用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys 簡介會: 大陸爸爸vs 香港爸爸
樓主: PoorParent
go

St Paul Boys 簡介會: 大陸爸爸vs 香港爸爸 [複製鏈接]

講得好!!!!
原帖由 diversity 於 10-11-27 23:51 發表
呢位白x眼人士, 請你首先攪清楚, SPC was established in 1850, which is the oldest secondary school to commence operation in HK. SPCC 今年是95 anniversary, 你怎可說SPC是掛著個名抽水, 抽迈個水?

你再以套 ...
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

回覆 1# diversity 的文章

Diversity,

You said exactly what I wanted to tell "lugano".  Your comment is 一針見血.

I totally disagree on lugano's comment, except that 但拜荒謬的香港津貼教育電腦抽獎制度所賜, 家長只能"公平投考" DSS !!

Finally, I believe SPCPS is a First Class Primary School.

Thanks Diversity.

原帖由 diversity 於 10-11-27 23:51 發表

呢位白x眼人士, 請你首先攪清楚, SPC was established in 1850, which is the oldest secondary school to commence operation in HK. SPCC 今年是95 anniversary, 你怎可說SPC是掛著個名抽水, 抽迈個水?

你再以套餐價錢去比擬教學質數, again, 以各下的邏輯, 收費越貴=教學質數越高, 咁你是與一般自由行消费者心態看教育, 越貴必是名牌, 請問你對ESF, 新加坡國際, 漢基, Victoria, ISF...... 的教育理念又有幾多了解? 乜佢地收費贵就因為多幾科language揀咩?
...

其實我文中所說的"那些家長", 就是指那兩位爸爸

呵呵....其實你上星期四有冇出席個簡介會? 你有冇親身聽過那兩位爸爸題問的惹火內容呢? 如沒有...我俾個 Recap 你....okay !

兩位爸爸大概就是在質問陳校長為何在某些科目以廣東話授課, 為何不全面用英文, 質問為何教數學不用英文

(1) 大陸爸爸說: 我在家中只以普通話和英語作交談, 怕兒子不適應

(2) 香港爸爸說: 我在家中只以英語作交談, 怕兒子不適應

我相信報讀得 St Paul's Boys 的家長都知道呢間是傳統學校, 並非國際學校, 坐在我附近的家長登時暗暗跟他的太太說, 他說"多餘, 你估呢間係 St Paul's Co-Ed 定國際學校, 要全英文, 唔好讀 Paul Boys 喇".  這講出我的心聲.....  未幾, 陳校長的回應更是一絕.....

咁你現在明白樓主開呢個 thread 未 ?

原帖由 lugano 於 10-11-28 01:38 發表

呵呵....其實你上星期四有冇出席個簡介會? 你有冇親身聽過那兩位爸爸題問的惹火內容呢? 如沒有...我俾個 Recap 你....okay !

兩位爸爸大概就是在質問陳校長為何在 ...

甚麼xxyyzz爸爸當然可以作自己的提問, 但很请楚在你的文章裡你是用第一身睇法, 特別是by comparing二間喇沙時的看法不可能是弟三者的'看法'. 樓主只是轉述他的所看, 但你就用你自己的一套價值觀去interpret這個现象, 現在又想將個波交番被樓主, 乜原來呢D係LS精神咩!?

原帖由 lugano 於 10-11-28 01:38 發表

兩位爸爸大概就是、在質問陳校長為何在 ...

啊, 差D漏了一点, for your information, spccps也是中文小學, 所以不要以它學費貴D, 以你的一套消費者理論, 它便一定是全英. 但mind you, spccsc & spcps兩間中文小學的英文程度一D都不比你所quote的VSA, ISF...弱架, 敢唔知你会否稍後又覺得自己執到'平'貨呢!?

醒目開學勳章

陳校長真係回得好好。

呢對夫婦同lugano所講,就顯出佢地無好好了解人地間學校(甚至自己揀咗嘅呢一間學校)點運作,就去comment。SPCC小學唔係國際學校,好似diversity話齋,同SPCPS一樣係英文水平高嘅中文小學。SPCPS亦未必係人地second choice,你只能話係自己second choice。我識唔少人最心儀係SPCPS。

我相信報讀得 St Paul's Boys 的家長都知道呢間是傳統學校, 並非國際學校, 坐在我附近的家長登時暗暗跟他的太太說, 他說"多餘, 你估呢間係 St Paul's Co-Ed 定國際學校, 要全英文, 唔好讀 Paul Boys 喇".  這講出我的心聲.....  未幾, 陳校長的回應更是一絕.....

lugano 所說的我不願置評, 但其所論應只為其個人意見, 和喇沙有何關係? (先別說他是否真的是 old boy) 我想閣下只因一個 self-claimed LS old boy 的一些不同意見就針對喇沙, 似乎並不比 lugano 強.

原帖由 diversity 於 10-11-28 09:43 發表

甚麼xxyyzz爸爸當然可以作自己的提問, 但很请楚在你的文章裡你是用第一身睇法, 特別是by comparing二間喇沙時的看法不可能是弟三者的'看法'. 樓主只是轉述他的所看, 但你就用你自己的一套價值觀去interpret這個现 ...

你再以套餐價錢去比擬教學質數, again, 以各下的邏輯, 收費越貴=教學質數越高, 咁你是與一般自由行消费者心態看教育, 越貴必是名牌, 請問你對ESF, 新加坡國際, 漢基, Victoria, ISF...... 的教育理念又有幾多了解? 乜佢地收費贵就因為多幾科language揀咩?

你說"每個人心裡都有自己的一把尺, 就如"喇沙""陳瑞祺喇沙"一樣 !! 不需多講, 你我亦明白兩間喇沙的分別", 事實2間喇沙都是band1小學, 從你的言語間流露的價值觀, 我覺得陳瑞祺喇沙確是高一班!

"聖保羅男女確實高聖保羅男校好多班馬, 呢個係事實" - 請問高幾多班??

"所以那些家長報得"聖保羅男校", 就不要期望得到"聖保羅男女"的名氣和教育質素 !!"
請問2St paul的教育質素相差有幾大?相差在那裡?我深信你啓發性的思维必對未來potential applicants大有庇益!

"自知我家不是有錢, 亦非想催谷兒子一星期學十數樣課外活動, 我只想他有個快樂的童年, 愉快地成長, 所以我沒有報考聖保羅男女 !!" - 你怎知在spcc不能令小孩有快樂的童年和愉快地成長, 你去spcc 處睇吓, 大把家長唔係噉睇, 你讀過spcc, 定噝這是你另外一些幻想??

咁多間學校都唔合你意, 你所心儀的香港華仁和英皇, mind you, 它们的成績近年亦有所滑落...仲有,你可能有不知, '無奈'地選的spcpc程度一点也不低, 不知道它能否使令郎"有個快樂的童年, 愉快地成長" (by your definition).所以你應再三思, spcps是否適合令郎, 耍不是便快快release 個位出來吧!相信有不少人会say thanks to you!!
...

也許我 interpret 錯了那兩位爸爸的竟思, 每人都會用不同角度去看事情, 但請你不要侮辱Lasallian Spirit !!!!!

其實我寫的 comment, 從沒有說過"聖保羅男校"是一間差的名校, SPCPS 當然是一級小學, 我只是指出"聖保羅男女"在港人心目中的名氣/認受性更高的現象

還有, 當時在簡介會除了那兩個爸爸的問題, 另外還有幾個家長都問了一些很 ridiculous 的問題, 如會否教 French Spanish, 很難用筆墨形容當時內心的感覺, 我心裡面只想起三字經

以下是回應 Diversity comment

(1) Diversity: "請你首先攪清楚, SPC was established in 1850, which is the oldest secondary school to commence operation in HK. SPCC 今年是95 anniversary, 你怎可說SPC是掛著個名抽水, 抽迈個水?"

Diversity: "聖保羅男女確實高聖保羅男校好多班馬, 呢個係事實" - 請問高幾多班??

Diversity: 請問2St paul的教育質素相差有幾大?相差在那裡?我深信你啓發性的思维必對未來potential applicants大有庇益!”

回應: 首先我從沒說過什麼抽水與否, 你不要亂扣我帽子, quote , 但作為一個普通香港人"第三者"的看法, "聖保羅男女"的名氣/認受性確實比"聖保羅男校"高, 你可能不服和不, 我可以幫你在 Baby Kingdom 開個貼問下眾香港家長對呢兩間名校的意見 ??  

OR 你試下走訪港九新界, 例如走在中環畢打街/九龍塘 又一城商場/中文大學校園, 問問一般香港人, 那一間聖保羅相對出名, 我估計大部份都會說是"聖保羅男女"

我重申, 我沒有說"聖保羅男校"不好, 你我為小朋友報讀得, 當然是一間好好的名校, 只是"聖保羅男女"在家長的認受性中更高

舉個例子, 英超中的曼聯和曼城都掛著 Manchester 個名, 兩支都是星級球隊, 但球迷心目中對愛隊應該有不客觀的看法, 引用你的"第三者看法", 你試下問一個 "非英超非曼聯" "非英超非曼城" 的球迷, 那一支球隊比較出名一點, 我估計大部份都會認為曼聯比曼城優勝

你說"每個人心裡都有自己的一把尺, 就如"喇沙"和"陳瑞祺喇沙"一樣 !! 不需多講, 你我亦明白兩間喇沙的分別", 事實2間喇沙都是band1小學, 從你的言語間流露的價值觀, 我覺得陳瑞祺喇沙確是高一班!

"自知我家不是有錢, 亦非想催谷兒子一星期學十數樣課外活動, 我只想他有個快樂的童年, 愉快地成長, 所以我沒有報考聖保羅男女 !!" - 你怎知在spcc不能令小孩有快樂的童年和愉快地成長, 你去spcc 處睇吓, 大把家長唔係噉睇, 你讀過spcc呀, 定噝這是你另外一些幻想??

咁多間學校都唔合你意, 你所心儀的香港華仁和英皇, mind you, 它们的成績近年亦有所滑落...仲有,你可能有不知, 你'無奈'地選的spcpc程度一点也不低, 不知道它能否使令郎"有個快樂的童年, 愉快地成長" (by your definition). ...

(2) Diversity
你再以套餐價錢去比擬教學質數, again, 以各下的邏輯, 收費越貴=教學質數越高, 咁你是與一般自由行消费者心態看教育, 越貴必是名牌, 請問你對ESF, 新加坡國際, 漢基, Victoria, ISF...... 的教育理念又有幾多了解? 乜佢地收費贵就因為多幾科language揀咩?”

回應: 首先你完全沒有看清楚我的內文, 就亂發言, 你又亂 Quote , 我從沒有說過收費越貴=教學質數越高, 相反, 我文中都說最想為兒子報免費的 St. Joseph’s, 但拜荒謬的香港津貼教育電腦抽獎計分制度所賜, 考都冇得考, 收先得架 !!

Day 1為兒子報聖保羅男校就已經知道是一間傳統小學, 所以完全沒有如那兩位 "只用英文跟小孩交談" 的爸爸不設實際的幻想, 他們的問題確是希望聖保羅男校能全面用英文教

我的回應很簡單, 邏輯推論 common sense, 如果此兩位爸爸要小孩在學校得到"全英文" + "全普通話" 的教育 + 學校教西班牙文, 法文?……我第一時間想到為何他會選擇聖保羅男校 !! 為何不選IB/國際學校 or 聖保羅男女(: 聖保羅男女中學部有西班牙文, 法文語言科目 offer, 而聖保羅男校中學部暫時沒有), 這個道理簡單得很, 與你說的收費越貴=教學質數越高, 完全無關 !!

至於你質問我對ESF, 新加坡國際, 漢基, Victoria, ISF 的教育理念又有幾多研究和了解...... 講真不多, 小弟不敢班門弄斧....但我只知道要全英文+全普通話教育+學外語, 只有這一類IB/國際學校才有

舉個例, 就如呢兩位爸爸行入一間港式燒臘店, 然後問個東主, 我個仔仔要食西班牙乳豬, 法式乳豬, 點解你間店只賣港式乳豬 ?.....我諗所有人都識叫那兩位家長去搵間正宗西餐廳食喇, 呢個完全係 common sense 的問題, 幾歲小孩都識回答.......亦不需對西班牙燒豬, 法式燒豬有深入研究和了解

如果那兩位爸爸期望一間傳統小學能提供全英文, 又要以普通話取代廣東話, 又要學校教西班牙文, 法文, 聖保羅男校真得不適合他們....... 兩位爸爸真的要花點錢讀國際學校, 因更實在, 也可學多點語言, 更適合他們的小孩身心發展....貴一點都值得 (我說的俾多點學費, 就可以在理想的環境下得到多一點教育質素, 正正就是這意思)

再舉個例, 就如兩位爸爸買碗雲吞麵吃, 你我都知一碗麵得幾粒雲吞, 但爸爸們質問東主為何我付一碗雲吞麵的價錢, 貴店沒有免費加送埋牛丸+牛腩+魚蛋, 爸爸說自己在家煮麵時會落埋呢 3 樣餸, 點解你貴店冇送架 ?........

Diversity 你現在明白嗎? 我從沒有如你說 "以套餐價錢去比擬教學質數, 收費越貴=教學質數越高, 越貴必是名牌"....

係你 get 錯左我意思, 我只相信做人不要有過份的期望/幻想, 公平點, You pay what you get, 所以我問左你幾次你有冇出席個簡介會, 有冇親身聽過那兩個爸爸發問的荒謬問題架 ?

(3) Diversity: 你說"每個人心裡都有自己的一把尺, 就如"喇沙""陳瑞祺喇沙"一樣 !! 不需多講, 你我亦明白兩間喇沙的分別", 事實2間喇沙都是band1小學, 從你的言語間流露的價值觀, 我覺得陳瑞祺喇沙確是高一班!

回應: 兩間都是很好的學校, 但一定有分別, 本人亦可以幫手在 Baby Kingdom 開個貼問下眾家長那一間喇沙比較出名 ? OR 你亦不況走訪港九新界, 試問一下途人, 測試下認受性, 那一間比較出名 ?

如果 (我是說如果), 我真心相信如果你的兒子同獲此兩間學校取錄, 你會真心放棄喇沙而選擇陳瑞祺喇沙……你講, 我真係信架 !!

你說你覺得陳瑞祺喇沙確是高喇沙一班, 我尊重你的獨特見解, 真的很.... 欽敬欽敬 !! 但我不認同你的想法

(4) Diversity: "自知我家不是有錢, 亦非想催谷兒子一星期學十數樣課外活動, 我只想他有個快樂的童年, 愉快地成長, 所以我沒有報考聖保羅男女 !!" - 你怎知在spcc不能令小孩有快樂的童年和愉快地成長, 你去spcc 處睇吓, 大把家長唔係噉睇, 你讀過spcc, 定噝這是你另外一些幻想??

回應: 我講得出我的感受, 當然有做過分析, 當然不是幻想, 那有家長會用幻想去決定小朋友的教育, 我有朋友的仔女在聖保羅男女就讀, 但眼見他們真的把小朋友催谷得很厲害, 學校的功課壓力真的不少, 相反, 我也有朋友的仔女在聖保羅男校就讀, 當然聖保羅男校的壓力也不輕, 但看得出他們的壓力相對較少

我真的不想催谷兒子一星期學十數樣課外活動 (沒有這樣的錢和時間), 我只想他有個快樂的童年, 愉快地成長

(5) Diversity:咁多間學校都唔合你意, 你所心儀的香港華仁和英皇, mind you, 它们的成績近年亦有所滑落

回應: 你有沒有看清楚我內文的意思, 我的意思是說拜荒謬的香港津貼教育電腦抽獎制度所賜, 家長只能"公平投考" DSS 類別的學校

還有我沒有說過"咁多間學校都唔合意", 請不要亂作,
我文中都說都想為兒子 St. Joseph’s, 華仁, 但津貼小學並不設有公平投考的機制  

[Teresa,

我去完個介紹會,直頭封左陳校長為偶像,介紹會的詳情不需多說,總言之陳校長是一個實事求是的人,從她答覆那兩位爸爸的內容及風範,令我覺得她是一位令人佩服的教育工作者!

至於對那兩位九唔搭八的提問者,我只為於waitinglist上的小朋友及家長不值,真想對他們說〝唔好浪費大家及學校D時間la,如果連SPC是中小都唔知就亂報的話,請檢討下la,如果要showoff就更無謂Ia,無人覺得你勁,只有覺得你好無聊!〞、、、、、講完,,,,,,舒服曬!]原帖由 Teresa 於 10-11-26 23:26 發表
陳校長好野!!!!!!!!!!!!!

當年我比個仔入SPC既決定係正確架!

全場家長都聽到陳校長咁講, 有冇家長拍手呀? [/quote]

尼到無拍手啊! 因為十個爸媽, 至少九個都覺佢o地玩o野。

但講到何謂 4 個 good passes (升SPC F.1 要求), 佢話不能一概而論, 但如果囝囝四科 70分, 中學部都唔肯收, 佢會親自幫我o地叩門求情................講到尼到, 人人

其實我覺得係公眾場合討論都要付上責任,唔好胡亂將自己的意見發表,誤導他人。
我認為邊間聖保羅好根本家長自己有眼見,唔需要任何人帶有個人色彩地評論,再加上我唔覺得任何人會以聖保羅男校當做聖保羅男女,什至話沾聖保羅光。

如果身為家長,自己都唔鐘意間學校,唔欣賞間學校,什至唔覺得學校最好,一定唔會配合學校。。。加上我相信這些有一定名氣,傳統同支持者的學校,都好有spirit.唔支持,認同學校的根本沒有資格去讀。

每間名校都有唔同的評論,比較,但又要有好多人報,我好唔明白家長的心態為何要這樣。。。

回覆 2# PoorParent 的文章

Yes, I want to know this as well.  Thanks.

What a statement: "....... SPCC students .....Japanese style polite..... bow at 90 degrees....... "

As a matter of courtesy and respect for the kids studying there, please do not give such a "special description" on them! Personally, I really appreciate their politeness and tradition in today's world.

原帖由 PoorParent 於 10-11-28 15:42 發表
Evolution of BK Parents' mind set:
1. Before & during interview: want to be offered a seat only, never think of demand from school or express to school their demand, dare not to express own feeling of ...

lugano,
純綷路過
好認同你的講法
我不認識SPC及 SPCC.
從你的文字, 看得出你不是"因有兒女在某校讀書而盲目死撐"的出發點. 你的比喻也很棒, 尤其曼聯Vs曼城
不過也希望你明白, 有些曼城die hard fans不會認為曼聯球員腳法是好過受歡迎過曼城的, 即使做晒街頭問卷調查!!

原帖由 lugano 於 10-11-29 13:30 發表

也許我 interpret 錯了那兩位爸爸的竟思, 每人都會用不同角度去看事情, 但請你不要侮辱Lasallian Spirit !!!!!

其實我寫的 comment, 從沒有說過"聖保羅男校"是一間差的名校, SPCPS 當然是一級小學, 我只是指出" ...

agree   

我不是曼聯迷, 也不是曼城迷.
但我是利迷.

原帖由 上甘嶺 於 10-11-30 00:31 發表
lugano,
純綷路過
好認同你的講法
我不認識st paul boys 及 st paul's co.,
從你的文字, 看得出你不是"因有兒女在某校讀書而盲目死撐"的出發點. 你的比喻也很棒, 尤其曼聯Vs曼城
不過也希望你明白, 有些曼 ...

我是球迷
原帖由 No.Three 於 10-11-30 00:49 發表
agree   

我不是曼聯迷, 也不是曼城迷.
但我是利迷.

原帖由 PoorParent 於 10-11-27 12:39 發表
非常同意!!
但要知世事如成績是有上有落的
香港第一個, 亦是當年唯一的9A狀元是九龍華仁 於 1970-80s 年代的, 當年全港排名首三名: QC>QE>WYK (九華第三)
最後10A已是2002-03的事.

St Paul Boys 1985-90年, 每年出1 ...

雖然係直資, 但兩年幾前spc (中學)都重有參與統一派位, 唔知而家重有冇參與..........
‹ 上一主題|下一主題