用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正係有錢人學校????
go

培正係有錢人學校????

有人同我講無錢唔好讀~~~

WHY???WHY???

一定唔係!

回覆 1# mattmak 的文章

真係?我都覺得唔係架,今日去in好多人呀.....間學校好就個個都知,不過今日d老師黑口黑面,同我去創價比真係好唔同law,

醒目開學勳章

Never heard Pui Ching is 有錢人學校.

Well, I guess may be that's not what they meant.  What those people wanna say may just to remind you as majority of PC kinder students will go to PC primary (which is private school), so you need to PAY tuition fees for 6 years.

Just to add, a kind reminder to all parents.  Education is NOT a service industry.  Please don't set expectation that they treat the parents like a customer and must have friendly smile on their face all the time lar!  Many many teachers are not trained to have so much facial expressions.

Just for the record, I am not a PC parent.

傳統學校係cool d,無其他,放心.我係前學生家長,希望明年再可以做學生家長:loveliness:

My colleague's boy is studying at PC kindergarten. She told me that the primary school fee is comparatively lower than most private primary school wor!

培正既家長真係好平民, 培正一般既收費都好合理
書包$2x 校服$4x /套. 上次叫c6去買校服叫佢買2套運動2套校服我問佢幾錢.佢話$17x 我以為佢話每套$17x 點知佢係話total...
不過傳統學校就有佢既一套行政手法.唔同大家係九龍塘一般幼稚園所見到既學校服務態度. 如果你想要賓至如歸既service, sorry 係無囉. 佢地係辨教育.教小朋友係佢地既主力. 招呼家長從來唔係佢地既重點.
不過有事要搵老師.老師都一定會第一時間回覆
最近學校訂外套. 本來係家長自己填要咩size. 不過老師見我地填既可能太細都會打電話同我地傾下. 再借左2件唔同size比我仔仔試. 試好先幫我訂. 我覺得呢d係細心既表現,唔係按本旨辦事既態度.我已經好開心.

我都覺D老師唔係個個都咁好"相語"

我見到有個YOUNG 的老師, 同個家長傾左幾句, 似係識既, 個家長話怕個女喊, 個YOUNG 老師說 "唔會, 如果喊就已經比人 "DEAD" 返出來" 我聽到個 "DEAD"字就反感囉. 小朋友O黎姐, 洗唔洗用到呢個字, 好似物件OR 動物咁形容.

但係, 我估都係個別老師. 樹大有枯枝.

PS: 我唔覺讀培正要係有錢人, 如果講有錢先好讀, 咁仲有大把響佢前面.

但係, 我反而聽過培正鍾意收公務員.

原帖由 拾仔 於 28-11-2010 12:44 AM 發表
真係?我都覺得唔係架,今日去in好多人呀.....間學校好就個個都知,不過今日d老師黑口黑面,同我去創價比真係好唔同law,

其實咩叫有錢,咩叫無錢呢? 培小現家一個月3千幾蚊學費,再加校車, 飯錢,課外活動,一個月我估無5﹣6千都唔得。 你可以話貴又得,平又得,因人而異。

至於老師好唔好,培幼的老師大至上我覺得都係好的,咁佢有成24個老師+助教,好難個個都一個模吸出嚟,一定係咩性格的都會有,INTERVIEW呢兩日,佢地每組要見差唔多一千個學生,我想問下, 如果比你,你地仲笑唔笑得出?  體諒下啦。 平時D老師算係好歡容架啦。

至於話有位“YOUNG”老師,我都好想知係邊位,但我估,連INTERVIEW都無份做的老師, 一係助教, 一係代課,因為全職有經驗的老師,通常都係入左課室負責INTERVIEW。 呢排仲有最少兩位全職老師放緊產假。

有錢人的學校, 肯定唔係囉, 至少我唔係! 我個仔讀緊K3喇, 遇到的老師大部份都係好好的, 雖然d老師的年齡好多都比較大, 但係我鍾意佢地嚴謹得來我個仔又勁鍾意佢地!

阿女前日都有去interview, 咁岩初初等的課室就係阿仔的課室, 仲見到我們做的親子勞作, 而咁岩in佢的就係哥哥的K1班主任, 佢嗰組無人喊喎, 個個都好開心攞住貼紙出來!

好多謝咁多位媽咪得意見........因為我上星期六去IN本黎好想個女讀...因為排緊隊個陣有人裝修嚇到有D小朋友CRY,叫老師同工人講佢地好串話得啦跟住無理.......C6問亞姐課室起邊個亞姐好串.......入到去等IN個老師都係黑口黑面......學校環境好舊令到我感覺好差,,好似唔驚無人讀咁,不過聽完你地講原來D老師真係唔係咁???因為我去九龍塘個D真係唔係咁......收公務員真架?點解民生有聽過,培小會唔會要小朋友一定要學D咩?

當日好塞車, 差D遲到, 啱啱到龍尾上樓梯, 真係好好彩, 第一批 (頭6個小朋友)入課室interview, 唔洗10分鐘就出嚟, 唔知咁快係好定唔好, 問阿女老師問乜, 阿女話玩玩具 砌砌砌, 不過好似今年真係好多人, 又係隨緣吧! 真係好相知當日阿女做得好唔好, 不過出嚟好開心都已經過咗頭關!都有見到有D小朋友喊得好妻涼, 有家長仲落井下石咁話"喊一定衰", 真係唔係幾好, 仲灑鹽! 我聽到都好唔舒服...:(

甚麼叫有錢呢?我女讀培正,我相信我不是有錢人囉!有無錢的人也有公平學習的權利。只要是兒女能學得其所,開心上學便行呢!我女讀得好開心,好鍾意上學。

回覆 1# BBG1 的文章

Agree with BBG1, 我個仔都讀緊PC, 我同C6最多都算係中下階層喳 !我以我好感激阿仔考到PC呢間又平又好O既學校.....

true, everyone knows this for sure.  

原帖由 小克 於 10-11-29 11:01 發表
"喊一定衰", but so pity it is a fact!

回覆 3# BBG1 的文章

咁又係其實只要讀得開心就得.......