用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學音樂係咪要學兩樣先好
go

學音樂係咪要學兩樣先好 [複製鏈接]

上得黎多啲睇倒好多媽咪都俾小朋友學兩樣音樂,
我想知點解, 有什麼好處?
以及點樣選擇先啱?
我個囝就學咗兩年半琴,
而家係小一學生,
唔知各位媽咪有冇好提意同心得分享吓呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fa_fa 於 10-11-26 23:43 發表
上得黎多啲睇倒好多媽咪都俾小朋友學兩樣音樂,
我想知點解, 有什麼好處?
以及點樣選擇先啱?
我個囝就學咗兩年半琴,
而家係小一學生,
唔知各位媽咪有冇好提意同心得分享吓呢? ...

其實我又會覺得看看小朋友的興趣、還有時間分配,因為學樂器上課時間不長,但練習時間卻要足夠才可以有進步。
我覺得如果學一種學器,但很有心機地學和練習,比學兩種學器但又沒有時間練習還好,當然如果小朋友有興趣學兩種又練得到就更好啦!
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我覺得專心一樣較好, 易學難精,練習時間要需要很多的,初學可能每天30-60分鐘,但想彈得好學上去每天其實要2-3小時。如有時間, 不如俾仔女打下波,輕鬆下仲好,唔好谷得咁行。

很多小朋友學piano外,再學多一樣樂器,系因應學校的要求,目的是讓學校能組成樂團。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小伊 於 10-11-27 08:23 發表
很多小朋友學piano外,再學多一樣樂器,系因應學校的要求,目的是讓學校能組成樂團。

很多家長都覺得學鋼琴是 "指定動作",但因為一個樂團只得一個鋼琴位,所以家長都希望小朋友學一科管弦樂增加入團的機會呢 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章

阿仔學3樣樂器,全部都係佢自己要求學,除小提琴外,其餘兩樣進度都非常好!

家長為小朋友報課外活動時,有冇諗過小朋友嘅興趣係乜嘢?點解一定要學琴?小朋友嘅興趣係咪音樂?

原帖由 Smiile 於 10-11-27 09:59 發表

很多家長都覺得學鋼琴是 "指定動作",但因為一個樂團只得一個鋼琴位,所以家長都希望小朋友學一科管弦樂增加入團的機會呢 !

香港的小朋友功課測驗考試那麼多,竟然還能應付兩樣樂器!真的好叻!

學兩樣以上的小朋友, 點樣分配時間呀.

琴都可能未必日日有空彈, 又要熟睇曲譜.

仲有學校的東西, 學習.

醒目開學勳章

原帖由 LILY媽咪 於 10-11-27 12:23 發表
學兩樣以上的小朋友, 點樣分配時間呀.

琴都可能未必日日有空彈, 又要熟睇曲譜.

仲有學校的東西, 學習.

其實冇話點分配時間,佢有時間就會自己去彈琴!

原帖由 fcbttkw 於 10-11-27 13:52 發表

其實冇話點分配時間,佢有時間就會自己去彈琴!

咁你小朋友真的好鍾意彈琴喎.
我個仔把口就話鍾意, 但要叫先肯去練. 唔知係太難定係得把口話鍾意.

醒目開學勳章

原帖由 lillymarie 於 10-11-27 14:34 發表

咁你小朋友真的好鍾意彈琴喎.
我個仔把口就話鍾意, 但要叫先肯去練. 唔知係太難定係得把口話鍾意.

我仔好鍾意音樂,佢話冇音樂會死喎!

練琴係一種苦差,好孤獨架,只要你令佢喺練琴嘅時候得到樂趣,佢自然會自己去練!

二種樂器,慢慢自會有主次之分。
幫孩子養成每天練習的習慣,20分鐘也好!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

真的,一天不練琴已感到退步。

原帖由 fcbttkw 於 10-11-27 11:54 發表
阿仔學3樣樂器,全部都係佢自己要求學,除小提琴外,其餘兩樣進度都非常好!

家長為小朋友報課外活動時,有冇諗過小朋友嘅興趣係乜嘢?點解一定要學琴?小朋友嘅興趣係咪音樂? ...

想知道你個仔响邊到同點樣知道自己鍾意啲咩?
如果佢未試過都唔知自己係咪鍾意架,
而我選學琴先都係唸住係學器既基礎,
點知亞仔一學就鍾意.

原帖由 fcbttkw 於 10-11-27 14:47 發表

我仔好鍾意音樂,佢話冇音樂會死喎!

練琴係一種苦差,好孤獨架,只要你令佢喺練琴嘅時候得到樂趣,佢自然會自己去練!

請問有咩好方法呀?
‹ 上一主題|下一主題