用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMC 的功課,測驗及考試
go

SMC 的功課,測驗及考試 [複製鏈接]

各SMC家長,

你們好! 我看過不少學校的FORUM, 發現這兒的家長十分helpful, 十分warm呀! 作為新手媽媽的我, 想對smc有清晰一點的picture, 所以想請各位幫幫忙, 補充/更正一下, 謝謝:

1. 1-2年級, 有兩位班主任, 3年級開始有一位.

2. 1年級,沒正式考試, 只有測驗

3. 3年級後, 每科每年約有6測3考

4. 3年級後, 隔個星期六要返半日學(ECA? 上課?)

5. 1-2年級, 以活動教學, 3年級開始, 慢慢轉回傳統教學.

6. 1-2年級同學的功課不多, 但要做不少閱讀報告, 數量如何?

7. 3-6年級, 每年又要做多少閱讀報告?

8. 各級的功課量如何? 是否如校長所說, 3-6年級的同學每日只須用1-1.5小時便可完成功課?

9. 高小的同學是否都十分愉快地學習? 是否仍是活動教學方式?

10. 我不懂其他語言, 英語也不是十分好, 怕幫唔到小朋友, 你們的小朋友要在外面補習嗎?

11. 小學的上課時間是否 : 8:15-3:20 ? LUNCH HOUR?

12. 幾年級開始, 放學後有補底 / 拔尖班? 時間是?

13. STUDY TOUR 以什麼標準去選學生? 幾年級可以開始參加?

14. 每年約有多少學生能直升原校?

15. 有家長說(在BK), 學校較重視小學部, 而中學生的活動很多, 孩子休息的時間不足, 是嗎?

有關中學, 有沒有家長知道去年的入U率? 因校務報告竟沒提及, 另外中學生的上課時間是否是7:55-4:20?

謝謝各位!
   1    0    0    0

1. 1-2年級, 有兩位班主任, 3年級開始有一位. >>> 34年級有3位班主任but 全部係Chinese

2. 1
年級,沒正式考試, 只有測驗>>>>yes

3. 3
年級後, 每科每年約有63>>>用小四計: 通常Maths& GS教幾課有一個小測, 英文1個小測, 中文就沒有小測. 所以就變相有2(數學)+2(GS)+1(英文)+1(外語) =6小測. 但通常唔會同日進行. 學校在這方面安排得很好, 試過知道同一天有2科小測, 其中一科便會改期.

4. 3
年級後, 隔個星期六要返半日學(ECA? 上課?)>>>本學年星期六不用返學, 但聽李副校講, 下年度要視乎學生成績再決定要不要返星期六.

5. 1-2
年級, 以活動教學, 3年級開始, 慢慢轉回傳統教學.>>>其實點算是活動教學??如果做Project 算是的話, 高小都是行這路線.

6. 1-2
年級同學的功課不多, 但要做不少閱讀報告, 數量如何?>>>> 今年為例 : 全年應該是中文30 英文20.

7. 3-6
年級, 每年又要做多少閱讀報告?>>>> 今年為例 : 全年應該是中文30 英文20.

8.
各級的功課量如何? 是否如校長所說, 3-6年級的同學每日只須用1-1.5小時便可完成功課? >>>>其實最花時間係做project, 其他功課量最多真要數中文科啦.

9. 高小的同學是否都十分愉快地學習? 是否仍是活動教學方式?>>>> 其實點算是活動教學??如果做Project 算是的話, 高小都是行這路線.
我深信一定比主流開校愉快, 但要注意係我們要學多一科外語, 變相用於學習的時間也比較多
.

10.
我不懂其他語言, 英語也不是十分好, 怕幫唔到小朋友, 你們的小朋友要在外面補習 ?>>>>視乎你想要怎麼的分數啦. Hehe!

11. 小學
的上課時間是否 : 8:15-3:20 ? LUNCH HOUR?>>>yes!

12.
幾年級開始, 放學後有補底 / 拔尖班? 時間是?>>>2年班
13. STUDY TOUR 以什麼標準去選學生? 幾年級可以開始參加? >>>這個不清楚.

14. 每年約有多少學生能直升原校?>>>去年約85-90%升原校
15. 有家長說(BK), 學校較重視小學 , 而中學生的活動很多, 孩子休息的時間不足, 是嗎?>>>這個要中學部家長答啦.

有關中學, 有沒有家長知道去年的入U? 因校務報告竟沒提及, 另外中學生的上課時間是否是7:55-4:20? >>>這個要中學部家長答啦.

謝謝各位!

PS : 我是小四家長.

其實係一家四口子

thz for ur sharing.
原帖由 一家三口 於 10-11-27 09:57 發表
1. 1-2年級, 有兩位班主任, 3年級開始有一位. >>> 3和4年級有3位班主任but 全部係Chinese

2. 1年級,沒正式考試, 只有測驗>>>>yes

3. 3年級後, 每科每年約有6測3考>>>用小四計: 通常Maths& GS教幾課有一個小測, 英 ...

一家三口, 十二萬分多謝你的分享! 唔知仲有無其他家長想作補充呢? Thanks a million!

1. 1-2年級, 有兩位班主任, 3年級開始有一位. >>> 3和4年級有3位班主任but 全部係Chinese

3. 3年級後, 每科每年約有6測3考>>>用小四計: 通常Maths& GS教幾課有一個小測, 英 ...

Thanks for your detail answer!

What schools would the SMC students go if they don't study in the sec. school section?? Do they choose to leave or to be rejected for promotion?

曾問過一位教友, 她的親友在smc讀書. 由於大部分同學都選擇不報分, 所以那位小妹妹就自己去考中學, 可惜沒有心儀的學校取錄, 結果留在smc讀中學.

我問那位教友, 為什麼小妹妹要考其他小學? 她說那小女孩的父親認為smc中學部的師資.........所以............ 亦因如此, 我也想知道smc的入u率如果, 因我見校刊中有舊生的文章, 那些舊生分別是讀HKU, CUHK, HKAPA & OPEN U, 而且也沒入U率, 是否很多同學選擇了到外地升學?

雖然小朋友只是升小一, 但我也希望知多一點中學部的情況,畢竟, 他們也在同一校舍上學.

原帖由 cpcog 於 10-11-27 23:18 發表
Thanks for your detail answer!

What schools would the SMC students go if they don't study in the sec. school section?? Do they choose to leave or to be rejected for promotion?

另外, 大家覺得怎樣才算是活動教學呢?

原帖由 kamtsk 於 10-11-28 12:29 發表
曾問過一位教友, 她的親友在smc讀書. 由於大部分同學都選擇不報分, 所以那位小妹妹就自己去考中學, 可惜沒有心儀的學校取錄, 結果留在smc讀中學.

我問那位教友, 為什麼小妹妹要考其他小學? 她說那小女孩的父親認為 ...

老實地說 : SMC 都有BANK1, BANK2和BANK 3 的學生. 我知去年有學生考到"男拔"定"喇沙"(唔肯定邊一間), 這個小朋友是文武雙全的. 我亦知道前年有一位小朋友考到"伊利沙伯中學", 但最後又留番响SMC. 當然這些都是個別例子.
所以不單要成績好, 更要全面的發展, 找到心儀的中學的機會更大.

無可否認, 師資不能同BANK 1 頭或中的中學作比較, 再加上直資學校老師流失率比資助學校大. 深信大家也明白呢.
我選SMC, 就係因為有中學部,6年後不用煩.
當然, 大家可以自行選擇參不參加派位.  當大家經過6年的小學生涯後, 便可知道自己小朋友的出路, 留在SMC定參加統一派位.

PS : SMC 的教師資歷的透明程比起很多很多學校還要高, 很多學校也沒有透露教師Qualification呢!

其實係一家四口子

我自己覺得讀書愉快與否取決於好幾個因素,

1. 學校既課程編排是否有趣生動
2. 同學之間既關係是否融洽
3. 老師既教學態度
4. 學校既環境
5. 學習既氣氛

當以上幾點學校都做得好既話, 咁小朋友自不然會學習得較愉快, 壓力無咁大.

我個人覺得SMC係以上幾點一直算做得唔錯, 因為有外藉老師, 學校氣氛算係幾OPEN, 小朋友唔似官津學校咁拘謹, 比較敢言活潑, 老師有熱誠, 而且學習氣氛算幾好.  雖然高小之後功課及課程加多及加深左, 但小囡仍然覺得問題唔大, 仲係好鐘意返學.

至於中學, 現有既中學數據唔能夠作準, 因為仲未有由小學升上去既中學生考過公開試, 好難去評價佢中學部既成效係點, 不過我覺得去到中學, 讀書就係靠自己, 就算去到LA SALLE, 男女拔, 成績好TOP既學生好多都係靠外邊補習, 並唔係單靠學校, 我個人反而會先注重學校既外語環境, 同學既質素, 校風等等, 我亦相信SMC一定想攪好中學部, 未來幾年有自己小學部學生升上去, 一定會重點培訓, 過幾年就會有實際既數據可參考.

其實小兒個性較活潑, 所以一直都有點擔心他能否應付大量的功課及測考. 另外, 我還有一個小女兒, 她的個性更活潑, 而且也很固執, 不喜歡的, 怎樣也不會做, 所以才擔心呢! 也知道SMC很受歡迎, 如果妹妹考唔到, 就慘了!

我自小便在自由的環境下生活, 小中大學也十分自由, 很少功課考試, 說到底, 會唔會係我怕左那些功課和考試呢? (好大可能係, hehe ) 我想問下, 父母是否要跟得好緊呢? 我開始緊張了! 請問作父母的, 可以怎樣調整心態呢? 可憐天下父母心!

我自己唔算跟得好緊, 亦無比佢出去補習, 我比較主張培養小朋友既學習態度, 自己嘗試去解決問題, 唔好依賴人, 分數暫時唔係最重要.  小一既時候都會跟得貼D, 之後續漸放手比佢自己攪, 功課我都無幫佢睇, 要錯既由得佢錯, 等佢知道自己既問題所在, 小三開始佢連默書都自己溫, 唔洗我幫佢默, 我一般只係測驗同考試會幫下佢.  可幸囡囡咁多年成績都算唔錯, 同埋幾自覺做功課同溫書.

you are really lucky to have  such a nice daughter!! I believe training children's learning way and attitude is really more important.

原帖由 G-Ma 於 10-11-29 22:34 發表
我自己唔算跟得好緊, 亦無比佢出去補習, 我比較主張培養小朋友既學習態度, 自己嘗試去解決問題, 唔好依賴人, 分數暫時唔係最重要.  小一既時候都會跟得貼D, 之後續漸放手比佢自己攪, 功課我都無幫佢睇, 要錯既由得佢 ...

G-Ma, you are so lucky! I know some of the children can do it, but some can't. In fact, I'm trying to train my son now, but it's a very long way to go....................

其實最主要係我自己懶, 放左工無太多時間跟佢d功課, 所以我從小就盡可能培養佢自己獨立.  加上學校學習環境好, 佢返學開心, 覺得功課有趣, 自動自覺就會做, 老師亦時常比鼓勵佢地, 功課上面成日寫好多正面評語, 特別係英文, 我有時睇到都覺得好warm同好好笑, 學習開心自不然會事半功倍.

I don't think you are lazy!! It is good to train your kid to be independent earlier and let them know what they should do. And, I also feel glad to know the school would make your kid enjoying to learn so much!! Nice!
原帖由 G-Ma 於 10-11-30 16:20 發表
其實最主要係我自己懶, 放左工無太多時間跟佢d功課, 所以我從小就盡可能培養佢自己獨立.  加上學校學習環境好, 佢返學開心, 覺得功課有趣, 自動自覺就會做, 老師亦時常比鼓勵佢地, 功課上面成日寫好多正面評語, 特別 ...

我覺得SMC的學生放在學習的時間不比其他學校少, 不過她們學習的形式並不侷限於抄寫 ,背誦.
但她們要將時間分配在閱讀課外書(以完成中,英文讀書報告), 她們要常常寫中,英文作文, 同時要抽時間溫習第三語言(法/日/西) .高年級 還要閱讀該種語言的課外書, 以通過其語言公開試(例,法文的A1, 日文的四級試).
她們學的知識一定比普通學校的學生多,
另因為學生人數少, 代表學校參加校際比賽的機會亦較多.
最近法文教師會舉辦的第一屆法文朗誦比賽, 據我所知 ,P3 Boy solo French Speaking 前三名全是我校學生, P3 Girl solo French Speaking 前兩名亦是我校學生(第三名是an Indian Girl from TSL). 其他組別成積一樣很出色

三言四語是SMC的強項

May I ask which grade need to prepare for the 語言公開試 e.g French, Japanese , as my daughter had got accepted for P.1, I want to know more about it ??
Some people say TS no need to take 語言公開試 ?

As I know, they will have the public exam in S2. So, don't worry about that. They have enough time to learn and prepare.

Hehe, 我都想小朋友可以獨立, 自己自動自覺讀書, 做功課, 溫習, 咁我就可以偷懶了!
G-Ma, 你咁清楚小朋友的學業, 又點會係懶呢! 不過話時話, 我都想偷下懶.

原帖由 G-Ma 於 10-11-30 16:20 發表
其實最主要係我自己懶, 放左工無太多時間跟佢d功課, 所以我從小就盡可能培養佢自己獨立.  加上學校學習環境好, 佢返學開心, 覺得功課有趣, 自動自覺就會做, 老師亦時常比鼓勵佢地, 功課上面成日寫好多正面評語, 特別 ...

我有時會等佢瞓左先去睇佢d功課, 不過就唔會改, 大概知道佢做到咩程度, 佢唔識做既一般我會叫佢再諗清楚d, 真係諗唔到先會問我,
SMC除左語言強之外, 其實佢地電腦都好強, 學校由P.1已經開始教佢地電腦, 因為成日要做PROJECT, 佢地好早已經學識點樣係INTERNET搵資料, 點樣做POWERPOINT, 我囡囡D POWERPOINT已經用到好熟練, 加背景音樂, 自己錄旁白, 加短片, 自己做背景圖, D字點樣飛入去佢都識做.  聽講跟住會教FLASH, 佢已經好期待.
上面家長提到過因為SMC係細校, 學生人數唔多, 好多活動只要你肯參與, 學校都會比機會你試.  我囡囡呢幾年已經試過好多唔同既活動, 佢上過電視玩問答遊戲, 參加過拍短片比賽 (學埋點拍片, 剪片, 寫劇本), 大型話劇表演, 我真係覺得佢既小學生活真係好多姿多采.

原帖由 kamtsk 於 10-12-1 10:17 發表
Hehe, 我都想小朋友可以獨立, 自己自動自覺讀書, 做功課, 溫習, 咁我就可以偷懶了!
G-Ma, 你咁清楚小朋友的學業, 又點會係懶呢! 不過話時話, 我都想偷下懶.

...
‹ 上一主題|下一主題