用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Francis Assisi Result 聖方濟各 結果 ++SFA 最終考 ...
樓主: PoorParent
go

St Francis Assisi Result 聖方濟各 結果 ++SFA 最終考左乜?? [複製鏈接]

Hi A8888,

Sorry for late reply.

我並沒有給孩子讀什麼特別的興趣班, 在學校只報了 Cambridge -Starters 課程, 成績理想. 另外在校外學習鋼琴已有2yrs, but 沒有考取任何級試, 只因鋼琴是希望孩子能培養良好的品性, 別無其他用意的.  在家給孩子多種不同類型的 exercises, 訓練其專注力及做習作的興趣。

直至現在,孩子做幼稚園的功課,便自己執書包後,再溫習當天的學校教過的書本,習慣了此種模式,有助及訓練孩子上小學後能自動自覺,做父母的也不用跟得咁辛苦。

原帖由 A8888 於 10-11-26 13:20 發表
hi LS.Seto,

你囝囝好叻呀! 你小朋友有否讀面試斑, 或讀甚麼興趣斑, 或你點樣train 佢, (老實講SFA出埋listening, 對k3小朋友都幾深呀!) 可否賜教賜教...
thanks a lot!

...

原帖由 LS.seto 於 10-11-27 00:21 發表
直至現在,孩子做幼稚園的功課,便自己執書包後,再溫習當天的學校教過的書本,習慣了此種模式,有助及訓練孩子上小學後能自動自覺,做父母的也不用跟得咁辛苦。

很良好的一個習慣, 多謝分享!

原帖由 cookiegg 於 10-11-26 15:10 發表
我仔係10月,佢IN完出黎都話有D唔識,我都無抱期望.而今日竟然收到OFFER,真係意想不到!

My daughter was born in Dec. She also said that she could only answer about half questions correct. Luckily she got the offer. I am so happy because she had been rejected by TSL, KTP and DGS.

雖有offer, 內心還是忐忑,此非首選,但心目中的學校仍未放榜, 我想,還是要比1000大元

mandy,

恭喜你呀~~我今日收到信啦~~冇收到阿囡呀~整定同呢間學校無緣,可以疊埋心水讀阿囡鍾意果間了!^^

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-27 00:56 發表

很良好的一個習慣, 多謝分享!

原帖由 chun媽 於 10-11-27 22:55 發表
雖有offer, 內心還是忐忑,此非首選,但心目中的學校仍未放榜, 我想,還是要比1000大元

我都是,最理想那一间仍未放榜, 我也要比1000大元。

got accepted, but still consider this school is really suitable my daughter or not......need to search more information abt this school....

I heard so many people say this school is very aggressive/puch/harsh ???? I need to think can I support my daughter's homework.

I dont want to study "primary school " again ....

我都係咁想

原帖由 mictwin 於 10-11-27 23:34 發表
got accepted, but still consider this school is really suitable my daughter or not......need to search more information abt this school....

I heard so many people say this school is very aggressive/p ...

Wanna to know any Victoria kids got accepted by SFA?

I know many SC and KV kids got offers.

原帖由 gotgot 於 10-11-27 23:05 發表
mandy,

恭喜你呀~~我今日收到信啦~~冇收到阿囡呀~整定同呢間學校無緣,可以疊埋心水讀阿囡鍾意果間了!^^

gotgot,

吓! 唔緊要啦, 上天會安排到一間最適合愛林讀的學校的, 咁愛林係最鐘意邊間呀?

就算你唔選SFA, 父母都要再讀一次小學啦.  even係其他津校, 都係一樣.  可能仲要補埋習. 條數都係一樣咁計. 時間還要用多了.
原帖由 mictwin 於 10-11-27 23:34 發表

I heard so many people say this school is very aggressive/p ...

上次面試完,阿囡話比我知,佢個gp的小朋友比阿sir鬧o左兩次,我都估凶多吉少o架啦,跟住阿囡已經話唔鍾意間學校,我都知呢間學校課程好深,又收埋好多資優,;所以我都唔想阿囡係咁大壓力下讀書,因為SFA面試日期,我剛好坐完月,可以"出山",所以先報埋,當比多個機會阿囡!我都好相信上天一定會為我o地安排好最適合的。

其實我最終都只係報o左4間,又係因為咁o岩生bb同坐月o既問題,阿囡最鍾意果間係GH,我都係呢:loveliness: ,DGJS佢都話鍾意,但都預o左未必收,其實我聽阿囡講果日校長同房內老師的反應同回應,我都覺得個校長同老師都好好,不過我老公真係好唔鍾意呢間學校!!另外仲有宣小未面試!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-28 21:26 發表

gotgot,

吓! 唔緊要啦, 上天會安排到一間最適合愛林讀的學校的, 咁愛林係最鐘意邊間呀?

原帖由 gotgot 於 10-11-28 23:59 發表
上次面試完,阿囡話比我知,佢個gp的小朋友比阿sir鬧o左兩次,我都估凶多吉少o架啦,跟住阿囡已經話唔鍾意間學校,我都知呢間學校課程好深,又收埋好多資優,;所以我都唔想阿囡係咁大壓力下讀書,因為SFA面試日期,我剛好坐完月,可以"出山",所以先報埋 ...

gotgot,
我都聽聞SFA課程好深, 都怕++讀唔掂!
同一班家長們經歷過今次考小一的經驗, 真係體驗左好多野, 更加明白"凡事真係冇絕對", 好多時往住真係估佢唔到!
一切真係要睇天安排。
妳老公為何不喜歡DGJS? 我覺得很適合愛林讀喎!
宣小我都報左, 不過決定唔去見lu.....

mandy,

如果我個囡好似++咁資優,我真係唔擔心係SFA讀書呢(講真的),因為知道我個囡係普通人,所以因材施教,比佢讀返D程度深o既學校就ok,但好似呢間咁身邊咁多資優生同咁大壓力,我諗對佢唔係好事!

我老公聽得太多朋友分享,怕o左,上次2nd in。佢仲想話唔同我o地去添!

講起今年,我都聽好多,身邊識三個kv小朋友拎honor,考好多學校都唔收呢,真係慶幸自己無做錯轉校的決定,因為真係好多o野都預料唔到!!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-29 00:57 發表

gotgot,
我都聽聞SFA課程好深, 都怕++讀唔掂!
同一班家長們經歷過今次考小一的經驗, 真係體驗左好多野, 更加明白"凡事真係冇絕對", 好多時往住真係估佢唔到!
一切真係要睇天安排。
妳老公為何不喜歡DGJS ...

原帖由 gotgot 於 10-11-29 02:07 發表
mandy,

如果我個囡好似++咁資優,我真係唔擔心係SFA讀書呢(講真的),因為知道我個囡係普通人,所以因材施教,比佢讀返D程度深o既學校就ok,但好似呢間咁身邊咁多資優生同咁大壓力,我諗對佢唔係好事!

我老公聽得太多朋友分享,怕o左,上次2nd in。 ...

++讀書只是一塊普通材料, 沒甚麼特別! 不過出面資優生其實到處都有, 唔驚得咁多啦!
唉! 其實kv拿Honor student 並不是考小一通行証, 只是當bonus 好了, 最多比多少少好印象學校, 始終都係睇面試表現最重要。因為有些學校會睇, 有些學校根本唔會睇, 冇話一定, 就我自巳經驗, 我覺得HKTL肯定睇, DGJS 2nd in 先有機會睇, SFA 唔會睇! 好多學校1st in 根本冇機會睇咁多份portfolio, 所以進入了2nd in 才有機會讓學校睇呢!

相比下, 身邊kv朋友仔考小一的result 其實巳算不錯了,  到目前為止, 大部份都有好學校收了。

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-29 02:53 發表

++讀書只是一塊普通材料, 沒甚麼特別! 不過出面資優生其實到處都有, 唔驚得咁多啦!
唉! 其實kv拿Honor student 並不是考小一通行証, 只是當bonus 好了, 最多比多少少好印象學校, 始終都係睇面試表現最重要。因為 ...

咁你會唔會註冊SFA呀?

SFA got accepted有時唸如果女女係跟得上既話,係咪吾算"谷",啊女都算"書不離手"個類,
每晚睡前我地都有story telling time,
佢又中意朗讀中,英文書,句子讀到幾長..she like listen english story (CD)...For maths 我地自已用Kumon既方法,自已出題目比佢計,she can add 2 figure to 2 figure, e.g 54+23,...even 123+214....ok also
we just learn maths at home....I think chi,eng, maths is OK....But not very active, before that she is very shy, now is OK....I worry if she study at SFA her character will become shy again as alway focus on acadmic.  Or study at 禮腎,啟基more happy learning .....

any mother had same trouble ??

原帖由 Camom 於 10-11-29 08:16 發表

咁你會唔會註冊SFA呀?

Camom,

會去註冊SFA, 我心儀嘅名津校, 要六月先有得叩門, 亦唔知學校到時收唔收++, 所以註冊左先啦。Calix 會唔會註冊呀?

Do they have waiting list this year?

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-29 12:44 發表

Camom,

會去註冊SFA, 我心儀嘅名津校, 要六月先有得叩門, 亦唔知學校到時收唔收++, 所以註冊左先啦。Calix 會唔會註冊呀?

jumbo_mandy,

Calix唔會註冊啦,因為之前同你講咗有另一間學校收咗,遲D會去註冊啦。
‹ 上一主題|下一主題