用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 天下烏鴉一樣黑
go

天下烏鴉一樣黑 [複製鏈接]

張於仁論男拔有盈餘仍加學費, 轉移視線話政府都會預算錯. 政府有超過18萬公務員, 重有其他受支助機構. 間學校有幾大? 重要係盈餘超過100%都重要加學費. 辨學根本係揾錢至真. 雖然學校係有好成績, 不過學生有好成績學校就可以任加學費?
地利亞修女學校個校長重好笑, 話因為政府唔批佢做非X利, (把心一横發難渣) 政府你唔比我我就响你D支助金錢扣起囉. 呢個做法等於亞媽唔比錢亞仔去買玩具, 亞仔話好你唔我我, 我咪响你銀包攞囉!

咁都得
   0    0    0    0

原帖由 Y2KChild 於 10-11-26 09:29 發表
為甚麽有盈餘就不應加學費? 我隨時可數一大堆合理理由,例如:
- 盈餘太少不足應付突發事件
- 預計未來通脹,經常性收入不足應付經常性支出
- 計劃改善設施、增加師生比例、引入更多專科老師http://adex.baby-kingdom.com ...

聖xx男女中學學校出部車同司機比校長返學放學呀!

原帖由 Y2KChild 於 10-11-26 09:29 發表
為甚麽有盈餘就不應加學費? 我隨時可數一大堆合理理由,例如:
- 盈餘太少不足應付突發事件
- 預計未來通脹,經常性收入不足應付經常性支出
- 計劃改善設施、增加師生比例、引入更多專科老師http://adex.baby-kingdom.com ...

要知教育本質是什麼好不?
- 打著非牟利又接受政府資助, 而且有幾千萬盈餘還加學費2~3成? 合理嗎?
- 她們是辨教育而不是上市公司要向股東交待嗎?
- 妳講個D所謂理由就同打官腔一樣兼廢話一堆.
- 唔通政府有盈餘兼幾千億財政儲蓄會加妳薪俸稅同公司利得稅2~3成咩!
完全無常識同無分析力.

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 10-11-27 09:50 發表
究竟有盈餘又加學費是否違規?是否只是透明度問題?

我會問究竟有盈餘又加學費合唔合理。如果合理嘅,有咩問題呢?盈餘,是過去式。是否加學費,係未來式,涉及期望、預測,係好理性嘅嘢來嘅。

正如某甲現有份工,扣除支出有盈餘。佢仲向老板要求加人エ,老板話:你唔係有錢剩,做咩仲要加人エ?甲答:我出年要結婚,再明年要生子,跟住阿仔要入名校....

邊個話有盈餘就唔加得學費?

審計處要審嘅係佢有盈餘下,要求加費嘅理据合唔合理,有冇誤導成份等等。

"幾千萬盈餘還加學費", 真的講不通. 學校應把資助和學費盡量用在交學費的學生身上, 而不是留給將來的學生用.

加學費唔係重點, 重點係學校以甚麼理由來加學費, 若之前話儲備不足, 但事實又極之充足至令人咋舌, 這就難免影響學校方誠信。

原帖由 stccmc 於 10-11-27 09:50 發表
究竟有盈餘又加學費是否違規?是否只是透明度問題?

辦教育的應以道德為先, 假設法理上沒違規就是否能做到盡? 好像八達通事件是否沒違法就可以將個人資料賣比其他公司甚至外國公司?

原帖由 judy 於 10-11-27 11:44 發表

我會問究竟有盈餘又加學費合唔合理。如果合理嘅,有咩問題呢?盈餘,是過去式。是否加學費,係未來式,涉及期望、預測,係好理性嘅嘢來嘅。

正如某甲現有份工,扣除支出有盈餘。佢仲向老板要求加人エ,老板話:你唔係有錢剩,做咩仲要 ...

盈餘若果夠用幾年但仍加2~3成學費就好過份. 若以某個人打工就好難同一間學校比較.因學校唔會突然一個學生都無或者無晒收入.

假設政府盈餘夠幾年用但仍加薪俸稅2~3成, 理由係以作不時之需, 你肯唔肯過佢.

唔通中國人真係要管?唔管就會作反?連教育界都唔自律,點教學生自律呢?

in the first place
who created this DSS system?
-.-

簽名被屏蔽

回復 14# dad1234 的帖子

‹ 上一主題|下一主題