用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? ...
go

今天收到IgG Report……真的中晒GFCF,係咪咁巧合? [複製鏈接]

今天收到Report了,囝囝果真中晒Casein同Gluten,係咪咁喬架?

報告寫兒子對casein、gluten、egg、dairy product ……(還有其他,不能盡錄) 都係"very high" to "extremely high"敏感。令我感到好奇的是,是否所有Autistic小朋友都必然對Casein同gluten敏感?定係其實正常人都普遍有呢個敏感,只係大家不發現? 縱然我心裡已接受GFCG diet,但心中仍有一大個疑團。

另外,報告寫兒子對豬、牛、羊都"moderate" to "high"敏感,反而鴨同鵝都OK,我一時之間接受不到棄"豬"用"鴨同鵝"做主量﹗但我國醫學話"鵝"好毒架嘛,我好confused~

再者,報名寫兒子對Yeast同soy完全ok,我又估不到喎﹗

可有媽媽分享心得?
   1    0    0    0

Where are you go to test?

原帖由 eerr 於 10-11-28 02:13 發表
哪裏驗?做之前有無同佢地講小朋友A?
我有,所以有些疑慮個報告係咪咁準.而且好難戒清,都係盡量少食乍.尤其早餐,都唔知可以食咩,佢已經好揀食.

我都想知在何處驗及是準
因我都準備去驗
但他們要小兒不要戒口二星期
其實可以再做一些skill test 去比較
小兒做了七種skill test 都okay
但gfcf 不但用skill test

回覆 4# charisma07 的文章

想八卦問下, 你做幾多錢,測幾多種食物?

醒目開學勳章

我囝囝戒左雞蛋同牛奶,奶製品,個面仔同身上既皮膚即時滑滑.
以前未知果時,已經日日搽野,但係都會好"鞋".
唔可以戒得好清,但係就盡量囉.

咁你平時有冇比開鴨同鵝你囝食?
我都預備帶個囝去驗, 佢地話半年內有食過既食物都驗得出會否過敏, 建議我在list上有既食物都比個囝食少少先去驗喎.

原帖由 charisma07 於 10-11-27 23:56 發表
今天收到Report了,囝囝果真中晒Casein同Gluten,係咪咁喬架?

報告寫兒子對casein、gluten、egg、dairy product ……(還有其他,不能盡錄) 都係"very high" to "extremely high"敏感。令我感到好奇的是,是否所有Autistic小 ...

我仔又係鼻敏感, 可以介口改善的, 因除了空氣就係食物敏感, 我自問屋及企附近空氣好好, 亞仔學校都係, 但依然鼻涕長流又有黑眼圈

原帖由 eerr 於 10-11-29 02:36 發表
鼻敏感,唔知幫唔幫到改善?

Skill test 是驗IgE (通常 IgE 抗體會IgE 抗體會在你對某些事物有即時和極度過敏的情況下產生)

驗血可驗 IgG (是一種延遲性的反應, 通常會在接觸過敏原數小時後才出現, 而且徵狀不一定是發腫, 發紅和痕癢。 IgG 能引發一些炎症, 繼而產生多種的過敏徵狀。)

http://www.hkbiotek.com/chi_t/C_AFC_ELISA.html
原帖由 besmart 於 10-11-28 10:56 發表

我都想知在何處驗及是準
因我都準備去驗
但他們要小兒不要戒口二星期
其實可以再做一些skill test 去比較
小兒做了七種skill test 都okay
但gfcf 不但用skill test ...

我個仔都係有鼻敏感、濕疹、黑眼圈喎,最近驗左IgG4後,除左GFCF外,要介雞蛋、花生、...,介清左後,濕疹、黑眼圈真係無左,個面仔肥左,鼻敏感就要再觀察下。

我都睇過一本台灣醫生寫的書,講食物過敏是好常見的問題,可能每個人都會對某些食物有過敏,影響也因人而異,常見是黑眼圈,也很難察覺得到(反應是延遲性)。

原帖由 owl_2046 於 10-11-29 10:22 發表
我仔又係鼻敏感, 可以介口改善的, 因除了空氣就係食物敏感, 我自問屋及企附近空氣好好, 亞仔學校都係, 但依然鼻涕長流又有黑眼圈

各位媽咪:

我跟大家一樣,都係去Biotek驗,$2300(另加9折),測96種食物。驗之前我無同佢地講小朋友係A,我心中最大的疑問係:我囝囝一向食得走得,仲比同齡高大(但我同外子不是很高的人),所以唔覺佢有咩敏感。不過,跟大家一樣,我囝囝有鼻敏感、濕疹、黑眼圈。看上去面色不錯,但永遠掛住一對黑眼圈。

反而我而家有忽發奇想,就係我都想跟阿仔一齊介口,睇下可否消滅埋我d濕疹同黑眼圈。

另外,我想問下test過的媽咪,報告有無話連豬肉、牛肉、羊肉、雞肉都敏感?有的話你們怎吃?

各位媽咪

請問如何有九折?

我打了電話去問
他們說要有推薦人的名或電話
我想和囝囝一齊驗 可以比較吓
要$7000
多謝幫忙

各位媽咪:

我跟大家一樣,都係去Biotek驗,$2300(另加9折),測96種食物。驗之前我無同佢地講小朋友係A,我心中最大的疑問係:我囝囝一向食得走得,仲比同齡高大(但我同外子不是很高的人),所以唔覺佢有咩敏感。不過,跟大家一樣,我囝 ... [/quote]

HI ChairsMa
我都是想去BioTeck驗.
我小兒今年四歲,他自出生都有黑眼圈. 冇鼻敏感、濕疹問題
但他大便我覺得好有問題.一星期祇有一至二次
但他好食得.我幫他戒囗有一年.但現在返政府全日s位
好難做到.所以我想幫他check.有Report 比學校好d

但我自己發現去McDonald 食薯條就有問題

我想問BioTeck 會否有Follow up?

請問各位家長因為什麼原因去驗﹖

是因為小朋友是A仔﹖
還是求安心﹖

我的兒子一向都不飲牛奶,連雪糕都不喜歡吃;皮膚沒有問題,亦沒有鼻敏感,咁有沒有需要驗呢﹖

個報告似乎想你兒子多吃點素菜, 實行低炭生活.

以我所知,BioTek會提供營養師講解如何on diet。

你提了我,我講漏左,我兒子都有便秘問題,又係一星期二至三次,每次都有血。早在我驗igg 一個月前,其實我已開始同佢介牛奶,現在他的大便仍是一星期二至三次,但似乎沒有血。

原帖由 besmart 於 10-11-29 14:29 發表
各位媽咪:

我跟大家一樣,都係去Biotek驗,$2300(另加9折),測96種食物。驗之前我無同佢地講小朋友係A,我心中最大的疑問係:我囝囝一向食得走得,仲比同齡高大(但我同外子不是很高的人),所以唔覺佢有咩敏感。不過,跟大家一樣,我囝  ...

angel's mom,

相信各位媽咪拿小朋友去驗IgG,是基於Biomedical approach的其中一種方法,並非人做我做,但求心安。

根據biomedical treatment的原理,T.Buie在Harvard Medical School發現自閉小朋友與一般小朋友的分別,在於腸道內有不足的digestive enzymes,不能將食物破解,一些較大的蛋白質, e.g. gluten & casein就停留在血管內形成問題,導致自閉小朋友產生許多行為及專注力問題,若能解決gluten & casein問題,自閉小朋友會改善許多。詳情請看:http://www.littlegiant.com.hk/common/fz-zb-detail.html

不過,亦很實在地說,是否實施了GFCF diet,小朋友就會判若兩人,成個人都smart晒?我相信無幾多個好似"myson727"(<--抱歉借了你的名)咁成功。在我的角度,我一方面好想知小朋友能否靠GFCF diet改善自閉問題﹔另一方面,就是一般性的健康問題,例如顯疹、便秘,若能改善當然也極之歡迎。

我亦曾問過醫生:我個仔一向無肚瀉(只有便秘),自閉得黎都唔算嚴重,食得、訓得、又長肉,都會對gluten敏感?佢的答覆係:我睇過咁多個case,無一個係對casein和gluten唔敏感。

原帖由 angels'mom 於 10-11-29 15:34 發表
請問各位家長因為什麼原因去驗﹖

是因為小朋友是A仔﹖
還是求安心﹖

我的兒子一向都不飲牛奶,連雪糕都不喜歡吃;皮膚沒有問題,亦沒有鼻敏感,咁有沒有需要驗呢﹖ ...

低碳,但高消費高難度生活﹗=p

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-11-29 15:39 發表
個報告似乎想你兒子多吃點素菜, 實行低炭生活.

醒目開學勳章

我囝囝就係日日有得去,上次老公睇左明珠台講腸胃果個問題,話好多時呢類小朋友腸胃都係有d問題,所以引發左想去驗下.
‹ 上一主題|下一主題