用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港校際朗誦節"春在天涯"這首詩一問 ...
go

香港校際朗誦節"春在天涯"這首詩一問 [複製鏈接]

有冇媽咪可以分享吓今年校際朗誦節這首"春在天涯"的詩有啲乜野地方要注意,是不是很難朗讀,詩的含意是什麼呢?因為朋友的女女第一次參加朗誦節,佢好緊張,因為學校沒有訓練,朋友的女女只是自己在家裏練習,這首詩有什麼地方要留恴呢?是不是一首很難朗誦的詩呢?有冇媽咪可以分享.

謝謝!
   0    0    0    0

香港校際朗誦節"春在天涯"這首詩一問

你朋友個囡囡比左賽未?呢篇應該係五年級的誦材,如果係第一次參加的話,首要係放膽豁出去,吸收經驗,因通常第一次參加都會怯場,我囡囡11月中已比賽完,正正是呢首"春在天涯"~每個評判準則都唔同,小三以上的同學們會開始著重咬字,發音,感情,句與句之間的停頓,節奏(尤其小五以上,咬字是最緊要的一環)小四以上朗誦時是不宜有太多動作配合,以上是大約需要注意的事項,希望幫到你~

thanks

我個囡老師教~無"賴"個音係鄭中基果首無賴同音,"隊"係"隊長"的"隊"讀音,而不是排"隊"的"隊讀音,如你有需要,我可以拍短片,叫我囡囡讀一次,有需要搵我啦.

多謝大家的分享! 我朋友的女女係下星期才比賽,我會和她分享你們的意見!

謝謝,

咁如果讀"乃",評判話OK嗎? 你女女個場評判有冇講過呢2個字嘅發意呢?

謝謝,

原帖由 heidiheidi1217 於 10-12-4 21:17 發表
我個囡老師教~無"賴"個音係鄭中基果首無賴同音,"隊"係"隊長"的"隊"讀音,而不是排"隊"的"隊讀音,如你有需要,我可以拍短片,叫我囡囡讀一次,有需要搵我啦.

...

春在天涯

評判話某d讀音在古文,古詩係同我地普遍的讀音唔同,而呢篇~無"賴"兩個讀音都接受,我個女比賽果場有少數人讀排"隊"(女孩子隊裏),評判話大部分都讀得正確,而我個女張分紙上,亦冇話佢發音問題(比賽完後會即時獲發分紙,分紙上會寫上分數&評語),如發音有問題果d,評判多數在分紙上寫出,我個女上年就係喇!
原帖由 加油 於 10-12-5 14:25 發表
咁如果讀"乃",評判話OK嗎? 你女女個場評判有冇講過呢2個字嘅發意呢?

謝謝,

‹ 上一主題|下一主題