用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會小學 2011-2012年度入讀小一的小朋友
go

2011-2012年度入讀小一的小朋友 [複製鏈接]

我仔仔派了此校,想問有沒有
2011-2012年度入讀小一的小朋友
一齊傾下
   0    0    0    0

您好呀...請問您為何會選此校..有什麼吸引的地方?  與將循/宣基比較優勝在那裏?  現在煩惱於下輪大抽奬中...

原帖由 musicsheep 於 10-11-26 15:55 發表
一齊傾下
;-)

我去過此校參觀3次,第一次是自己同d師奶仔去,感覺學校的環保不錯,校長好有熱誠,教學的方法適合我的仔仔,就近我屋企...,第二次同老公一齊去,也覺得ok,觀課中文及英文,有點像宣基,四人一小組,會抽號數答問題,又會用d生動的方法教小朋友造句,第三次是帶小朋友去睇下,同一位老師傾左好耐,他們也好耐心的同家長分享教學...

整體感覺此校不錯,加上見他們的網頁,介紹學校支援學校方面也有不少的資料,所以首輪就選了此校

將循同宣基有也去睇過,將循感覺也是太新的學校,我不太想小朋友做白老鼠,宣基也好喜愛,不過20分也要抽籤,同埋有家長說他們好多資料也放於拔尖方面補底就比較小,我小朋友是細仔....同埋不太主動學習,怕追不上

希望幫到你....

原帖由 iris0703 於 26-11-2010 17:18 發表
您好呀...請問您為何會選此校..有什麼吸引的地方?  與將循/宣基比較優勝在那裏?  現在煩惱於下輪大抽奬中...

謝謝你回覆呀...唔知你記唔記得我..我細女係0803架
而家就係煩緊大女...我就係20分都抽唔到宣基個個 而家要好好部署1月大抽奬份表...你的資料好有用呀...因之前一心唸住宣基所以其他學校無咩研究過..你呢間都係我考慮之列呢...祝你仔仔有個愉快的小一生活呀

原帖由 musicsheep 於 10-11-26 21:44 發表
我去過此校參觀3次,第一次是自己同d師奶仔去,感覺學校的環保不錯,校長好有熱誠,教學的方法適合我的仔仔,就近我屋企...,第二次同老公一齊去,也覺得ok,觀課中文及英文,有點像宣基,四人一小組,會抽號數答問題,又會用d生動的方法教小 ...
;-)

原帖由 musicsheep 於 10-11-26 15:55 發表
一齊傾下

恭喜您係1st round 就入到.

我的細仔也是2011-2012的小一生。
大小BB的爸爸

回復 1# cat3bear 的帖子

cat3bear
出年我們有會做同學仔啦~~!!

Terry280905
thx!

醒目開學勳章

回覆 1# musicsheep 的文章

musicsheep,

想問你小朋友幾分入了這小學 ?

我的小朋友是20分入此校的

請問如果無20分入唔入到信義會小學??

回覆 1# nancyPoPo 的文章

nancyPoPo

今年聽校長於分享會中說,第一輪抽籤20分是全部收晒的,而15分的就2位收1位,即係1/2機會

請問有冇家長要二手女生校服呀!

有二手冬天校服.體育服.冷外套.校服..
可免費送出...請留pm

我個小朋友下年要報小一, 我想報信義會, 有冇媽咪可以借小一的舊書比我參考下.

20分1 st round收哂
‹ 上一主題|下一主題