用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望interview
樓主: yywing
go

德望interview [複製鏈接]

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 12:32 發表

我係用PN同K1 interview既經驗去估,我囡囡掛住玩冇引起到老師注意,眼尾都冇望一下,而家只盼望天父有好的安排啦

唔洗咁擔心喎, 你囡囡都考到pn先啦.
當真係1600 applicants, 收150人, 1/10其實唔太差. 而且好多收左都未必會讀, 實有人有更好既offer, 又實有人嫌呢嫌路, 而家無位, 到6月都一定有人放位, 好多人起其他學校交晒大訂, 就算有其他offer都唔會take.  touch wood唔收, 比多d"誠意", 再堅持到最後, 總有機會既.
我舊年都真係比左好多"誠意"架.

希望天父能安排天主教徒女兒讀倒一間天主教女校,感謝天主。
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 12:32 發表

我係用PN同K1 interview既經驗去估,我囡囡掛住玩冇引起到老師注意,眼尾都冇望一下,而家只盼望天父有好的安排啦

回覆 138# mimimomo6 的文章

我個女講野都好叻, 我覺得仲要睇小朋友鍾唔鍾意間學校環境!記得上年in KV, 佢一入到去就話唔鐘意呢度,結果唔出聲唔唱歌!去到培正,又話好多人唔鍾意wor!

但in GH同St Paul時,一入到去就知道佢鍾意個環境,好開心好肯講野!所以,好多野真係整定咁!

原帖由 elmolly 於 10-12-1 13:54 發表

我個女都係, 返pn返咁耐真係一日都無喊過, 淨係所有interview都唔睬人, 真係無晒符

我囡囡同你地一樣返pn都唔喊,佢重好鍾意細過佢既小朋友,周圍叫人dont cry,想翻起都好搞笑。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 Siupak222 於 10-12-1 14:01 發表
希望天父能安排天主教徒女兒讀倒一間天主教女校,感謝天主。

可能非天主教徒覺得唔公平,但我覺得我地真係需要學校協助培養女兒的信仰生活!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 elmolly 於 10-12-1 13:54 發表

我個女都係, 返pn返咁耐真係一日都無喊過, 淨係所有interview都唔睬人, 真係無晒符

除左培正冇得陪入去我唔知咩事, 我地 in 9 間, 佢間間都有問必答, 表現非常好, but 媽咪最心儀 o個間就喊兼唔肯開金口, 衰左喇

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-1 14:14 發表

我囡囡同你地一樣返pn都唔喊,佢重好鍾意細過佢既小朋友,周圍叫人dont cry,想翻起都好搞笑。

總之你記住要俾多 d "誠意" 啦
我舊年都係堅持俾左好多 "誠意"

借問聲,"誠意"係.....?

原帖由 elmolly 於 10-12-1 14:01 發表

當真係1600 applicants, 收150人, 1/10其實唔太差. 而且好多收左都未必會讀, 實有人有更好既offer, 又實有人嫌呢嫌路, 而家無位, 到6月都一定有人放位, 好多人起其他學校交晒大 ...

原帖由 mimimomo6 於 10-12-1 14:33 發表

除左培正冇得陪入去我唔知咩事, 我地 in 9 間, 佢間間都有問必答, 表現非常好, but 媽咪最心儀 o個間就喊兼唔肯開金口, 衰左喇

我同你最心儀果間應該係同一間, 果間我個女無喊, 不過應該一樣無反應, 好彩唔洗我入去

原帖由 elmolly 於 10-12-1 14:01 發表

當真係1600 applicants, 收150人, 1/10其實唔太差. 而且好多收左都未必會讀, 實有人有更好既offer, 又實有人嫌呢嫌路, 而家無位, 到6月都一定有人放位, 好多人起其他學校交晒大 ...

我想問你所講既「好多誠意」係包括什麼?如果係寫信,係唔係要成日寫?真係咁多野寫?懇求賜教。

When will the result be released?

我諗出咗waiting list之後 , 寫多幾封求位信應有幫助啩 ?

原帖由 joeyma 於 10-12-1 21:34 發表

我想問你所講既「好多誠意」係包括什麼?如果係寫信,係唔係要成日寫?真係咁多野寫?懇求賜教。

原帖由 joeyma 於 10-12-1 21:34 發表

係呀, 有心就總會搵到d野黎寫

請問你用中文定英文寫?

原帖由 elmolly 於 10-12-1 23:50 發表

係呀, 有心就總會搵到d野黎寫

寫中文得啦

有無人知道上年大概何時收到結果?
好想快啲知道!

我都好想快些收到結果 。 Good Hope 係我嘅超級心儀的學校 , 好想好想好想.....阿女入到啊 ! 我而家天天也唸經 , 求天父及聖母賜給一個美好、喜樂和關愛的學習環境給小女。自从面試那天 , 告訴阿女那是聖母像(Mary)之後 , 佢看見家中擺着的聖母像 , 也常常說"Mary...........Mary...."呀 , 佢應該好like德望學校....呵呵 !!! 希望快些有結果 , 等待的日子實在太無奈 、不安 、痛苦 :((((((
原帖由 kenfi 於 10-12-2 22:59 發表
好想快啲知道!

原帖由 kenfi 於 10-12-2 22:59 發表
好想快啲知道!

學校話12月下旬

原帖由 superbeagle 於 10-12-2 00:33 發表
請問你用中文定英文寫?

我用英文

原帖由 elmolly 於 10-12-3 00:46 發表

我用英文

或者咁講,中英文皆可。
最緊要係詞能達意,英文強就用英文,中文佳就用中文。
‹ 上一主題|下一主題