, 因為BB出年一月才足兩歲,他收了我的BB出年一月PN下午校的插班,你們覺得這間學校怎樣?在北角的又怎樣?

其實,BB出年九月已經有又一村學校和約克收了讀K1上午班,如果明慧比這兩間學校都好,我才打算給BB讀明慧, 因為可以一直讀上去.

我剛剛在網上看到很多人說明慧是很commercial的, 老師又好像沒有愛心, 下學期的書部費已經1880! 因為下學期在3月份開始, 所以還可能需要買上學期的書!!一套校服和運動服已經一千多元!

請各位給我一點意見.非常感謝.
   0    0    0    0

Hi LCM-LCM,

You BB is 0901 BB can go K1 next Sep?

My BB is 0901 BB and going to Nursery next Sep.

I also has Ming Wai PN下午校插班 offer. I asked if BB joins in Jan 2011, they said no need to buy 上學期的書. Also, they said need to repeat nursery next Sep not go to K1.

I am still thinking as I would prefer AM class.  

When is your deadline for paying deposit?

原帖由 LCM-LCM 於 10-11-29 10:20 發表
明慧今年年底在太子開了分校, 因為BB出年一月才足兩歲,他收了我的BB出年一月PN下午校的插班,你們覺得這間學校怎樣?在北角的又怎樣?

其實,BB出年九月已經有又一村學校和約克收了讀K1上午班,如果明慧比這兩間學校都好 ...

哇 甘好既,有學校收你個BB讀K1 啊出年!你個仔一定好醒,又好彩,可以做超細B!我知道好多都講明系零八年出世先可以報名嫁,有D仲要9月前出生。。。

我個仔星期三開始翻學啦,系啊,d 校服好x貴囖,仲未計夏天要買多set,距連襪都印學校logo 我覺得有d 屈機 (得罪曬,可能其他學校都系甘我5知,如果系,sorry sorry) 我沒買啊,連校摟,冷衫都沒買,都成千蚊。。。

我靜系去過兩日親子班,d老師感覺都ok 啦,沒話特別impress 我又沒話特別差甘羅so far 個感覺。

不過d玩具好新好ling 大部分都系from elc! 系香港elc 的玩具好貴啊 (雖然英國就幾平,e排頻頻大減價)不過如果系香港買 我捻距都放左好多$$$$$$$$
環境 (除左系D旅遊巴翻大陸 + 過馬路 好驚) 校內環境都 ok gei

系有D貪錢feel,不過而加有邊間學校5想賺錢丫

你住HK or Kowloon 嫁, 如果HK嘅話, 以我所知都有學校依家可以插班, 我個女依家22個月都已經插班返緊nursary啦....
其實點解0901B出年可以讀K1, 我問過好多間佢地都話教育署規定要夠2Y8M先可以讀K1, 因為唔夠5Y8M唔可以讀P1......我建議你問清楚你BB出年讀K1 or N1....

回覆 1# LCM-LCM 的文章

Mingwei accepted my son for international section full day. They told I can change to PM. My first choice is AM. If I go to register, do you think they can still change me to AM class?

i also paid the registration fee for international PM class and waiting for AM class.  I believe some kids may give up their AM seat finally as more interviews are coming next year e.g. NPMC and Victoria ....

回覆 6# gwlam 的文章

Yes, agree.

既然太子係新校, 想必全力以赴省招牌吧? 有無朋友知道太子mw 的老師是新請還是從北角調過去的呢?

My BB also got an offer for international class.

I am still thinking, as she also gets offer from Telford (International), Funful (Local stream), Zenith (International)

If you were me, which one would u choose?

原帖由 3pigmama 於 10-11-29 20:30 發表
My BB also got an offer for international class.

I am still thinking, as she also gets offer from Telford (International), Funful (Local stream), Zenith (International)

If you were me, which one wou ...

I had forgone funful (local stream am class) but keep Think (pm class) and Cannan (pm class) really not easy to make the decision.

嘩! 書簿費要咁貴! 同學之園差唔多喎!
冬天校服都話正常會貴D呀!
原帖由 LCM-LCM 於 10-11-29 10:20 發表

其實,BB出年九月已經有又一村學校和約克收了讀K1上午班,如果明慧比這兩間學校都好 ...

其實,我個女是08年12月底出世,所以出年1月插班,9月可以升讀K1。

我聽朋友的兒子在北角讀才知道這個學校,但很多人又說commercial,收很多錢(我也有同感 – 幾乎2千元一個學期的書部費)。你們覺得明慧好不好?如果和約克和又一村學校比較又怎樣?可以幫忙選擇嗎?

有沒有一些已經上課的家長可以給意見?說說這個分校怎樣?

我岩岩去左太子明慧交留位費了. 其實, 阿女考左幾間nursery schools, so far 有幾個offers

Think (Kln Tong)  pm
Cannan (Cumberland Road) pm
Funful (Durham Road) am
Ming Wai (Price Edward) am

Funful 我已經放棄左了, 我覺得地點太唔方便,如果唔搭校車就只有taxi, 我知好多人放棄既理由係佢地校舍舊, 不過我上次去interview行左間學校一次, 我又覺得接受到.

Think 我地只係派到pm class, 如果真係轉唔到am class, 我唔會去讀了, 因為出年8月我個女先2歲半, 一定要訓下午覺, 我唔想因為要返學而夾硬改變佢既作息時間

明慧是否commercial? 其實10間私立幼稚園10間都係同你講錢架啦, 當然有d 係幾過份的, 人地都係一盤生意黎, 金錢一定係營運成間學校既主要部份之一

對於呢間學校, 地點好方便我, 因為mtr 只係離我家幾個站,如果搭的士都係 $30左右. 不過, 佢冇outdoor area 俾小朋友活動就真係佢地既不足, 然而,我既最大疑問係,九龍區既小學,佢地對呢間o係港島區開左over 40年既幼稚園有冇認識呢?佢地是否願意接納呢間九龍區新設立既幼稚園畢業既學生?

阿女黎緊仲有幾間要interview, 希望出年3-4月時有所定案吧! 

原帖由 LCM-LCM 於 10-11-30 12:09 發表
其實,我個女是08年12月底出世,所以出年1月插班,9月可以升讀K1。

我聽朋友的兒子在北角讀才知道這個學校,但很多人又說commercial,收很多錢(我也有同感 – 幾乎2千元一個學期的書部費)。你們覺得明慧好不好?如果和約克和又一 ...

我個b都系又一村收左同埋地利亞,不過我報出邊d 幼稚園系因為學費平d,bb 系明慧讀完兩歲班就去第二間.本來我知道有其他幼稚園收左bb 我都捻住連明慧兩歲班都5讀,可以harn 翻!不過爹地話都系讀,覺得playgroup都系甘貴同埋讀左書系學多d 野,又同好多其他小朋友一起學習,所有野開始有個規律。

有錢的話我可能都會比bb直升,5洗我之前sai晒d時間信封心機去搵其他幼稚園又要後悔自己沒報邊間邊間勁野甘。。。間學校我覺得ok 啦老實講,普普通通,d 野新靜 ling ling, d 老師 ok, 系我感覺咯。 今日副校長拖住我手仔 我害羞 哈哈。 個副校長都好親民!校長就好似。。。5知,覺得距沒mud 興趣同我+我個b 傾計 可能我似單親媽咪 哈哈。不過距應該都好人既

你BB插班,  家長可以唔可以陪?

原帖由 tse_b 於 10-12-1 15:41 發表
你BB插班,  家長可以唔可以陪?

沒嫁,距系十一月三,四號有兩日 每天一小時既親子playgroup or 堂 甘,之後今日一開始就自己。不過5系一番就翻足3個鐘,第一個禮拜1個鐘,第二個禮拜2, 第三個先翻足

你地除左明慧仲有冇其他offer? 我有問過有d教書朋友, 佢地話明慧響北角係做得幾好架, 不過我記得幾個星期前我上佢地個web睇嘅學費同家下上去睇嘅學費已經唔同左, 加左價lor....r晒頭...
n班佢地am同pm各收120人, 每班都有成廿幾人架....唔知有冇足夠姐姐每朝去幫120人換vv同pupu嘅片呢?

Hi my son just started his PN in Ming Wai Prince Edward PM class. The teachers are not bad, just they would not initiate to talk to you unless you talk to them.
I guess it is a typical local private kindergarten.
They seem don't remember my son's name, so I would not have hope for them.
Just want a place for my son to stay in the afternoon so that the maid can do some housework.

有無deadline? 我B Dec09, 仲有無機會呢?

i think your chance is slim. my girl is 0910 bb and her performance in the interview is excellent (I think ... haha). but she's still on waiting list only.
‹ 上一主題|下一主題