用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴一問.唔該!
go

買鋼琴一問.唔該! [複製鏈接]

想趁聖誕節換部新琴(心中新琴就U3二手就U5),請教大家以下問題:

有無人係東橋買過鋼琴,如果買U5二手琴要注意乜嘢?

有無人知U5所有出產年份,去買要注意D乜嘢啊(至緊要點分辯唔係假同翻新的)?

買一手U1U3好定二手U5(5-10年琴)?請大家俾D意見唔該晒大家!點解網上有D人話U1唔好?

通利D職員話U5停產,有無人知是否真架?我唔明如果U5好點解會停產?

買二手4-5年琴仲有乜嘢地方信譽比較好架?

網上有資料:標準有110型、113型、115型、116型、118型、120型、122型、126,130型---其實普遍認為越高越好,但點解又有人話唔一定?

選琴時最好選音量大一些的,因為聲音越大說明音板的振動性能越好,選材用料也比較優良。----去試琴同落訂後選琴都唔係同一部,到時只得一兩部選,咁埋等於無得選?

另外對於外行人我來講只識講U1,U5,到底U5係里又有分?因為上網搵到呢D資料搞到我好亂:

日本原裝YAMAHA KAWAI鋼琴發行年份、製造編號、主要型號一覽

YAMAHA發行年 製造編號 主要系列型號1946~ 40000 100 200、3001954~ 50000 U1a U1b U1c U3a

1959~ 90000 100D u2a ucb u3b u3c u3D

1965~ 300000 U1E U2C U3E

1970~ 820000 U1F U2F U3F U5C U7B1971~ 980000 U1G U2G U3G

1972~ 1150000 U1H U2H U3H U5H U7H UX1980~ 2800000 U1M U2M U3M YUS YUA YUX

1983~ 3480000 MC101 MC201 U1A U2A U3A UX1 UX2 UX3 UX5

1987~ 4210000 MC10bl U10bl U30bl UX10bl UX30bl UX50bl 1990~ 4680000 MC10A U10A U30A UX10A UX30A UX50A

1994~ 5190000 MC90 U100 U300 UX100 UX300 UX5001997~ 5460000 YM1 YU1 YU3 YU5 2000~ 5810000 YM10 YM11 YU10 YU30 YU50

KAWAI 發行年 製造編號 主要系列型號

1949~ 150 180 200 3501953~ 20000 301 308 380 280 480 1958~ 31000 K-8 K-20 K-35 K50 K48 1966~ 160000 KS1 KS2 KSC 1970~ 360000 KU-1\1D \1B KU-2\2D\2B KU-3\3D\3B KU-5\5D\5B

1973~ 545000 BL-11\12\31\51\61 BL-71\82

1980~ 1130000 KS-1F\1A KS-2F\2A KS-3F\5F US-50\60

1984~ 1480000 NS-10\15\25\35 US-55\65 CL-2\3 KDX-200\600

1987~ 1700000 BS-10\20\30\401990~ 1920000 BS-1A \2A\3A US-5X\6X

1993~ 2100000 BS-1N\1C\2N\2C\25\3N\3C US-5C\8C HA-20\30 XO-1\2\8

1996~ 2240000 KU-10\20\30\50 KU-801998~ 2320000 K-25\30\50\60 K-70\80

另有人話靜音鋼琴係呢幾年先有,咁買二手靜音鋼琴係埋可以理解較唔怕買到更改年份的琴?

唔好意思,我都係一路睇琴一路學緊嘢,希望大家莫見怪我的問題咁"白痴"!唔該晒大家!

0    0    0    0

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

hi ming2
八卦一問, 請問咩叫"米字背"? u3有無分? 點睇架? thanks
原帖由 ming2 於 10-11-28 09:50 PM 發表
如果自己咩都唔識,又冇可靠0既在行人事幫到你...咁最"安全"就當然係買新琴啦....

如果係買二手琴,最好就當然係向一手用家直接買,係琴行/琴倉買琴都會有一定0既風險(有機會係翻新琴)...

yamaha serial no.可以係下 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

ICIC 多謝指教
原帖由 ming2 於 10-11-29 09:26 AM 發表

以我所知,U3好似係冇分架...所謂"米"字背,即係琴背後面個幾條柱位係成"米"字型,而唔係就咁普通打直0既三條柱...所以成隻琴都重好多,同埋d音色都靚D架.. ...
‹ 上一主題|下一主題