用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人參加過面試班?
go

有無人參加過面試班? [複製鏈接]

想問有無人參加過面試班,對考幼稚園有無幫助呀? (我有嗰朋友問我意見,但我囡囡無參加過,唔知有無幫助)
   0    0    0    0

醒目開學勳章

多多少少都有,個人覺得,都好睇小朋友本身既性格,如果係平時就算見到陌生人都好多野講,有問有答既,可以唔報;如果係怕羞既,就玩下有幫助囉.
仲有一樣野,選擇幼稚園方面可以清晰一d,因為有導師講解唔同幼稚園既教學方法,對自己選校有幫助,唔使好似盲頭烏蠅咁亂,搞得自己好混亂.

我有參加過, 真係好D. 因之前我囡囡in N班時完全吾講嘢. 而家真係好D.都有D用的.

有用架, 我個女舊年in n1間間都唔收, 今年in插k2, in三間收左兩間, 如果個小朋友係怕羞的, 是一個好的trainning.

掉番轉, 舊年nursery只報左兩間, 表現好好, 一間即收, 一間waiting收不過已經無take

兩三個月前, 囡囡突然好似變左第二個人, 唔係點答人, in間間都唔肯講名講幾多歲, 今日o個兩間仲衰, 完全都唔答之餘, 第二間仲特登o係老師面前掟野然後笑 (老師唔o係度時又自己玩puzzle, 又自己除鞋着鞋)...係咪玩野呢?!  如果佢不嬲都係我都無唔開心, 但係佢好似突然唔同晒, 好擔心!

會吾會push得太多有反效果!?

我都擔心係, 但我地只係 in sc 前三日間吓佢叫咩名 (total不過3次), 由 in sc 佢唔答到而家都無再問過佢, 佢亦都一次都無答過老師, 我反而覺得佢係返左pn後成個人都變左, 以前playgroup好鍾意返學, 家姐有得番佢無佢會喊, 但而家係喊住開到口話"媽咪我唔想返學"! 真係唔知問題出係邊...!

I have attended and I think it really helps in knowing what will be the context of interview and questions to be asked to the kid and parents. You will also know more about the kid's strength and weaknesses when they are in a group atmosphere - which can be very different from the bahaviour and performance at home.

醒目開學勳章

原帖由 nataliepsc 於 2010-11-29 10:37 發表
我都擔心係, 但我地只係 in sc 前三日間吓佢叫咩名 (total不過3次), 由 in sc 佢唔答到而家都無再問過佢, 佢亦都一次都無答過老師, 我反而覺得佢係返左pn後成個人都變左, 以前playgroup好鍾意返學, 家姐有得番佢無佢 ...

咁你要同老師溝通下啦,睇下囡囡係學校既情況

都有嘗試了解, 但係老師就話佢無野...有都唔講啦!  其實佢d老師都幾好既, 但有一個新老師例外, 我親耳聽過佢笑一個細路女個髮型俾daddy cut到一忽忽, 佢笑住話, 咩你個頭得意既, 邊個幫你剪架, 細路話daddy, 佢竟然指住個細路同其他老師講, 你睇吓佢個頭, 佢daddy剪喎...我睜大眼簡直愕晒然! 其他老師都敢答口...
‹ 上一主題|下一主題